Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 godzin temu, Michal014d napisał(a):

A z tym przemieszczeniem cielaka wiek 8dni w papierach kupiony niecałe 15km ode mnie nikt się nie doczepi że za mały przerejestrowany będzie?

Nikt się nie powinien przyczepić.

Ale na przyszłość lepiej żeby miało minimum 10 dni.

Opublikowano
Baks00 napisał:

11 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Widzicie jak to się robi ? 

Weterynarz za 120 zł to może za ogon potrzymać 

axto do każdej sztuki musi weterynarz przyjechać 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, artek27 napisał(a):

10dni musi mieć zeby przerejestrować 

A to z tym różnie bywa jak się kiedyś pytałem powiatowego weta to powiedział tylko że do zagojenia pępka a co do tego ile dni to on sam nie wie...mam znajomego co wszystkie cielaki co ma na sprzedaż to wypycha jak mają 7 dni i on twierdzi że tyle wystarczy... 

Edytowane przez MariuszDe
  • Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, slawek74 napisał(a):

axto do każdej sztuki musi weterynarz przyjechać 🤔

A każda sztuka musi około 900 kg urosnąć 🤔

Temat rzeka... 

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

z własnego doświadczenia to wet bardzo ale to bardzo żadko do młodzieży poniżej 2 lat przyjeżdża...

U mniej ostatnio cielak 110 kg pochłonął 700zl veta i ostatecznie pchnolem na rzeź  

Z cielakami to różnie ze zdrowotnością,zależy od kogo

Co do bydła mlecznego to inna bajka,do dwóch lat nawet veta nie ujrzy a w trzecim roku będzie go widzieć codziennie 

Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał(a):

z własnego doświadczenia to wet bardzo ale to bardzo żadko do młodzieży poniżej 2 lat przyjeżdża...

Tak , w stadzie zamkniętym . 

• Like 2
Opublikowano
MariuszDe napisał:

No chyba że do małych cielaków to dość często się zdarza ale później i do 2 lat to rzeczywiście rzadko...

a po co do małych ?

Baks00 napisał:

8 minut temu, slawek74 napisał(a):

U mniej ostatnio cielak 110 kg pochłonął 700zl veta i ostatecznie pchnolem na rzeź  

Z cielakami to różnie ze zdrowotnością,zależy od kogo

Co do bydła mlecznego to inna bajka,do dwóch lat nawet veta nie ujrzy a w trzecim roku będzie go widzieć codziennie 

dlaczego ma widzieć w 3 roku?

owszem zdarza się że kupuje leki i sam podaje na jesieni kilka na płuca z pępkiem z raz do roku a pierwszy kontakt to przeważnie profilaktyka i ustawienie przed inseminacji a następnie już badania....

Opublikowano
Baks00 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

dlaczego ma widzieć w 3 roku?

Po wycieleniu różnie bywa?

ale co różnie bywa?

ubogiwladek napisał:

Ee kolego to Ty nie znasz Sławka :D u niego jest tak dopięte wszystko na maxa. Nie ma miejsce na przypadek i pomyłkę. 

nie jestem w stanie dokładnie określić kiedy ostatnio weterynarz był z interwencjią 🤷‍♂️ w zeszłym roku jedno przemieszczenie trawieńca i więcej nie pamiętam ponad 30 wycieleń stado około 70szt

cieląt się z reguły same nie pilnuję na ostatni 10 powodów przy jednym tylko byłem i trochę pomogłem tylko dla tego że chciałem zabrać cielaka bo była pora obrządku...

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

ale co różnie bywa?

nie jestem w stanie dokładnie określić kiedy ostatnio weterynarz był z interwencjią 🤷‍♂️ w zeszłym roku jedno przemieszczenie trawieńca i więcej nie pamiętam ponad 30 wycieleń stado około 70szt

cieląt się z reguły same nie pilnuję na ostatni 10 powodów przy jednym tylko byłem i trochę pomogłem tylko dla tego że chciałem zabrać cielaka bo była pora obrządku...

Ja osobiście Ci wierzę nie neguje tego co piszesz:d kwestia wiedxy,rzetelnej pracy i większości złych rzeczy można zapobiec . Ale jak Ci tu piszą że kupuja cielęta do opasu to nie porównuj tego do cyklu zamkniętego jeśli można to tak nazwac

I nie wiem skąd u Cb takie uprzedzenie do tych weterynarzy :D

Opublikowano

niedawno znajomy co kupuje odemnie byczki chciał zacielić jałówkę od swojej krowy i weterynarz nie chciał przyjechać zrobić inseminacji bo ,,za mały ma z nim kontakt,, mimo że kupuje od nich leki a ostatnia interwencjia ponad dwa lata temu.... byczki kupuje z kilku stad

ubogiwladek napisał:

I nie wiem skąd u Cb takie uprzedzenie do tych weterynarzy 

gdzie widzisz to uprzedzenie 🤔😁🤦 mam ,,ich,, wołać by sobie pogadać 🤔😁

Opublikowano

Vet nie musi przyjechać ale pod to można podpiąć jakieś szczepienie odrobaczanie z paczkę jakiś elektrolitów czy nawet dekornizacja 

Opublikowano (edytowane)

Byki hf 14 zł brutto

Mieszańce hf×lm po 16 zł brutto 

Krowa 100 % hf kolo 700 kg po 12 zł 

Tyle mi proponował stały odbiorca:d pewnie jeszcze po 50 gr by dorzucił jakby potargować:d

Edytowane przez ubogiwladek
Opublikowano
18 minut temu, ubogiwladek napisał(a):

Byki hf 14 zł brutto

Mieszańce hf×lm po 16 zł brutto 

Krowa 100 % kolo 700 kg po 12 zł 

Tyle mi proponował stały odbiorca:d pewnie jeszcze po 50 gr by dorzucił jakby potargować:d

kto tyle placi