Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ja sobie nie wyobrażam...

Bez problemu, tylko to nie jest typowy 1 strzał. No jednego dnia rano do Krakowa, potem kilka godzin po mieście, jakieś zwiedzanie, obiad i następnie jeszcze 250km po południu, więc przerwa miała tak na prawdę z 4h ;)

Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ja sobie nie wyobrażam...

Kanapa raczej podobna jak w moim .

Samemu, to jeszcze, w dwie osoby...niezbyt.

20 lat temu byś tak nie gadał 

6 godzin temu, Uziu92 napisał(a):

Także te dodatki to powstają w głównej mierze żeby czyścić portfele a nie wtryski czy pompy. 

wszystko tak działa

płukanki ,ceramizery i inne hvje mvje

6 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Dobrze ze nowym nie będę jeździł

Ja tam lubię stare konstrukcje

temu fergusona wziołeś na nie c380?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Zawsze mi te sedany miały mały bagażniki i mało miejsca z tyłu poza autami typu bmw 7 czy audi a8. 

One mają mniej o  prawie  150 l niż Superb czy tam Passat w najnowszej odsłonie 

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

W motocyklach pierwsza wymiana 1000-2000 kilometrów, ale tam jeden i ten sam olej jest do silnika, sprzęgła i skrzyni.

a filtr co trzecią wymiane oleju 😏Tu litr o mocy 200 kM 

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-25 o 22.47.11_5fabe7ed.jpg

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, scoffer napisał(a):

a filtr co trzecią wymiane oleju 😏Tu litr o mocy 200 kM 

U mnie przy każdej wymianie, puszka za te 40-50zł to nie warto oszczędzać ...

7 godzin temu, scoffer napisał(a):

One mają mniej o  prawie  150 l niż Superb czy tam Passat w najnowszej odsłonie 

Tylko Superb czy Passat mi się nie podoba ;) Z tych co mi się podobają to wszystkie mają te 450-480 litrów ;) A do wożenia większych gabarytów i tak mam busa, więc szafy z Ikei nie muszę mieścić do osobówki.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 godzin temu, scoffer napisał(a):

Filtr oleju jest nawet  tanszy , jednak serwis przy zakupie nowego motocykla trzyma sie zalecen producenta .

Co do szafy z IKEA ,  to zmiesci sie w zwykle kombi , bo towar w paczkach do samodzielnego montażu 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, scoffer napisał(a):

Filtr oleju jest nawet  tanszy , jednak serwis przy zakupie nowego motocykla trzyma sie zalecen producenta .

Możesz przywieźć swój filtr spełniający normy producenta, możesz kupić filtr na miejscu i zlecić wymianę, nikt nie zabroni robić Ci tego częściej, to co jest w tych tabelkach to minimalne wymagania aby utrzymać gwarancję.

Tak samo olej w samochodzie, możesz wymieniać w ASO co 10tys km zamiast zalecanych przez nich 30tys km.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Możesz przywieźć swój filtr spełniający normy producenta, możesz kupić filtr na miejscu i zlecić wymianę, nikt nie zabroni robić Ci tego częściej, to co jest w tych tabelkach to minimalne wymagania aby utrzymać gwarancję.

Tak samo olej w samochodzie, możesz wymieniać w ASO co 10tys km zamiast zalecanych przez nich 30tys km.

Oczywiście, mozna tez wymieniac lancuch co 3 tys km , zarowki co kwartał , czy tam opony po przebiegu 2 tys km . A wymiana oleju w motocyklu na miejscu w serwisie kosztuje kilkaset zlotych wiecej , niz samodzielna w domu i okaze sie z eserwis olejowy, satnowi wiekszy koszt, jak paliwo żuzyte przez ten motocykl 

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, scoffer napisał(a):

Tylko olej i tak musisz wymieniać co 6tys km, to ile Ci policzą za odkręcenie starego filtra i założenie nowego ?? Tak jak u mnie jest na wierzchu, to jest może 5min roboty ;)

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko olej i tak musisz wymieniać co 6tys km, to ile Ci policzą za odkręcenie starego filtra i założenie nowego ?? Tak jak u mnie jest na wierzchu, to jest może 5min roboty ;)

A byleś w serwisie ? Bo w sezonie to wpierw musisz sie zapisać na wolny termin ,Co do wymiany oleju , nie kazdy ma jeden motocykl i jest w stanie zrobic nim 6 tys km rocznie, a po drugie sa producenci z dwa razy wiekszym interwalem , 

Edytowane przez scoffer
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, scoffer napisał(a):

A byleś w serwisie ? Bo w sezonie to wpierw musisz sie zapisać na wolny termin 

Motocykl serwisuje w zimę i nie muszę czekać w kolejkach ;) mój akurat używany, ale szwagier ma nówkę, to za dodatkową wymianę filtra oleju przy wymianie oleju, bo u niego filtr co 12tys km doliczyli tyle co paczka fajek, czyli 25zl ... 

