Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

...otwarte...

17411656421947884558005983173015.jpg

dziś popiele to odpuści te zapiekanki

Buszmen11 napisał:

Pogoda lux, słoneczko świeci trzeba się brać za piłę.

Pół dnia we dwóch i cztery tysie w plecy...

IMG_20250305_101504_788~2.jpg

IMG_20250224_175426_788.jpg

co to za talerzowka ?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Tanio 

Świeżych nie ruszam 

W tym roku takich nie mam

Gorzowskich też nie robię 

Karol zmotywowałeś 👌

IMG_6398.jpeg

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Śniadanie zjedz odpocznij robota nie zając...

nie wierzyłeś to masz 😛

• Like 3
  • Confused 1
Opublikowano

czemu nie można się śmiać? śmiech to zdrowie 😁

radekz200 napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Tanio 

Świeżych nie ruszam 

W tym roku takich nie mam

Gorzowskich też nie robię 

Karol zmotywowałeś 👌

IMG_6398.jpeg

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Śniadanie zjedz odpocznij robota nie zając...

nie wierzyłeś to masz 😛

co nie wierzyłem 🤔 krety jeszcze kopców narobią ...

Qwazi napisał:

@slawek74 co się śmiejesz. Twój kilkudniowy HF wart max 40x16 =640 zł...brutto🤷

zagubiłeś się 🙋‍♂️ zaktualizuj dane 😁 inflacjia nowy ład i inne takie 😛😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, malaczarna napisał(a):

Ile kosztuje głęboszowanie. To na godzinę czy od ha?

Różnie, jak z koszeniem, niektórzy biorą od ha a inni na godziny. Wszystko zależy jaka głębokość, ziemia lekka czy ciężka glina. A i pogoda teraz nie na gleboszowanie, na gleboszowanie to najlepiej jak sucho jest, wtedy najlepsze efekty.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał(a):

Ile kosztuje głęboszowanie. To na godzinę czy od ha? @slawek74 mąż mi notorycznie faktury po 300 daje za zakupy takich cielaczkow

Bo kupuje u takich biznesmenów jak forumowy krezus od lokat bankowych. 300 na fakturze a 700 pod stołem.

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Różnie, jak z koszeniem, niektórzy biorą od ha a inni na godziny. Wszystko zależy jaka głębokość, ziemia lekka czy ciężka glina. A i pogoda teraz nie na gleboszowanie, na gleboszowanie to najlepiej jak sucho jest, wtedy najlepsze efekty.

25 cm piachowe pole. Pod spodem glina. Sucho bardzo u mnie jest

Opublikowano
29 minut temu, slawek74 napisał(a):

zagubiłeś się 🙋‍♂️ zaktualizuj dane 😁 inflacjia nowy ład i inne takie 😛😁

Ja się nie zgubiłem. Patrzę realnie. Jakbym przyjął Twój sposób myślenia, musiałbym wołać za cielaki po 2,5 tys. Dałbyś mi tyle🤔🤔🤔...

...ja rozumiem chęć sprzedaży za jak najwyższą cenę, ale bez przesady, są jakieś realia. Podziwiam tych samobójców, co płacą po ponad tys zł za kilkudniowe futro, które za chwilę ma biegunkę i drugi tys zł trza w to wsadzić...dla mnie to idiotyzm🤷...

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v