Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Miłypan napisał(a):

Pryszczyca ponoć blisko nasodgłosy takie dochodzą 

Staraj się zachowywać niesprawdzone , nieprawdziwe informacje dla siebie i babci.

• Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

@HF86 milionów się dorobiłes czy garba? Kiedyś było inne żywienie i to bydło było inne

Dało się i czasem zarobić. Ale teraz kombinując, dużo więcej i jest czas i poleżeć i wyjechać. A to że moje dziecko, czy wnuki nie sprzedadzą super rozwiniętego gospodarstwa to się już z tym pogodziłem 🤭

Ale tak. Zamówiłem 5 cielakow dla cioci unii, także jeszcze chwilę w tym temacie pozostanę 🤭

Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał(a):

Dało się i czasem zarobić. Ale teraz kombinując, dużo więcej i jest czas i poleżeć i wyjechać. A to że moje dziecko, czy wnuki nie sprzedadzą super rozwiniętego gospodarstwa to się już z tym pogodziłem 🤭

Ale tak. Zamówiłem 5 cielakow dla cioci unii, także jeszcze chwilę w tym temacie pozostanę 🤭

Sprzedaż u mnie to taki bonus liczy się ile mam djp żeby pasowalo. Mam takie paskudniki teraz że żal patrzeć. Ciekawe ile zapłacą za dobrostany. 

4 godziny temu, jarecki napisał(a):

Da się zarobić . 

Mam faktury jak było po 5 czy 6zl i mieliśmy bydło. Teraz stoi hobbystycznie bez dopłat bym nie trzymała już dawno zapewne

Opublikowano

W tym roku mimo drogiego bydła bym lepiej wyszedł sprzedając siano po 150 zł , ja liczę ogólnie dochód z gospodarstwa i jest ok. raz gorzej raz lepiej ale da sie utrzymać i inwestowac . 

Opublikowano
13 godzin temu, michalmat napisał(a):

W jakiej cenie są teraz jałówki hf cielne 8 miesięczne i 4 miesięczne?

tydzień temu rozmawiałem z inseminatorem to mówił ze jałówki hf cielne 7-8 msc , 12-15 tys , ale to pewnie z kartą i pochodzeniem dobrym 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał(a):

tydzień temu rozmawiałem z inseminatorem to mówił ze jałówki hf cielne 7-8 msc , 12-15 tys , ale to pewnie z kartą i pochodzeniem dobrym 

Pewnie tak. U mnie łodzkie to tak 8-8.5tys za cielną 8 msc. Bo za 9tys można kupić hodowlaną z kartą. 

Opublikowano (edytowane)

https://www.wrp.pl/rekordowe-ceny-rekordowe-ceny-cielat-ceny-bydla-13-03-2025/

16 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Znajomy sprzedał kilku byków MM wczoraj,waga od 600 do 700 paru kilo cena 15.50brutto swietokrzyskie cena chyba najwyższa w historii w tej chwili ciekawie jak długo bo może w każdej chwili to p..rdolnać.narazie ssanie duże jest na cielaki ja nawet jak jerseya wystawie to po pół godz to jest już z 10 tel i jest sprzedany nigdy tak nie było 

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
11 godzin temu, Samcik03 napisał(a):

Witam jest tu ktoś co by mógł doradzić z żywieniem bo ostatnimi czasami coś nie idzie mi opas 🫤

A co dajesz im żreć ? 

Opublikowano
Godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

Znajomy sprzedał kilku byków MM wczoraj,waga od 600 do 700 paru kilo cena 15.50brutto swietokrzyskie cena chyba najwyższa w historii w tej chwili ciekawie jak długo bo może w każdej chwili to p..rdolnać.narazie ssanie duże jest na cielaki ja nawet jak jerseya wystawie to po pół godz to jest już z 10 tel i jest sprzedany nigdy tak nie było 

A po co jerseyem zacielasz? Z myślą że będzie jałówka?

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

Później zjazd ponizej kosztów produkcji będzie. Ja się nie ciesze

Opublikowano

Jak wygląda sprawy sprzedaży cielaków ze strefy niebieskiego jezyka można przemieszczać tylko w strefie czy jest możliwość sprzedaży poza strefę.

Opublikowano
6 minut temu, kris82 napisał(a):

Jak wygląda sprawy sprzedaży cielaków ze strefy niebieskiego jezyka można przemieszczać tylko w strefie czy jest możliwość sprzedaży poza strefę.

Jest. Zamawiasz weta. Wet pobiera krew i wysyłasz do laboratorium. Takie badanie chyba 300 zł jak dobrze pamiętam. Plus trzeba wet zapłacić. Też pewnie ze 100 zł. za***isty interes. Wydać 500 zł na badanie żeby sprzedać cielaka za 700-800’zl. Mogli by yebnac całą Polskę w tej strefie i byłby spokój 

• Like 6