Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tylko tej pomocy nie przeliczysz. Możesz 3 razy jechać wyciągnąć sąsiada bo ugrzązł w błocie. I to tak naprawdę nie jest jakiś wielki koszt. A on moze ci pomóc raz gdy np krowa się ,,rozjechała” w oborze i trzeba ją ręcznie wyciągnąć na zewnątrz by ją podnieść. Albo przy skręcie macicy trzeba ją poprzewracać przez grzbiet. I jak wtedy wycenisz taką pomoc? 
Dla mnie ważniejsze jest to że jak potrzebuję pilnie  pomocy to sąsiad czy znajomy zostawia swoją robotę i idzie pomóc. I u mnie jest tak samo. A nie jak z niektórymi. Jedziesz pomóc przy tym wyciągnięciu traktora zostawiając swoje robotę. Gość ci wręcza te 50 zł bo ,,szybko poszło”.  Ty dzwonisz do niego żeby ci pomogl a on ci mówi że za jakieś 2-3 godziny najwcześniej mógłby podjechać bo coś tam dłubie sobie w warsztacie i nie będzie się odrywał. 

Jak u kogoś pomoc potrzebna przy wycieleniu, czy turlaniu krowy, bądź jak się ktoś zakopie i trza go wyciągnąć, to się rzuca wszystko i zasuwa. U nas nikt nikomu za taką pomoc nic nie wręcza ani nikt na takie wręczanie nie czeka. Tak samo jak ktoś potrzebuje np koła na szybko pożyczyć bo mu w przyczepie strzeliło, to się pożycza. Podobnie z np prostownikiem czy jakimiś kluczami. I tak każdy każdemu. To jest taki standard tradycyjny. Bywało, że sąsiady się pokłóciły, a jak się krowa cieliła i było trza pomóc to przez płot do siebie skakali. I po wejściu do obory, nie odzywają się do siebie ale "szczęść Boże" jest zawsze. U u nas wyjątków od tych zasad nie ma. A później, to nieraz jakaś flaszeczka na miedzy pęknie. Nieraz pojedziesz na pole do roboty na godzinę, a wracasz po trzech, bo sąsiad też był i dwie godziny żeśta bajerę ciągnęli oparci o ciągnik🤷

• Like 4
Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Jak u kogoś pomoc potrzebna przy wycieleniu, czy turlaniu krowy, bądź jak się ktoś zakopie i trza go wyciągnąć, to się rzuca wszystko i zasuwa. U nas nikt nikomu za taką pomoc nic nie wręcza ani nikt na takie wręczanie nie czeka. Tak samo jak ktoś potrzebuje np koła na szybko pożyczyć bo mu w przyczepie strzeliło, to się pożycza. Podobnie z np prostownikiem czy jakimiś kluczami. I tak każdy każdemu. To jest taki standard tradycyjny. Bywało, że sąsiady się pokłóciły, a jak się krowa cieliła i było trza pomóc to przez płot do siebie skakali. I po wejściu do obory, nie odzywają się do siebie ale "szczęść Boże" jest zawsze. U u nas wyjątków od tych zasad nie ma. A później, to nieraz jakaś flaszeczka na miedzy pęknie. Nieraz pojedziesz na pole do roboty na godzinę, a wracasz po trzech, bo sąsiad też był i dwie godziny żeśta bajerę ciągnęli oparci o ciągnik🤷

...idylla...🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, radekz200 napisał(a):

a tobie nie chciał dospawać nadstawek do zbiornika i musiałeś drugi kupić? stąd ta złość tak?

Chłopie o czym mowa 🤦🙋‍♂️ zbyt tępy jesteś jak .i potrzeba to i niedzielę by zrobił .... ale ty tego nie ogarniesz 🤦

Nie spawa się z 1600 na 2200 to bezsens choć i tyle Już mało ...😛

10 minut temu, Qwazi napisał(a):

A mówiłeś że nie pijesz 🤔🤭😁

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...idylla...🤭

Idylla nie idylla, tak po prostu jest odkąd pamiętam. Starsze pokolenia tak robiły, młodsze kontynuują. A paru gospodarzy się już zmieniło przez czas, od kiedy ja gospodarzę. Kiedyś jeszcze chadzali, wieczorami głównie, z krowami do byków. Wiadomo było, kto na wsi ma byka. Nikt za takie krycia nie brał pieniędzy, wszystko było na zasadzie tradycyjnej flaszki🤷. Teraz już tego nie ma, chociaż pewnie jakbym miał taką potrzebę, to też by się to tak samo ogarnęło. Wiem, kto może mieć byka zdolnego do krycia. Wystarczyłoby zadzwonić i potwierdzić. Na pewno nie byłoby odmowy 

