Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A żeby było też w temacie to OSM Koło nie pamiętam dokładnie parametrów i nie chce mi się iść po fakturę, ale coś w okolicach tł 4,3 bi 3,7 przedział 0-15 tys 2,32 brutto RR

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

Żeby odpowiedzieć na tak zadane pytanie trzeba by znać rachunek ekonomiczny stada. Jeśli taka wydajność zapewnia odpowiedni zysk to jest dobra, jeśli nie to nie. Co Ci z tego, że będziesz miał wydajność na poziomie 35 plus, jeśli koszty będą stanowiły 90%🤷. No i druga kwestia to Twój wysiłek. Przy wyższych wydajnościach prowadzenie stada pochłania dużo więcej czasu i energii. Też należy to wziąć pod uwagę. Zatem reasumując...co kto lubi i co mu się opłaca 🤷

Odpowiedni zysk czyli jaki? Jeśli ma 16 l to napewno nie ma takich kiszonek żeby tylko z nich te litry doił czyli jakąś tam pasze daje, to nawet jakby miał z 20 krow to może zostanie mu z 2 tysiące na życie, to tak jak mówisz co kto lubi, jakby doił 40 l od krowy to spokojnie rodzinę by utrzymał. Swoją drogą co byś musiał dawać krowie przy 35 l żeby koszty były 90%? Ty masz wogóle krowy?

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Qwazi napisał(a):

Myślę, że na początek to trochę wiedzy

Tego nigdy dość, a i tak głupi umieramy😉

• Like 2
Opublikowano
Danieluśmiech napisał:

1 godzinę temu, Akardin napisał(a):

Obecnie mam 38.4 litra od krowy na dzień , i uważam że to nie jest max możliwości. Także powyżej 42 litrów średnio przy dobrym dniu laktacji to jest dobry wynik . Przy 16.3 to bym krów nie trzymał , tylko do pracy poszedł ....

Czyli jak myślałem, że to bardzo słabo. A jak można zwiększyć tą wydajność? Dietetyk? Zwiększać stopniowo paszę?

po pierwsze jaka rasa i możliwości genetyczne paszę jakie są fo dyspozycji system utrzymania stada temat rzeka..

robert1226 napisał:

Godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

Tak jak ty mi kilka postów wyżej 😒

Odpowiedź była w 100% pytałeś o nic więcej tylko,, jak płacą " 

Sławek bynajmniej się nie sadze że najmądrzejszy jestem.

gdzie napisałem że najmadrzejszy🤔 weź się ogarnij....🤦

Qwazi napisał:

Myślę, że na początek to trochę wiedzy

RusiL napisał:

Badanie paszy z gospodarstwa i  żywieniowiec tak na początek

czyli to co napisałem do ,,szkoły,,

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 15:20, Danieluśmiech napisał(a):

Czy średnia 16,3 litrów na krowę na dzień przy bardzo dobrych parametrach tłuszczu i dobrych białka to dobra wydajność? Jak można zwiększyć wydajność

Tak jak pisał @Qwazi . Co kto woli. Przy mniejszej wydajności wystarczy żywić tylko paszami wyprodukowanymi w gospodarstwie. I wtedy prawie cała wypłata zostaje w kieszeni. Lub iść w wydajność . Kupować drogie  pasze pakować im . Częstsze problemy takie jak zapalenia itp. A największa wada to wydawanie 1/3 wypłaty na pasze 

Ja wolę to pierwszą opcję z mmiejszą wydajnością

Nie idę w wydajność 

Tylko patrzę ile zostaje

52 minuty temu, Danieluśmiech napisał(a):

Czyli jak myślałem, że to bardzo słabo. A jak można zwiększyć tą wydajność? Dietetyk? Zwiększać stopniowo paszę?

Dobrze się zastanów czy potrzebne ci te zwiększanie 

Dietetyk , pasze to wszystko kosztuje 

Opublikowano
30 minut temu, Marcin441 napisał(a):

Odpowiedni zysk czyli jaki? Jeśli ma 16 l to napewno nie ma takich kiszonek żeby tylko z nich te litry doił czyli jakąś tam pasze daje, to nawet jakby miał z 20 krow to może zostanie mu z 2 tysiące na życie, to tak jak mówisz co kto lubi, jakby doił 40 l od krowy to spokojnie rodzinę by utrzymał. Swoją drogą co byś musiał dawać krowie przy 35 l żeby koszty były 90%? Ty masz wogóle krowy?

Mam 32 sztuki, wcześniej przy 24 sztukach utrzymywalismy się dobrze i gospodarstwo się rozwijało. Z czystej ciekawości pytam, bo właśnie czytałem na Internecie, że to śmieszna wydajność. Oddaje do Piatnicy. Co do pasz to sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy (w tym roku jakość bardzo słaba ale to i tak nie tłumaczy takiej wydajności, bo wcześniej taka sama była wydajność pomimo dobrej kukurydzy), śruta granulowana taka dla krów z agrocentrum, trochę jakichś witamin, wysłodki buraczane i zimą otręby pszenno żytnie. Zimą mieszamy paszowóz, teraz wychodzą na pastwisko. 

