Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Po złotówce, to wolę psu dać. No naprawdę ludzie są bezczelni.

No ja sprzedawałem po złotówce kupujący sami narzucili taką cenę .  

Teraz już mam tylko na własny użytek bo nie opłaca się za tyle . Nawet nie wiem czy nie dokładałem do interesu bo i pasze cza było kupić 

Opublikowano
Teraz, Michał18 napisał(a):

No ja sprzedawałem po złotówce kupujący sami narzucili taką cenę .  

Teraz już mam tylko na własny użytek bo nie opłaca się za tyle . Nawet nie wiem czy nie dokładałem do interesu bo i pasze cza było kupić 

Jakby ci dali 50 groszy to też byś sprzedał? Nie szanujesz swojej pracy i pracy swoich kur 🤭

Opublikowano
14 godzin temu, Wpaw napisał(a):

To te same sprzątają po sobie? 🤔🤭

No co zrobić? Muszą mieć czysto... Wtedy są zadowolone, jutro ma karma przyjść dla nich. 

Niestety nie sprzątają po sobie trzeba po nich. Jednak można by powiedzieć że nie ma przy nich roboty tak jak przy innych psach. Dostosowują się po prostu do zaistniałej sytuacji. 

Musza mieć aby czegoś się nie nabawiły. Pamiętam jak poprzednia kupiłam z pchłami ponieważ tam gdzie szczeniaki przebywały był brud. 

Co tam dla nich kupiłeś? 

Oczywiście jeśli można zapytać 

Opublikowano
8 minut temu, Wpaw napisał(a):

Boś chytra tak jak i ja, wolisz sprzedać jak zjeść 🙆😁

No muszę zgodzić, że chytrus to ja jestem 😂🤣

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Jakby ci dali 50 groszy to też byś sprzedał? Nie szanujesz swojej pracy i pracy swoich kur 🤭

No jak było za dużo na własny użytek to cza było zbyć jakoś. A każdy mówił że po 1zł kupuję i więcej i mi nie da. Teraz mam tylko na własny użytek bo nie opłaca się 😣

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Niestety nie sprzątają po sobie trzeba po nich. Jednak można by powiedzieć że nie ma przy nich roboty tak jak przy innych psach. Dostosowują się po prostu do zaistniałej sytuacji. 

Musza mieć aby czegoś się nie nabawiły. Pamiętam jak poprzednia kupiłam z pchłami ponieważ tam gdzie szczeniaki przebywały był brud. 

Co tam dla nich kupiłeś? 

Oczywiście jeśli można zapytać 

To co te na twardo robią? 🤷🤭

No suchą karmę będę im moczył.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
23 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Dokładnie dziś klient przyjeżdża po 100. Na święta zamówień tyle że szok. Kupi się na fermie i pieczątkę się myje 🤭😁

190 poszło wczoraj, jutro 80. 

20 minut temu, Michał18 napisał(a):

Tylko że chcieli by po 1zł kupować 😣 lux biznes za kurę dać 50 zł i co jakiś czas jedna zdechnie 

50zł za kurę dać to trza być chorym, podobnie jak sprzedawać po złotówce. Chyba, że małe.

Opublikowano
5 minut temu, s_z_k napisał(a):

No muszę zgodzić, że chytrus to ja jestem 😂🤣

Cicho, nie mów głośno. Potencjalni kawalerowie słuchają 🙆😁

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

190 poszło wczoraj, jutro 80. 

50zł za kurę dać to trza być chorym, podobnie jak sprzedawać po złotówce. Chyba, że małe.

To chyba ci po 2 dziennie niosą?🤔

U mnie teraz ruszyły, dość dobrze niosą.

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dlatego już mniej kupuję tych kur . Bo na handel te jajka to nieopłacalne według mnie. Każdy w okolicy woli w sklepie kupować . Chyba że po 1zł  to by brali

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Dlatego już mniej kupuję tych kur . Bo na handel te jajka to nieopłacalne według mnie. Każdy w okolicy woli w sklepie kupować . Chyba że po 1zł  to by brali

Jajka się opłacają lepiej jak zboże w obecnych czasach. Mieć chociaż 100 kur to fajna wypłata wychodzi na miesiąc

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

25-30 to codziennie jest.

