Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, s_z_k napisał(a):

Nie no co się nasłucham to moje 🤣🤣

W kontroli nie jest to kontakt b2b ale w zakupie jak najbardziej, cały dzień na telefonie siedzę 

Jednak zawsze możesz słuchawkę odłożyć. 

Niestety ja mam kontakt cały czas z klientami na żywo w pracy. Nie jest lekko i nie jest ciężko. Tylko najgorzej jest jak ty musisz po wszystkich posprzątać i świecić za nich oczami z powodu ich niekompetencji( doradcy klienta,magazynierzy,) 

Opublikowano
5 minut temu, s_z_k napisał(a):

No ja już zaraz 4 lata jak w ubojni pracuje, stosunkowo blisko mam i najgorzej nie jest 🤣

Jesteś członkiem...klanu zabójców 😱🤭...

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Taa

Przepraszam 5 lat i nic jej nie dolega 

Raz do roku na szczepionkę.

Wcześniejsze zwierzęta tak samo więc to o czymś świadczy. Jak by nie było. 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Źle, bo Mateusz miał na myśli zapewne pasze treściwe, więc wyjdzie jakieś 25 gr razy 10-12kg, czyli około 0,25-0,30 kg na sztukę. Dużo 🤔

Dobzie, dobzie

Tylko kilogramy nie te co trzeba bylo przyjąć 

Żywieniowiec mówił że w Sano na workach podane jest więcej 

W zależności od dojnych litrów 

Opublikowano
26 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tam jest najbliższe 

A które leczenie jest tanie?

Zresztą rób jak uważasz, jeśli ci się to opłaca to lecz...

29 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jaki ty mądry jesteś moze jeszcze mi powiesz Za ile? W jakim celu? Kto nad kim? I jak jest najlepiej? 

Mojego zwierzaka😁 

Ja mądry? Chyba rozsądny 😏 Ktoś mi kiedyś powiedział że nie ma głupich pytań, ale widać jednak są 🤭 

Opublikowano
15 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Wszystko kosztuje

Zawsze można zrezygnować 

Tak kosztuje 75 zł szczepionka na wściekliznę raz do roku.

I jeszcze szczepionka na choroby zakaźne czy jakoś tam to się nazywa około 200 zł co 2 lata. 

Jeśli chodzi o leczenie to mnie nie kosztuje prawie nic. 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Dobzie, dobzie

Tylko kilogramy nie te co trzeba bylo przyjąć 

Żywieniowiec mówił że w Sano na workach podane jest więcej 

W zależności od dojnych litrów 

Nie wiem, jak Sano, ale generalnie dawka witamin jest podawana na wydajność dobową 20 litrów, a powyżej należy dodać 20% na każde 5 litrów 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Zresztą rób jak uważasz, jeśli ci się to opłaca to lecz...

Ja mądry? Chyba rozsądny 😏 Ktoś mi kiedyś powiedział że nie ma głupich pytań, ale widać jednak są 🤭 

To mam bazować na zakupie jałówek bo krowy wylatują?

Z 10 lat temu jeden weterynarz powiedział jedno zdanie, taniej utrzymać jałową krowę przez kolejny rok jak kupić jałówkę 

3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Tak kosztuje 75 zł szczepionka na wściekliznę raz do roku.

I jeszcze szczepionka na choroby zakaźne czy jakoś tam to się nazywa około 200 zł co 2 lata. 

Jeśli chodzi o leczenie to mnie nie kosztuje prawie nic. 

Odrobaczanieeee

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Karol6130 napisał(a):

To mam bazować na zakupie jałówek bo krowy wylatują?

Z 10 lat temu jeden weterynarz powiedział jedno zdanie, taniej utrzymać jałową krowę przez kolejny rok jak kupić jałówkę 

To nie masz jałówek na wymianę? Nie będę ci mówił co powinieneś, ale przypuśćmy u kuzyna co ma hf-ki to około 30% krów stanowią jałówki to znaczy na wymianę jeśli nie wymienia to sprzedaje cielne. 

