Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolego mint, jeśli pierwszy raz chcesz sadzić pora to sobie ten rok odpuść, przygotuj ziemię na spokojnie na kolejny rok.

 

Byłem dzisiaj w sklepie nasiennym po nasiona papryki, z ciekawości pytałem o nasiona pora, co by jakąś odmianę do przetestowania kupić. Kobieta na to, że zostały same mieszańce... Dzwoniła gdzieś tam na hurtownię, nic już nie ma, wszystko wykupione.

Wróciłem do domu, sprawdzam ofertę sklepów internetowych i ... to samo, zostały same mieszańce i jakieś odmiany mało popularne.

 

Osobiście zbyt mam zagwarantowany, ale w jakich to cenach będziemy sprzedawać to aż strach pomyśleć.

 

raczej NIGDY NIE BYŁO.... to co wykupione to nasiona z ubiegłego roku (Bulgina) z tego roku jeszcze w sprzedaży nie było nasion. i prawdopodobnie już nie będzie. a jak będą to w sprzedaży na gr... bo siły kiełkowania nie spełniają.

co lepsze. szukałem nasion po europie. i też nie ma.

 

Sprawdź Lincolna jaką ma siłę kiełkowania. bo mi w ubiegłym roku wzeszło ok 56% porównując z bulginą 91%

 

 

Edytowane przez piratqwert
Opublikowano

MrDomix,

 

czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj...

 

W internecie jest mnóstwo informacji o produkcji pora, są filmiki, poradniki czy nawet w tym wątku masz 12 stron ciekawych informacji.

Nie licz na to, że ktoś ci tutaj da gotowy przepis na to jak zrobić dobry produkt finalny. Do dobrych plonów ludzie latami dochodzą ciężką pracą i często robiąc za darmo.

 Rozumiem Cię, tylko że z mojej perspektywy wasza rozmowa brzmi zbyt profesjonalnie, przez co nie rozumiem jej. Nie proszę tutaj o gotową instrukcję z terminami wysadzania, dawkami nawozów i terminem zbioru. Tylko o grubsze informacje z czym to się je, głównie chodzi mi tutaj o zabiegi takie jak pryskanie i konieczność podredlania, interesuje mnie też w jakiej formie jest skupowany por. Liczę na waszą pomoc.

Opublikowano

Niezłe przekręty robią na nasionach:)

Bulginy i Margarity brak.... ale oczywiście pojawił się por Bulgarski... tylko że pakowany przez jakieś nieznane firmy. i oczywiście w gramach. a nie na szt. aż strach siać to coś:)

Opublikowano

Miałem w ubiegłym roku. duży problem ze wschodami. z 100tyś nasion wyszło mi ledwie 60 tyś.

jak wygląda? niższy ale za to grubszy (wagowo wychodzi podobnie). i ogólnie pisze że nieodporny na rdzę pora. (choć z tym bym polemizował)

 

Bulgina i Margarita to marzenie:) a popyt dopiero się zacznie.... bo gro ludzi zawsze nabywa pora w lubym i marcu.

 

u mnie 1 partia własnie zaczyna się prostować. jutro wysiewamy kolejną.

Opublikowano

Wcześnie siejesz tego pora. :D Ja na przemysł sieje w połowie marca i wysadzam do około 10-20 maja. Jednego roku sadziłem po 10 czerwca i urósł ładny. Tylko że woda i nawóz cały czas. Bulginy nie będzie na 100 %, Margarity też nie będzie na pewno rozmawiałem z przedstawicielem Rijk Zwaan. Bulginy było tylko tyle co z zeszłego roku im zostało. Lincoln już się kończy powoli. dzisiaj wziąłem reszte i powiedziała mi babka w sklepie że w połowie lutego coś będzie. Także każdy chce sadzić a nie ma co :D Ja zawsze sadziłem bulgine a w tym roku 3 odmiany bo bierze się to co jest pod przemysł. I myślę że cenowo gorzej nie będzie niż w 2016.

Opublikowano

też tak robiłem. ale w tym roku mam go 4 razy więcej. więc nie wyrobię się z wysiewem.

sadzenie zaczynam od ok 10 kwietnia. kończę. 1 lipca:)

w 2016 ostatnią partię sadziłęm po kalafiorze. ok 25 czerwca. 20 Października był do kopania.

 

czym sadzisz?

Opublikowano

Ja już się przekonałem że szkoda pola żeby rzadko sadzić. Nieraz rosną 3 obok siebie i też jest gruby a ten co rósł np osobno jest cienki. Ja mam tylko 5 ha. A na tym mam pomidora gruntowego, truskawki, Ogórki w foliach, fasole szparagowa i kapusta pekińska. Także trzeba oszczednie z polem :D

Opublikowano (edytowane)

ale jest pewna granica... jak ją przekroczysz to wydajności nie zwiększysz. tylko koszty.

znam osobę która sieje 500 tyś na ha. tak jak cebulę 2 rzadki odstęp. i wydajność nie powala. a dotego koszty kopania masakryczne. bo osoba ukopie max 300kg. (a na akord takiego pora nie chcą kopać)

 

trzeba znaleźć równowagę, miedzy wydajnością a kosztami. to że zasadzisz 250 tyś na ha nie oznacza że wydajnością przebijesz 150tyś/ha.

też mam problem z ziemią. bo tylko 8ha pod warzywa. też kombinuję jak wyciągnąć 120% z każdego ha. reszta ziemi kilka kilometrów od domu.

 

 

Edytowane przez piratqwert
Opublikowano

U mnie nikt nie sprzedaje tylko same dzierżawy i pod warzywa nikt nie chce dać dzierżawy bo małe dotacje a mają 1,5ha dziadki i nie puszczają się tego .500tys to ostra przesada ja to max 9cm od pora i 40 odstęp między rzędami

Opublikowano

U mnie nikt nie sprzedaje tylko same dzierżawy i pod warzywa nikt nie chce dać dzierżawy bo małe dotacje a mają 1,5ha dziadki i nie puszczają się tego .500tys to ostra przesada ja to max 9cm od pora i 40 odstęp między rzędami

 

nie bardzo kumam. a co dzierżawa ma do dopłat....

ja mam ustalone na 3tyś na rok. i gościa nie obchodzi czy dostanę 2tyś dopłaty czy 500zł. ja mu płacę czyste pieniądze. choć mam delikwenta. który ma obok mnie 28 arów. chciałem mu za to dać 1000zł. i nie chce.

 

chłopak myślał że jak zasieje 2x więcej to tyle też więcej zbierze. a tu nic z tego.

gość mówił że siał tak jak cebulę.(nie wyobrażam tego sobie normalnie gąszcz.)

Opublikowano

Witam :) mam takie pytanie , może ktoś mi pomoże. na początku stycznia zasiałam pory LONGTON , po miesiącu od wschodów są bardzo słabe :/ schną im czubki , mają słaby korzeń , mimo , że dostają odżywki na korzeń . Może ktoś coś doradzi :)

Opublikowano

To moze byc z braku swiatła ja tez kifys tak miałem to ładniejsz urusł ten co był siany 1 marca lepiej siac w marcu i do samego konica produkcji rozsady trzymac te 16 18 stopni i moze byc ładniejszy niz z maroka ;-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v