To galancie, a kur dużo?

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

To galancie, a kur dużo?

Ciągle za mało. Ja oczekuję nieśności 50%, więcej nie wymagam. Nie daję soi, koncentratu, tylko groch/bobik, zboże, kukurydza, ziemniaki, buraki pastewne, kiełkowany jęczmień, wypas na trawie. Na przyszłą zimę będę robił susz z lucerny.

Opublikowano
6 minut temu, Wpaw napisał(a):

Jajka się opłacają lepiej jak zboże w obecnych czasach. Mieć chociaż 100 kur to fajna wypłata wychodzi na miesiąc

Czy ja wiem. To ok 50 jaj dziennie czyli 50 dniówki. Jak dla murzyna wypłata 

Opublikowano
39 minut temu, Wpaw napisał(a):

Dokładnie dziś klient przyjeżdża po 100. Na święta zamówień tyle że szok. Kupi się na fermie i pieczątkę się myje 🤭😁

Ty na pewno nie jesteś z moich stron 🤔🤔🤔

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ciągle za mało. Ja oczekuję nieśności 50%, więcej nie wymagam. Nie daję soi, koncentratu, tylko groch/bobik, zboże, kukurydza, ziemniaki, buraki pastewne, kiełkowany jęczmień, wypas na trawie. Na przyszłą zimę będę robił susz z lucerny.

Ciągle za mało? Tym się chyba tylko nie chwaliłeś ile masz... Resztę już mówiłeś 😉

Opublikowano
20 minut temu, Wpaw napisał(a):

To co te na twardo robią? 🤷🤭

No suchą karmę będę im moczył.

Przecież ja z nią wychodzę więc i tak muszę zebrać czy mi się to podoba czy nie aby mandatu nie zapłacić. 

Też tak podejrzewałam. Pamiętam że ja swojej jak miała ok 6 tygodni to dawałam kaszki dla niemowląt jeszcze. 

Jednak szybko chcesz je przedstawić na karmę sucha moczoną

5 minut temu, s_z_k napisał(a):

Trzeba być szczerym haha 😂

Szczerość nie popłaca w tych czasach. Lepiej część prawdy zachować dla siebie 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Michał18 napisał(a):

Czy ja wiem. To ok 50 jaj dziennie czyli 50 dniówki. Jak dla murzyna wypłata 

No to 50 zł razy 30 dni to ile wychodzi? Ile masz z tymi kurami roboty. Moim zdaniem czysty pieniądz. Ale jak ty chcesz tylko z tego żyć no to nie bardzo.

10 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Ty na pewno nie jesteś z moich stron 🤔🤔🤔

Jak koło Radomia, tak mniej więcej.

5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Przecież ja z nią wychodzę więc i tak muszę zebrać czy mi się to podoba czy nie aby mandatu nie zapłacić. 

Też tak podejrzewałam. Pamiętam że ja swojej jak miała ok 6 tygodni to dawałam kaszki dla niemowląt jeszcze. 

Jednak szybko chcesz je przedstawić na karmę sucha moczoną

Po co sprzątać, trawa lepiej rośnie 😁

No jak szybko, mają skończone trzy tygodnie, będę ich pomału przyuczał. Raczej  mleko od suki już im nie wystarcza,ja widzę po nich że są głodne... I na bank zaczną jeść.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

50 jaj x 80gr, masz 40zł na czysto x 30 dni, ponad tysiąc ekstra do wypłaty, bez wielkiej roboty, to mało?

Od tysiąca jeszcze musisz odliczyć karne nawet jeśli masz że swojego pola to i tak wychodzi ci nie tysiąc tylko ok 800 zł chociaż to i tak jest sumka na przeżycie starczy na 1 do 1,5 tygodnia.

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Od tysiąca jeszcze musisz odliczyć karne nawet jeśli masz że swojego pola to i tak wychodzi ci nie tysiąc tylko ok 800 zł chociaż to i tak jest sumka na przeżycie starczy na 1 do 1,5 tygodnia.

Przecież policzył po 80 gr panimajesz?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

A ja tam lubię być sobą, nie chciałoby mi się udawać 🤣

Edytowane przez s_z_k
  • Like 1