Opublikowano
26 minut temu, s_z_k napisał(a):

Normalnie pracuję w kontroli jakości, ale od niedawna pomagam dziewczynom w skupie żywca czekam aż zatrudnią kogoś do zakupu i chce jak najszybciej wracać do siebie  🙈

W kontroli jakości czego? Bo ja jakoś Ci nie ufam. Jak zrobiłem drożdżówki z Twojego przepisu, to nie wiedzieć czemu wyszły mi w kształcie cycków. Tak było. Nie zmyślam.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Jeden stary wet dawno temu też powiedział mi jedna mądrą maksymę. Ale nie napiszę jaką, bo mi się nie chce od Sławka oganiać 🤷😄

6 minut temu, s_z_k napisał(a):

kosherne jew-jitsu też nas uczą 🤣

Normalnie teraz jak będą tamtędy jechał, to się będę...łobawiał😲😄

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Jeden stary wet dawno temu też powiedział mi jedna mądrą maksymę. Ale nie napiszę jaką, bo mi się nie chce od Sławka oganiać 🤷😄

jaką? Sławka opanujemy 

Opublikowano
3 minuty temu, Wpaw napisał(a):

To nie masz jałówek na wymianę? Nie będę ci mówił co powinieneś, ale przypuśćmy u kuzyna co ma hf-ki to około 30% krów stanowią jałówki to znaczy na wymianę jeśli nie wymienia to sprzedaje cielne. 

Za mało mam ziemi żeby pasze marnować 

Kiedyś myślałem w ten sposób 

Ale to jest dosyć kosztowne, krowa doi dwa lata na siebie 

Czyli zostaje obornik, a po drodze wet zarobi i tak

W tej chwili lepiej sprzedać małego byczka niż dorosłą jałówkę 

Teraz przede wszystkim zdrowotność i długowietrzność

3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

jaką? Sławka opanujemy 

Pewnie litry

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Za mało mam ziemi żeby pasze marnować 

Kiedyś myślałem w ten sposób 

Ale to jest dosyć kosztowne, krowa doi dwa lata na siebie 

Czyli zostaje obornik, a po drodze wet zarobi i tak

W tej chwili lepiej sprzedać małego byczka niż dorosłą jałówkę 

Teraz przede wszystkim zdrowotność i długowietrzność

Pewnie litry

To ile masz tej ziemi? 

Przecież jałówce to tylko samej kukurydzy i trochę kiszonki z trawy czy siana, lizawka i wodę tyle.

Kupić 10 jałówek 100 000  raczej twoich 10 jałówek by cię tyle nie kosztowało.

Opublikowano
8 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jaką? Sławka opanujemy 

Średnia statystyczna krowa daje w życiu 50 tys litrów mleka. Jak będzie dawać 5 tys w laktacji to wyrwa 10 laktacji. Jak da 10 tys, to tych laktacji będzie 5🤷...oczywiście są osobniki wybitnie mocne i wybitnie słabe, ale fizjologia to fizjologia...

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, slawekes napisał(a):

W kontroli jakości czego? Bo ja jakoś Ci nie ufam. Jak zrobiłem drożdżówki z Twojego przepisu, to nie wiedzieć czemu wyszły mi w kształcie cycków. Tak było. Nie zmyślam.

Całość procesu produkcyjnego zakładu 😁

14 minut temu, Pigmei napisał(a):

No już cię widzę lemingu

Filmik petarda 🤣 
od razu leming ahahaha

Opublikowano

22 ha z dzierżawami

Paszy na styk

No i trzeba by na początek coś budować, jakąś wiatę z oborą

Jałówki nie mogą jeść dużo kukurydzy bo się tuczą, starczy praktycznie sama sianokiszonka, i to ta gorsza, później przed zacieleniem trochę kukurydzy

Po potwierdzeniu ciąży ucinać ile się da, a najlepiej siano żeby jadły 

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał(a):

i bardzo dobrze bój się bój
ja nie mówiłam że nie gryzę ahahah 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, s_z_k napisał(a):

Filmik petarda 🤣 
od razu leming ahahaha

W końcu niezależnie od konta i tak sie kojarzysz z bujną fantazją,  krówkami i baranami 🤣

Edytowane przez Pigmei
  • Like 1