Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam miał może ktoś z was do czynienia z odmianą pora PORBELLA ?Czy ta odmiana nada się na przemysł? Do tej pory użytkowałem tylko Lancie z małymi dodatkami odmian mieszańcowych   

Opublikowano (edytowane)

Varnę olej. szkoda kasy na nasiona.

Lincoln ładna odmiana. ale w stosunku do Bulginy i Margarity krótsza ale za to grubsza. wagowo bardzo podobna.

 

w 2016 miałem 2.5 ha pora na przemysł.

a w tym roku będzie 5.5 do 6 ha. tylko że wszystko sadzone. sadzonka produkowana we własnym zakresie.

odmiany Margarita i Bulgina.

 

a może ktoś wie ile kosztuje profesjonalna sadzarka do pora Verhoest lub George Bergson.

 


Mam pytanie jakich herbicydów używacie do zwalczania chwastów w porze i w jakiej dawce? Sadzę por typu bułgarski (głównie bulgina) na glebach torfowych, gdzie presja chwastów jest bardzo duża? Z małego doświadczenia wiem ze przy użyciu 1,5l Afalonu na ha to jesienia nie będzie co zbierać, jakie jest Wasze doświadczenie z herbicydami w porze?

 

u mnie idzie Avalon 1-1,3 litra na ha. max 14 dni po posadzeniu. i por oddaje powyżej 45ton z ha. tylko ja mam gleby ciężkie. dalsza walka to już ekopielnik i gracol

Edytowane przez piratqwert
Opublikowano

Panowie piratqwet, rob334 jak u Was wygląda zbiór pora do przemysłu? Polska sadzarka firmy Solan chwytakowa 4-rzędowa 36 tys netto. 
piratqwet szukam właśnie innego rozwiązania niż pielniki bo wydaje mi sie ze zbyt niszczy to system korzeniowy, myślałem żeby zrobić taki opryskiwacz sekcyjny z osłonami np Solan coś takiego ma. rob334 sprzedawałes bezpośrednio do przetwórni czy przez pośredników, ja do Dąbrowy Chł. woziłem.

Opublikowano (edytowane)

po 15 sierpnia sprzedawałem po 1.00 brutto. i transport dawał kupiec.

miałem też klienta na 20 ton który zapłacił 1.5 plus VAT. ale kopaliśmy 4-10 sierpnia

 

rob334 jaką miałeś wydajność?

Pablo123456 zbiór dokonywany jest ręcznie. jedna osoba kopie 3 redliny. kopany jest na tzw. kobyłki (specjalne stojaki) i wiązany sznurkiem w pęczki. płacę na akord 18 gr. bez wiązania i 20 gr. z wiązaniem. średnio kopią mi 600-800 kilo. choć mam kilka osób które 1t dziennie też ukopią.

 

co do ekopielnika... to bardzo się mylisz. minimalne podcięcie systemu powoduje jego większy rozrost. a także napowietrzenie gleby.

Edytowane przez piratqwert
Opublikowano

U mnie to juz seniozy uprawiaja warzywa w wieku 30lat to niema gospodarza ci co uprawiaja to max 2ha zasieja aby dobic do rety a jeszcze 2lata to nie bedzie ludzi do pracy w polu bo za 10 zl nikt niechce paprac w blocie a zwłaszcza ukrajcy a zeby nastawic sie na pora to trzeba troche wiedz i kapitału

Opublikowano

Jakie pory polecacie na zbiór jesienny (wrzesień-grudzień)?

Do tej pory uprawiałem odmianę belton i przyznam, że pory wychodziły ładne, ale ta cena (prawie 600zł za 10tyś. nasion) ładna już nie jest.

Miałem jeszcze porbellę, ale wychodzi za mało białego.

 

Co polecacie? Podobno alcazar jest w miarę dobry i tani, uprawiał ktoś?

Opublikowano

Ja mam jeszcze z 3tony preline troche mi przymarzl w kopcu ale nie zgnił duzo białego i fajny lisc ale dopiero puzina jesienia sie wyrabia a w jak przechowojecie pory dodam ze obecna cena to3.5zł za kg

Opublikowano

Bulginę. i Margaritę.

zakłady zawsze płacą 85gr plus VAt na kontraktację.... a na wolny rynek przeważnie 1.00 brutto.

 

u mnie w tym roku skupy potrafiły płacić 0.55 zł netto. a ja w tym czasie sam odstawiałem pora do zakładów i widziałem jak płacili im 0.85 netto. 20 ton x 0.30= 6000 czysty zysk. za jeden samochód....

 

co do popularności pora.... życzę powodzenia w uprawie.

z siewu.... max 2 ha. więcej nie obrobisz. opryskami przypalisz... a ręcznie nie dasz rady bo podczas wschodów chwasty rosną dużo szybciej niż por. do tego dochodzi kwestia wschodów. co też nie jest takie oczywiste.

sadzony.... to nie takie proste. trzeba mieć troszkę wiedzy i doświadczenia.

 

u mnie w okolicy pora sieją sporo.... ale my jako jedyni sadzimy. i szczerze. nie ma porównania:)

 

 

 

Opublikowano

ja w tym roku miałem 5,5ha pora, 4h Bulgina, 1,5 ha Sevilla. W rodzinie uprawiany por jest juz ponad 20lat i muszę przyznać ze dość kapryśne warzywo. W uprawie dostrzegam duza trudność z chwastami (uprawa na torfach gdzie wilgoci jest duża przy największych suszach), a najwieksza barierą powoli staję sie brak pracowników, a przygotowanie pora wiaże sie z duzą pracochłonnościa;/

piratquwert w jakim regionie mieszkasz?

 

Opublikowano

tez mi sie udalo sprzedac do Dąbrowy bo potrzebowali i zadzwonili z ogloszenia, dali po 90gr plus vat. dzwonilem teraz zeby zakontraktowac u nich to powiedzieli ze to wyjatkowo w tym roku robili pora i nie kontraktuja;) a tak to handlarz wziął wszystko po 80gr i jego transport. wydajnosc cos okolo 20 ton z rozsady, zbraklo wody u nas niestety. zbior u mnie tez reczny, 15 osob i w dwa dni 15ton uszykuja, na akord 17gr jak slaby byl to 20gr.

Opublikowano

Jakie panowie walicie nawozy pod pora pablo jak ci wypalił sewilla duzo białego jaki lisc ma .ja nigdzie nie kontraktuje daje kolesowi co robi wloszczyzne i cena to 1do 1.2 zł 20ton bez nawadniania

Opublikowano (edytowane)

ja w tym roku zastosowałem mocznik. a to dlatego że było sucho i nie siałem 2 dawki na zboża. i mi został.

i muszę przyznać że dużo lepiej zadziałał niż saletra amonowa.

poszedł w 1 dawce. ok 400 kg na ha. (ale normalnie to powinno się wysiać w 2 dawkach.)

w tym roku przechodzę na RSM... więc dopiero po sezonie będę mógł napisać ile i jaki efekt.

 

jedno co mogę powiedzieć... to to że zupełnie inaczej idzie rozmowa. jak dysponujesz ilościami tirowymi a inaczej jak masz 10-15 ton na sprzedanie

Edytowane przez piratqwert

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v