33 minuty temu, slawek74 napisał(a):

po pierwsze jaka rasa i możliwości genetyczne paszę jakie są fo dyspozycji system utrzymania stada temat rzeka..

Hfy, jest parę krów kupionych od gospodarstw gdzie ta genetyka na pewno była bardzo dobra ale jak nie wiesz jak karmić to nie zrobi to roznicy. Patrząc na swoje to ciężko mi ocenić ale jestem pewien że powinny dawać co najmniej te 20 litrów dzienie. Pasze pisałem już wyżej. Trzymam je na łańcuchach na parę sztuk na slomie (8) i reszta bezsciolkowo

• Like 1
Opublikowano

Właśnie niektórym się wydaje że to takie banalne zrobić 30l od sztuki. I sam nadal nie potrafie zrozumieć czemu ludzie piszą wystarczy sama objętościowa i mam 20l. Chociaz tutaj te 16l moze trochę za mało jak na wcale nie jakieś tragiczne zywienie, powiedz czy masz regularnie co rok porody. A jeszcze bardziej nie rozumiem tekstów że z nizszych wydajności nie można żyć. To że ktoś trzyma sztukę 10 laktacji i ma od niej 20l to chyba znaczy że wszystkie potomstwo idzie na mięso a nie na zastąpienie matki w doju. Albo jak u niego krowa zje 30kg trawy to chyba nie powiesz mi że jesteś tańszy niż on bo u ciebie zjadła 50kg w tym 20kg mieszanki za 1500brutto  tona. 

Ja na swoim przykładzie z kolei powiem że mam warunki na dużo mleka. Niby wszystko się zgadza ale z tymi litrami też nie jest wybitnie. 

• Like 2
Opublikowano

jeszcze jedno pytanie 🙋‍♂️ czy Ty to hodujesz czy rodzice bo to też ważne czy pozwolą coś zmienić poprawić .. ...

Danieluśmiech napisał:

Hfy, jest parę krów kupionych od gospodarstw gdzie ta genetyka na pewno była bardzo dobra ale jak nie wiesz jak karmić to nie zrobi to roznicy. Patrząc na swoje to ciężko mi ocenić ale jestem pewien że powinny dawać co najmniej te 20 litrów dzienie. Pasze pisałem już wyżej. Trzymam je na łańcuchach na parę sztuk na slomie (8) i reszta bezsciolkowo

kampl napisał:

Ja na swoim przykładzie z kolei powiem że mam warunki na dużo mleka. Niby wszystko się zgadza ale z tymi litrami też nie jest wybitnie.

sukces tkwi w szczegółach i nie 20 a 10kg ale takie sztuki doją nie 30L a 40 a nawet powyżej 50L na dobę...30 to jest średnia minerały i rodzaj paszy nie koniecznie % białka ma duże znaczenie

Opublikowano

No i tu wchodzi temat przeorywania łąk. U mnie są takie małe bzdury poupychane w najgorszych dziurach, za domami, na glinie. Dużo takich dzierżawionych. Więc nie mogę za bardzo sobie pozwolić na założenie nowych. A stare tuzy może i słabsze ale i dużo taniej wychodzi. 300kg saletry co rok i jest pasza.

Opublikowano

300saletry to na pokos 🤔

mam też różne łąki i trochę lepszych i daje się radę średnio 1000 od krowy na miesiąc ...

Robuś napisz coś mądrego a nie japę cieszysz 🤭😁

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

o matko 🤦

Mi wystarczy wydajność jaką mam . Tobie nie bronię większej tego wyścigu 

Opublikowano

nie ma czasu na krecenie jedna 🐄 z ogonem w górze się kręci...😁

Michal2399 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

o matko 🤦

Mi wystarczy wydajność jaką mam . Tobie nie bronię większej tego wyścigu 

jak było mniej to weterynarz częściej oborę odwiedzał... teraz czasem z samochodu ręką machnie i tyle...

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, slawek74 napisał(a):

nie ma czasu na krecenie jedna 🐄 z ogonem w górze się kręci...😁

jak było mniej to weterynarz częściej oborę odwiedzał... teraz czasem z samochodu ręką machnie i tyle...

Teraz częściej niż lekarz bakutil zajeżdża pewnie , tylko o tym się nie chwalisz .

Edytowane przez robert1226
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Marcin441 napisał(a):

Zacząłbym najpierw od tego jakie są parametry mleka i potem zaczął coś ustalać ja bez paszowozu , wziąłem żywieniowca z biofeed i od 17 l do 22l średnio udało sie w niecałe 2 miesiace , latem też krowy wypasam i jak dla mnie taka wydajność jest satysfakcjonująca . Genetyka  to połowa sukcesu ,jałówka mieszaniec na podobnym żywieniu 20l ,100%hfka 34L.