Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Cykl Egzorcysta to też klasyk czy nawet Egzorcysta początek. Nawet te nkwe z Ruselem dają nrade.

Egzorcysta początek chyba ze Skorupko

Opublikowano
1 minutę temu, Kallina86 napisał(a):

Przeczytałam opis. W moim przypadku masz rację, męczyłabym się oglądając go. 

Ogolnie jest tręd na odmóżdżenie. Te serie o jakiś superbohaterach itp to jest🤮.

Cos lepszgo przechodzi bez echa - Ostatni pojedynek czy Czas krwawego księżyca. Za wąskie grono odbiorców.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie zgodzę się tak z tobą w 100% ludzie jeśli chcą kupić coś lepszego czy oryginalnego nie będą szukać w sieciowkach tylko pójdą tam gdzie jest cos lepszego. Wiadomo że nie każdy sobie na to pozwoli ale nieraz lepiej jest kupić coś droższego i trwalszego niż iść do IKE czy Black Red White i kupić coś co zaraz się rozwali. 

Tak samo jest z odzieżą jeszcze są marki które nie uda na ilość tylko na jakość produktów tak jak np. Bytom, Medicine 

Chodziło mi bardziej o to, że świat idzie w kierunku szybko, tanio, wygodnie i na już. Ikea jest bardzo wygodna. Kupisz tam wszystko na już. Wszystko modułowe, wszystko pod wymiar. Czy to kuchnia i wyposażenie szafek, czy to szafy pax i wypełnienie do nich. Czy to jest nietrwałe? Póki co Ci nie odpowiem. Jak wytrzyma 10 lat to uznam, że jest trwałe i warte swojej ceny. 

Odnośnie Bytom się nie wypowiadam, bo nie byłam w ich sklepie i nic tam nie kupowałam. Ale Medicine to nic innego jak sieciówka ociekająca poliestrem. 

Ja lubię kupować na vinted. Nie mam wtedy wyrzutów sumienia, że nałożę coś raz czy dwa. A jak jeszcze później uda mi się to dalej sprzedać, to w ogóle czuję się rozgrzeszona xD 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ogolnie jest tręd na odmóżdżenie. Te serie o jakiś superbohaterach itp to jest🤮.

Nie przesadzaj Supermen Chridtoferem Reeve'a czy Batman z Michałem Keatonem 

Opublikowano

@12Pafnucy Jeżeli jest w miarę trwałe i nadaje się do recyklingu, to nie źle. Jeżeli nadaje się do niczego i zaśmieca, to źle. Po prostu w czasach, kiedy wszystko jest dostępne w ilościach nieograniczonych, trzeba poświęcić więcej czasu na filtrowanie ofert i przemyślenie zakupu. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Chodziło mi bardziej o to, że świat idzie w kierunku szybko, tanio, wygodnie i na już. Ikea jest bardzo wygodna. Kupisz tam wszystko na już. Wszystko modułowe, wszystko pod wymiar. Czy to kuchnia i wyposażenie szafek, czy to szafy pax i wypełnienie do nich. Czy to jest nietrwałe? Póki co Ci nie odpowiem. Jak wytrzyma 10 lat to uznam, że jest trwałe i warte swojej ceny. 

Odnośnie Bytom się nie wypowiadam, bo nie byłam w ich sklepie i nic tam nie kupowałam. Ale Medicine to nic innego jak sieciówka ociekająca poliestrem. 

Ja lubię kupować na vinted. Nie mam wtedy wyrzutów sumienia, że nałożę coś raz czy dwa. A jak jeszcze później uda mi się to dalej sprzedać, to w ogóle czuję się rozgrzeszona xD 

Powiem ci tak z Ikeai mam dwie sofy trzy osobowe już ponad 10 lat ani z stelażem ani z materiałem nic się nie stało ale aptekarz jest z drewna więc od razu można powiedzieć że dobrze wykonane. 

Szafy pax mam od roku jak na razie jest ok. 

Jeśli o kuchni jest mowa i o meblach to jednak bardziej opłaci się kupić u stolarza chociaż dół niestety uważają że jak coś połączysz listwa aluminiowa to będzie to służyć i służyć jednak się pomylili w tym nie wiem jak u innych klientów u mnie szafka nie wytrzymała szybko się rozklekotala. 

Ja nie lubię ubrań z drugiej ręki wolę kupić nowe i nie zgodzę się z tobą jeśli chodzi o Medicina chociaż jedno co muszę powiedzieć że dział męski w bluzach np jest lepszy od damskiego. Nic się praniu z nimi nie dzieje. 

Wiem że świat niestety schodzi na psy tego nie da się uniknąć z prostej przyczyny ludzie są coraz to mniej wymagający jeśli chodzi o te dwa rynki 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ja nie lubię ubrań z drugiej ręki wolę kupić nowe i nie zgodzę się z tobą jeśli chodzi o Medicina chociaż jedno co muszę powiedzieć że dzięki męski w bluzach np jest lepszy od damskiego. Nic się pioraniu z nimi nie dzieje. 

Nie przekonasz mnie do dobrej jakości Medicine. Jedyne co lubię z tego sklepu, to skarpetki. Szczególnie serię z pieskami xD 

A ubrania z drugiej ręki uwielbiam. Dobry skład, dobra marka, dobra cena. I to co dla mnie ważne, to to że nie lubię mieć długo tych samych ubrań, ale bezsensownie wydawać pieniędzy też nie lubię. No chyba, że to domowe dresiki. To nie mam potrzeby mieć co miesiąc nowych. 

