Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

A ten masterbull to nie jest przypadkiem koncentrat a nie pasza którego daje się 35 procent do mieszanki zbóż?

Tak, koncentrat

7 minut temu, Rafi1979 napisał(a):

Tak, koncentrat

Czyli na tonę wlasnego śrutu powinienem dodac min. 350 kg masterbulla z de hous?

Opublikowano
22 minuty temu, Rafi1979 napisał(a):

Tak, koncentrat

Czyli na tonę wlasnego śrutu powinienem dodac min. 350 kg masterbulla z de hous?

Mniej więcej tak. Pewnie wyjdzie drogo jak cholera, no ale jak to mówią żeby wyjąć to trza pierw wsadzić 

Opublikowano
14 godzin temu, Cybulek17 napisał(a):

.

Byczki At poniżej 100kg , 58zł brutto /kg 🫡

Nic dziwnego znajomy 2 dni temu kupił 2 szt wiek 12 i 14 dni hf z jakimś mięsnym ale czarno biały drugi biało siwy 2350zl sztuka

Opublikowano
51 minut temu, donweter1989 napisał(a):

Mniej więcej tak. Pewnie wyjdzie drogo jak cholera, no ale jak to mówią żeby wyjąć to trza pierw wsadzić 

Tyle to az nie daje. Na tonę swojego śrutu daje max 200 kg tego koncentratu masterbull 34. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rafi1979 napisał(a):

Tyle to az nie daje. Na tonę swojego śrutu daje max 200 kg tego koncentratu masterbull 34. 

A nie lepiej śrutę rzepakową i witaminy do tego taniej bendzie, niż koncentrat.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Gargamel160 napisał(a):

A nie lepiej śrutę rzepakową i witaminy do tego taniej bendzie, niż koncentrat.

Nie liczylem ile sruta i te witaminy by mnie na tone kosztowaly? 200 kg tego masterbulla kosztuje mnie ok. 600 zł

Opublikowano (edytowane)

Też kombinowałem z sanbulami i różnymi wynalazkami, aż w końcu jadę na samej śrucie zbożowej i śruta rzepakowa i kasa z koncentratów mi zostaje w kieszeni a  teraz byczki 800kg łapią od 21msc, dodam że nie karmie bydła kukurydzą

@rafi1971 No to za śrutę rzepakową 200kg dałbyś gdzieś 260zł + jakieś witaminy, ja z neurola brałem to chyba 90zł za 25 lub 20kg i pisało 25kg na tonę paszy 

Edytowane przez krzysiek277
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Też kombinowałem z sanbulami i różnymi wynalazkami, aż w końcu jadę na samej śrucie zbożowej i śruta rzepakowa i kasa z koncentratów mi zostaje w kieszeni a  teraz byczki 800kg łapią od 21msc, dodam że nie karmie bydła kukurydzą 

Czyli na tone sruty jeczmienoo - pszenzytniej ile bys dodal śruty rzepakowej ? Coś jeszcze ewentaualnie? Ja karmie tylko pasza tresciwa plus siano i sloma

Opublikowano (edytowane)

Edytowałem post i zdążyłeś napisać nowy to zobacz sobie wyżej, ja bym dał te 300kg jak nic, dziś rzepakowa jest dosyć tania bo był czas że sie kupowało po 1900 za tonę, a teraz po 1200 jak weźmiesz tonę na raz lub po 1300 jak mniejsze ilośći,  u mnie tylko sianokiszonki idą,  trochę kiszonki z żyta i poplony, qq nie uprawiam bo nie mam gdzie robić pryzmy, a przed oknem sobie nie będę smrodził i bałaganił

Opublikowano
6 minut temu, Rafi1979 napisał(a):

Czyli na tone sruty jeczmienoo - pszenzytniej ile bys dodal śruty rzepakowej ? Coś jeszcze ewentaualnie? Ja karmie tylko pasza tresciwa plus siano i sloma

700 sruty przenzyto - jęczmień , 25 kg witaminy , 25 kg kreda paszowa 125kg sruta rzepakowa i tyle samo sojowa [ sojowa jest teraz tansza o rzepakowej ] jak dajesz qq to 10 kg mocznik można dodać ,   te wszystkie koncentraty do opasu mają w składzie mocznik [ białko z mocznika ] 

Opublikowano

Ok, dzieki,. A czy 200 kg śruty rzepakowej plus witaminy to byłby mniej wiecej ten sam sklad co 200 kg koncentratu masterbull?

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

700 sruty przenzyto - jęczmień , 25 kg witaminy , 25 kg kreda paszowa 125kg sruta rzepakowa i tyle samo sojowa [ sojowa jest teraz tansza o rzepakowej ] jak dajesz qq to 10 kg mocznik można dodać ,   te wszystkie koncentraty do opasu mają w składzie mocznik [ białko z mocznika ] 

Dziekuje, a jakbym dał 700 kg sruty pszenzyto - jeczmien, 25 kg witaminy, 25 kg kreda paszowa i 250 kg sruty rzepakowej to byloby ok ? Jaki byłby plus minus koszt, bez swojej sruty oczywiscie?

Opublikowano

to jest bardziej skomplikowane bo jesli chodzi o białko to rzepakowa ma 35 % , a koncentrat 38 % z tym żę dokładnego składu ile białka z mocznika  ma koncentrat podanego nie ma wiec trudno powiedziec 

5 minut temu, Rafi1979 napisał(a):

Jaki byłby plus minus koszt

tak jak napisałem ja bym dał po połowie rzepaku i soji tym bardziej żę soja jest w przeliczeniu na białko tańsza obecnie i obie te pasze by sie uzupełniały 

Opublikowano (edytowane)

Możesz dać z sojową tak jak kolega pisze lub sam raps i też bedzie ok, jeśli chodzi o koszt to według mojego składu co sie zaopatruje to 200kg rapsu wyjedzie cię 260zł + 30zł kreda + witaminy +-80/100zł, czyli nie całe 400zł  (200kg raps, 25kg kreda, 25kg witaminy), sojowa jest gdzieś o 50zł droższa to byś miał 450zł

A z tego co widzę to masterbull jest po 70zł za worek to wyjdzie cie 200kg 560zł, a każdy mówi że te koncentraty to tylko jest rzepak i mocznik i cena x2

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek277 napisał(a):

Możesz dać z sojową tak jak kolega pisze lub sam raps i też bedzie ok, jeśli chodzi o koszt to według mojego składu co sie zaopatruje to 200kg rapsu wyjedzie cię 260zł + 30zł kreda + witaminy +-80/100zł, czyli nie całe 400zł  (200kg raps, 25kg kreda, 25kg witaminy), sojowa jest gdzieś o 50zł droższa to byś miał 450zł

Reasumujac: sruta rzepakowa plus witaminy plus kreda to koszt ok 400 zł. Ja daje masterbula 34 200 kg to koszt ok 600 zł. Czyli mi wychodzi 200 zł drozej na 1 mieszalniku. Pytanie czy efekt bedzie porównywalny ? 

Opublikowano
57 minut temu, Rafi1979 napisał(a):

Nie liczylem ile sruta i te witaminy by mnie na tone kosztowaly? 200 kg tego masterbulla kosztuje mnie ok. 600 zł

Rzepak 1050 przy zakupie 5 ton

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

albo mających wagę 

Przeliczyłem cene przez kilogramy , sprzedaż na sztuki a po zważeniu 99% handlarzy powie Ci , że to waga załadunkowa w Austrii 

• Like 2