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...idylla...🤭

Jak piją to alkoholizm 🙋‍♂️🤭😁

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Idylla nie idylla, tak po prostu jest odkąd pamiętam. Starsze pokolenia tak robiły, młodsze kontynuują. A paru gospodarzy się już zmieniło przez czas, od kiedy ja gospodarzę. Kiedyś jeszcze chadzali, wieczorami głównie, z krowami do byków. Wiadomo było, kto na wsi ma byka. Nikt za takie krycia nie brał pieniędzy, wszystko było na zasadzie tradycyjnej flaszki🤷. Teraz już tego nie ma, chociaż pewnie jakbym miał taką potrzebę, to też by się to tak samo ogarnęło. Wiem, kto może mieć byka zdolnego do krycia. Wystarczyłoby zadzwonić i potwierdzić. Na pewno nie byłoby odmowy 

Średniowiecze 🤦 od kąd pamiętam to inseminator jeździ a nie z krową do byka 😛🤣🤭

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A gdzie napisałem, że ja piłem. Ja dotrzymuję towarzystwa 🤷

Aaa polewasz 🤔 to postaw czasem 🤭😁😁😁 jest powiedzenie kto nie pije... 🤭😁

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Średniowiecze 🤦 od kąd pamiętam to inseminator jeździ a nie z krową do byka 😛🤣🤭

Ty ogólnie mało pamiętasz 🤷. W konia też nie pamiętasz jak się robi, a 50 wiosen na grzbiecie😁

Teraz, slawek74 napisał(a):

Aaa polewasz 🤔 to postaw czasem 🤭😁😁😁

Nigdy od stawianie się nie wykręcałem. Koszt żaden, a efekt zostaje 🤷

Opublikowano

Na słucha się tych głupot przy alkoholu i potem opowiada jakie te trzydziestki mocne i nie zawodne 🤭😁

1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To chyba młody jesteś 🙈

Tak się czuję 🙋‍♂️😁

4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ty ogólnie mało pamiętasz 🤷. W konia też nie pamiętasz jak się robi, a 50 wiosen na grzbiecie😁

Nigdy od stawianie się nie wykręcałem. Koszt żaden, a efekt zostaje 🤷

Coś kręcisz chyba 🤔🤭

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Na słucha się tych głupot przy alkoholu i potem opowiada jakie te trzydziestki mocne i nie zawodne 🤭😁

To po co jeszcze to trzymasz, skoro to głupoty 🤔. Wyzłomuj, a potem widły, taczka i naprzód 🤷

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To po co jeszcze to trzymasz, skoro to głupoty 🤔. Wyzłomuj, a potem widły, taczka i naprzód 🤷

Nie kręci kotu ogonem 🤣🤣🤣 w pole nie jeżdżę ...🙋‍♂️😁

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tak się czuję 🙋‍♂️😁

Coś kręcisz chyba 🤔🤭

Odezwał się ten co trzydziestki nie posiada 🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

sławek jak w końcu ładowarkę kupi to zara powie że on nie pamięta jak się turem robi 😂

Edytowane przez radekz200
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Odezwał się ten co trzydziestki nie posiada 🤭

Posiada i zna jej możliwości 🙋‍♂️ i nie zachwala że to moc szatańska 😁

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nie kręcę. W pole i moja mało jeździ, ale bez niej jak bez ręki. I Ty też byś taczka gnoju nie chciał zasuwać 🤷

Moja robi to do czego się nadaje 🙋‍♂️

Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał(a):

sławek jak w końcu ładowarkę kupi to zara powie że on nie pamięta jak się turem robi 😂

Pamięta i będzie pamiętał bo ja to nie Ty 🙋‍♂️😁

Zacytuj mi to, skoro tak twierdzisz 🤷

To która marka ciągników najlepsza deutz fendt czy jd a może nh albo zetor 🤔🤭😁

Stań na nogach...

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

To która marka ciągników najlepsza deutz fendt czy jd a może nh albo zetor 🤔🤭😁

Stań na nogach...

Byle jak maść, aby dobrze paść...jak mawiał mój ŚP dziadek...co z tego, że masz fynda, jak on starszy od węgla 🤷🫣🤭

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v