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pani też, z tych ratujących świat?

...z ciekawości...

Nie popadam ze skrajności w skrajność, do drzew się nie przywiązuję i do asfaltu się nie przyklejam xD ale jeżeli mam do wyboru dwie rzeczy, które pod wieloma względami są takie same albo podobne to w następnej kolejności zwrócę uwagę na to, żeby mój wybór był dobry dla środowiska. Ale tak jak mówię, w następnej kolejności a nie że to główne kryterium, którym się kieruję. 

Opublikowano (edytowane)

@Kallina86 
Ja cię nawet nie próbuje przekonywać poprostu ja wolę mieć nowe i lepszego gatunku to nie tak że ja kupuję tylko tu i tu. Po prostu jaczadko kiedy kupuje sobie coś do ubrania z powodu tego że nie mam takiej potrzeby aby co chwila zmieniać sobie garderobę. 

Chociaż ostatnio zrobiłam parę zakupów w temu ale mam bzika na temat czapek jak i opasek to tam jeszcze są przestępne ceny tych produktów. 

Co do skarpetek to American Eagle swojego czasu miało dobry materiał ale już się popsuł idą tak jak mówisz na ilość nie na jakość szkoda bo naprawdę były dobre skarpetki.

Jeśli chodzi o Temu to nabrałam ochotę kupić tam szafkę do łazienki na zdjęciu i z opisu wydaje się całkiem całkiem za 500 zł nigdzie takiej nie kupię 

5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak już jesteś co z tym czwartkiem odpuszczamy czy spotykamy się razem z twoją małżonka jak będziecie w Warszawie? 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 14:18, Qwazi napisał(a):

"Idź przodem bracie" to jest film zrobiony na kształt filmów amerykańskich tylko niby osadzony w polskich realich, co jest fikcyjne. Za to baaardzo nadrabia stroną techniczną. Konsultacje z zakresu techniki i taktyki działań oraz wyszkolenia indywidualnego aktorów zostały tam wykonane na wysokim poziomie.

a ja myślałem że to o Kosiniaku-kamyszu i Biedroniu 

16 godzin temu, Strongman napisał(a):

To zależy jaki ksiądz w danej chwili jest na parafi.Był taki jeden ze całe torby zabawek dzieciom co niedziela rozdawał.

u nas stary proboszcz też cukierkami dziatwe częstował po kolędzie 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

tacy zawzięci?

Łoj🙆

4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jak już jesteś co z tym czwartkiem odpuszczamy czy spotykamy się razem z twoją małżonka jak będziecie w Warszawie? 

Jak się nic nagłego nie wydarzy to jadziem do stolicy😊

Opublikowano
15 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Ale tak jak mówię, w następnej kolejności a nie że to główne kryterium, którym się kieruję

Może to i dobrze...

Ja jakoś nie przekonany do tej wciskanej na siłę ekologii...

Wiem wiem...Ty trochę o czym innym...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Chociaż ostatnio zrobiłam parę zakupów w temu ale mam bzika na temat czapek jak i opasek to tam jeszcze są przestępne ceny tych produktów.

A czapeczkę to mi się udało kupić cudowną na jarmarku Bożonarodzeniowym w Gdańsku. Ale jeszcze w niej nie chodziłam, bo po pierwsze nie lubię, a po drugie nie było zimy.

Na temu kupuję jakieś pierdoły do domu ale ubrań jeszcze nigdy. 

Opublikowano
34 minuty temu, Kallina86 napisał(a):

Jeżeli jest w miarę trwałe i nadaje się do recyklingu, to nie źle

a jeśli nie do recyklingu to chociaż do pieca 

6 godzin temu, Ajeto napisał(a):

renta babki😗

to pokaż zdjęcie odcinka bo Bogdan jakieś przelewy zamówienia itp wrzuca 

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Kallina86 napisał(a):

A czapeczkę to mi się udało kupić cudowną na jarmarku Bożonarodzeniowym w Gdańsku. Ale jeszcze w niej nie chodziłam, bo po pierwsze nie lubię, a po drugie nie było zimy.

Na temu kupuję jakieś pierdoły do domu ale ubrań jeszcze nigdy. 

Ja niestety z powodu problemów z zatokami już od połowy września muszę chodzić w opasce lub w czapce takie życie niestetym

Ostatnio kupiłam na temu jogery to nawet powiem ci dobry materiał i buty tak samo więc albo dużo szczęścia lub są jeszcze tam dobre produkty 

Chociaż można też trafić na bubel tak jak mojego kolegi żona gdzie zamówiła bluzkę za około 35 zł i poszła od razu do kosza. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na metry suche drewno po ile tam u was...takie gotowe do pieca?

ktoś sprzedawał swoje stare zapasy bo na pellet przeszedł to po 180za qbik gotowych szczap

za metr z lasu to nie wiem , jakiś kołchoźnik las po PGRze wyciął to 250 za m3 olchy kloców 2,5m ale to rok czy 2 lata temu było

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Ja niestety z powodu problemów z zatokami już od połowy września muszę chodzić w opasce lub w czapce takie życie niestetym

Na problemy z zatokami biorę sinulan, a jak nie pomaga to płucze i jest ok. A do czapki póki co przekonać się nie mogę. 

Opublikowano
Teraz, konteno napisał(a):

metr z lasu to nie wiem , jakiś kołchoźnik las po PGRze wyciął to 250 za m3 olchy kloców 2,5m 

Ja szajs po 200, lepsze po 300...

Całkiem dobry kupiec się trafił...

Cza będzie mu naszykować na następną zimę...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v