Opublikowano (edytowane)

Powiadasz , kupujes znowy motocykl w maju i serwisujesz zimą ? Tylko pierwszy przeglad po 1500 km, nastepne co rok , liczac upływ +, - miesiac od daty zakupu

Edytowane przez scoffer
Opublikowano
3 minuty temu, scoffer napisał(a):

A byleś w serwisie ?

jak by większość forumowiczów jezdziło na serwis aso to by zmieniło zdanie o interwałach , większość robi samemu lub  u ,, mietka '' na wiosce co nie oznacza że jest złe 

Opublikowano (edytowane)

🤣

2 minuty temu, scoffer napisał(a):

Powiadasz , kupujes znowy motocykl w maju i serwisujesz zimą ?

przeceniasz to forum , tu tylko ciągniki nowe a reszta to stare używki 

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

tu tylko ciągniki nowe a reszta to stare używki 

W motocyklu wiek nie ma aż takiego znaczenia, to nie samochód że jeździ po soli i jest cały rudy po 20 latach... Tak na prawdę liczy się kondycja silnika.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wiem jak to wygląda w innych markach, ale szwagier ma Suzuki, to serwisy gwarancyjne typu olej i filtry są w innej kolejce niż naprawy poważne ;)

Mam i w swoim "profito" motocykle zakupione jako nowe ,a syn pracuje w serwisie , wiem co nieco o uszczuplaniu potrtfela posuadaczy takowych 

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

W motocyklu wiek nie ma aż takiego znaczenia, to nie samochód że jeździ po soli i jest cały rudy po 20 latach... Tak na prawdę liczy się kondycja silnika.

To prawda 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, scoffer napisał(a):

Powiadasz , kupujes znowy motocykl w maju i serwisujesz zimą ? Tylko pierwszy przeglad po 1500 km, nastepne co rok , liczac upływ +, - miesiac od daty zakupu

Takie serwisy robią "od ręki", około tydzień czekania. A jak gruba naprawa to rzeczywiście może się sezon skończyć zanim dostaniesz się na serwis.

1 minutę temu, scoffer napisał(a):

Mam i w swoim "profito" motocykle zakupione jako nowe ,a syn pracuje w serwisie , wiem co nieco o uszczuplaniu potrtfela posuadaczy takowych  

Motocykl to nie jest tania zabawka ;) komplet opon tyle co do osobówki a to tylko jedna 120tka i jedna 180tka ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

to tak jak z samochodami , gdyby ludzi było stać to by każdy zmieniał co kilka lat na nowy a wiekszosc sobie wmawia żę stary jest dobry i jeszcze w to wieżą . Jak kogoś stać to kupuje mieszkanie nowe lub buduje dom a biedny kupuje używkę

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarecki napisał(a):

to tak jak z samochodami , gdyby ludzi było stać to by każdy zmieniał co kilka lat na nowy a wiekszosc sobie wmawia żę stary jest dobry i jeszcze w to wieżą .

Ale nowy motocykl czym się różni od starego ?? Te nowe mają napakowane elektroniki i tyle, no te sporo starsze będą na gaźniku a nie na wtrysku. Ale jeżeli jest sprzęt zadbany to na prawdę nie ma jakiejś wielkiej różnicy. Tu ci belka nie zardzewieje, progi nie będą kruche ... Zrobisz hamulce, zawias, napęd, sprawdzisz silnik i masz maszynę na kilka lat.

Opublikowano

Nie do konca, czasem kupuje sie uzywkę z uwagi na brak tak wykonanego motocykla na rynku i to nie dlatego ze nowy jest lepszy , tylko dlatego ze nowy jest gorszy ,albo zieloni go wykastrowali z rynku 

• Like 1