Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Ajeto napisał(a):

Powiem wam chłopaki ze stary wystrojony  chłop wygląda jak choinka po trzech króli🤣

Żeby cię ktoś właśnie w koszuli pod krawatem  nie pochował na wieczny odpoczynek 🤣

Ciało zostanie dwa metry pod ziemią a dusza co będzie straszyć za zły ubiór🤣

25 minut temu, Baks00 napisał(a):

Zależy kto pyta?

Ja się pytam🫢

Opublikowano
17 minut temu, Desperado napisał(a):

A kobieta orać siać, spawać, naprawiać maszyny, leczyć zwierzęta i uj wie co jeszcze.

W mieście są inne realia i na wsi inne. 

Oczywiscie że są inne.

Czy nie jest tak że kobiety nie robią tego na wsiach. Wiem że jest to mały procent ale jednak zdarzają się zapewnie przypadki że tym się zajmują. 

Nie mów że kobieta na wsi tylko do kobiecych spraw się nadaje a mężczyzna do męskich. 

Tutaj się z tobą nie zgodzę.

Jak dla mnie wszystko jest do pogodzenia tylko trzeba chcieć. 

Miasto to wielka dżungla jeśli nie zdołasz się w niej zaaklimatyzować zginiesz jeśli przetrwasz to możesz być tym kim chcesz i nikomu nic do tego. Jestem panem swojego życia. 

Choć śmiem twierdzić że na wsi jest też tak się w mieście człowiek jest bardziej niewidoczny zginie w razie czego w tłumie na wsiach człowiek jest bardziej widoczny. 

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A sobie rób co chcesz, to wy katole macie jakiś problem z tym że ktoś pracuje w te wasze święta ...

Jak truskawki zbierać to wielki bezbożnik, ale niedzielę i święta iść do krów do obory to nie problem ...

Zwierzęta chcą żreć, trzeba doić itd. i truskawki trzeba zebrać bo nie przetrzymają dłużej 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, slawekes napisał(a):

Zgłębiałaś również temat systemu bezorkowego. I jaki byś poleciła? Bezorka chyba lepsza? Unika się ryzyka samozaorania.

A żebyś wiedział jestem za tym aby rolnik jednak przeszedł na bezorkowa więcej z tym problemów ale jednak Ziemia nie traci swoich walorów. 

Może to mówię bo się nie znam na tym w takim stopniu aby mieć pewność jednak wydaje mi się że lepiej mieć ziemię urodzajna mniej nawozów używać niż pożegnać się z możliwością nasadzeń w przyszłości. Przy Bezorkowej chociaż nawozy i opryski są zalecane ale mniej nawozu czyli mniejszy koszt uprawy ziemi a opryski są w jednej czy drugiej formie uprawy ziemi to się jednak przekłada na koszty. 

Przy Orkowej jest jest mniej teoretycznie roboty ale trzeba więcej nawozów dawać oprysków i wtedy jak dla mnie jest większy nakład  finansowy z powodu nawozów czy oprysków i Bóg raczy co jeszcze trzeba stosować aby ziemię utrzymać 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
41 minut temu, konteno napisał(a):

moja ex znajoma z roboty  leży i pachnie dla męża

ja tak postrzegam tylko te kobiety które do tego się nadają  i z którymi bym chciał ,także ciebie to nie dotyczy 

Wielu woli takie co  wiele nic nie robią ale za to zadbane coś za coś 😋. To mężczyzna powinien zarabiać na życie .  Ja też wolę takie zadbane , wygłaskane 😋😘

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Zwierzęta chcą żreć, trzeba doić itd. i truskawki trzeba zebrać bo nie przetrzymają dłużej 

I siano też trzeba zebrać jak następnego dnia deszcz nadają ...

Opublikowano
41 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Oczywiscie że są inne.

Czy nie jest tak że kobiety nie robią tego na wsiach. Wiem że jest to mały procent ale jednak zdarzają się zapewnie przypadki że tym się zajmują. 

Nie mów że kobieta na wsi tylko do kobiecych spraw się nadaje a mężczyzna do męskich. 

Tutaj się z tobą nie zgodzę.

Jak dla mnie wszystko jest do pogodzenia tylko trzeba chcieć. 

Miasto to wielka dżungla jeśli nie zdołasz się w niej zaaklimatyzować zginiesz jeśli przetrwasz to możesz być tym kim chcesz i nikomu nic do tego. Jestem panem swojego życia. 

Choć śmiem twierdzić że na wsi jest też tak się w mieście człowiek jest bardziej niewidoczny zginie w razie czego w tłumie na wsiach człowiek jest bardziej widoczny. 

Nie dzieł ludzi... na miasto i wieś ☝️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v