Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Czyli wszędzie jest to samo

Ciekawe co w przypadku mielenia w rękaw 

Czy to nie jest też za mokre

Jest za mokre. Jak pracowałem jeszcze na fermie to kilkadziesiąt ha szło w rękawy. Jak zrobiliśmy kiedyś takie 40 procent to to błoto było i rękawy się rozłaziły. To był dopiero cyrk. Jak miała tak pod 30 procent kukurydza to był kapitalny futer. Piękny zapach i puszysta apetyczna kiszonka. To mokre to kwasidłem waliło, a i w silosach i karmnikach wieszało się, a o obklejaniu wszystkiego lepiej nie mówić.

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Jedynie jeszcze mleko przynosi jakiś zysk ale to chyba już nie potrwa długo. I jeszcze niektóre owoce i warzywa opłacają się takie jak truskawka,bób ,wiśnie...

To i cena ziemi się trzyma w tych regionach 

O właśnie. Truskawka i bób się jeszcze tylko opłaca 🫣. Tylko pytanie jak długo 🤫.

6 minut temu, Michał18 napisał(a):

Teraz budowlanka nie jest taka ciężka. Paleta z pustakami postawiona blisko . Pustaki lekkie, nie trzeba zaprawy robic tylko klej z worka się rozrabia z wodą . Stropy zalewa się z gruszki. Więc nie jest tak ciężko na budowie jak kiedyś a zarobki nie małe

Robiłeś ?

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Deweloperka też już siadła 

Sypialnie warszawy zrobiły się zbyt drogie 

Niby się ratują budowami na wynajem 

Ale to jest mały zysk, a co dopiero zwrot

Chłopaki robią tynki, to nie jest kolorowo

Jak kiedyś blok to był bardzo duży pieniądz, tak teraz lepiej robić domy jednorodzinne

Mińsk chcieli koło stacji PKP 12.5tys za metr.

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Głupie i tyle. Przy tym jak to wygląda, tych merkosurach, Ukrainie, USA itp, spodziewać się jakiegoś wzrostu cen to trzeba by być mega optymistą.

to raczej trzeba życzyć nieurodzaju jednocześnie w tych lokalizacjach a w myśl zasady nie życz drugiemu co tobie nie miłe nieurodzaj różnego rodzaju będzie u nasz , stąd import 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

42 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

ta rolnik żyje z doplat. wiesz ile teraz jest doplat z 1ha ? nie wiem czy by na such chleb i herbatę starczyło. co do budowlańców to to piszesz to było z 30 lat temu dziś ekipa przyjeżdża na 8 i o 15 nie ma nikogo między czasie 2 przerwy na kawę i jedna dłuższą obiadowa kiedyś to budowlańcy to na długim dniu o 6 byli na murze i do 20 ale teraz siw zmieniło dużo i stąd te ceny w budowlance

Mówią że duzoooo więc sobie mówcie że jest mało. Wiadomo jak mówicie mało to jest dużo. 🤣 To tak jak ciągłym narzekaniem waszym ciągle coś komuś nie pasuje. Ustawcie w końcu jednak śpiewkę a nie jedni mówią że mają za mało drudzy że mają dużo i nie moja odpędzić się od ofert składanych im przez dilerów Traktorów. I druga sprawa skąd te wypasione domy za ogrodzeniem z czego się bierze z ciężkiej pracy która jest od wczesnej wiosny do jesieni później odpoczynek. 

Budowlanka to nie praca od 8-16 możesz tak myśleć bo tylko to widzisz ale nie wiesz że po tych godzinach pracy jeszcze za inne roboty które klient nie widzi. Czyli zakupy dla klienta czy z klientem. Inna praca w innym miejscu to praca często do późnych godzin nocnych. Nie potol mi że jest inaczej bo w to nie uwierzę. Tym bardziej że mam doczynienia od kilkunastu lat z nimi tym bardziej teraz to wiem jak to jest chociaż sama pracuje w białych rękawiczkach. 

no skoro uważasz że jest tak dobrze na wsi to rzuc ta robotę w tym markecie budowlanym kup sobie gospodarstwo rolne i pracuj na ziemi będziesz miała dużo dotacji i będziesz pół roku leżeć i odpoczywać. dealerzy maszyn będą Ci tylko oferty przynosić a Ty będziesz wybierać. Więc się więcej nie kompromituj i nie wypowiadaj się na temat rolnictwa jak nie masz o tym pojęcia. Wielu takich warszawiaków znam co tak mówią jak Ty i mówię im krótko kupuj gospodarstwo jak to tak dobrze i pracuj na roli. a co do budowlanki to że pracujesz w markecie budowlanym to nie znaczy że masz pojęcie o pracy budowlańca. Ciekawe w którym tym markecie pracujesz w jakiej dzielnicy

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Andpol napisał(a):

Niemcy wysłali ziemniaki do Polski. Zarobili ponad 130 mln zł

A u nas nadprodukcja bo import jest i nikt nad tym nie panuje i nie tylko z ziemniakami.

No Niemcy już też ogłaszają swoje ziemniaki na swoich portalach. Ceny rzędu 15 eurocentów za kg. Urodzaj w całej Europie i mamy efekty ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Bezduszna napisał:

38 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To już nie te czasy, teraz nawet w soboty budowlańca nie ujrzysz w pracy 

Chyba śnisz jakoś inaczej to ja widzę na codzień. 

Marcin ma rację to że siedzisz na kasie w markecie to pozjadałaś wszystkie rozumy bo zrobili Ci kilka szkoleń z obsługi klienta

• Haha 2
Opublikowano
Karol6130 napisał:

49 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ta rolnik żyje z doplat. wiesz ile teraz jest doplat z 1ha ? nie wiem czy by na such chleb i herbatę starczyło. co do budowlańców to to piszesz to było z 30 lat temu dziś ekipa przyjeżdża na 8 i o 15 nie ma nikogo między czasie 2 przerwy na kawę i jedna dłuższą obiadowa kiedyś to budowlańcy to na długim dniu o 6 byli na murze i do 20 ale teraz siw zmieniło dużo i stąd te ceny w budowlance

Ludzie dla paru zł zrobią bardzo dużo 

Ale że te parę złotych to nie wiele, to sobie uświadamiają gdy je dostaną 

Ale spróbuj im zabrać te grosze 

To nagle żyć bez tego nie mogą 

po trochu zabierają i za kilka lat zabiorą całkiem

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

po trochu zabierają i za kilka lat zabiorą całkiem

U nas najbardziej się tego boją z pozoru rozwinięte gospodarstwa 

Parę osób myślało że to co zrobiło pis to zostanie 

Założenie było proste, pobieram emeryturę i dopłaty i sobie żyje 

No i biznes plan się powoli wali

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wolę zarobić i nie brać kredytów i drzeć mordę że niema za co spłacać - Truskawka też wiecznie nie będzie płacić . 

Plantacji jakie mam niema biedy .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Ile lat temu i ile Twój znajomy teraz dostaje ?

Rok temu to było chciałem trochę dorobić ale po ok pół roku rzuciłem bo nie ma sensu za tyle robić . Przed robotą i po musiałem jeszcze u siebie porobić na gospodarstwie a często brakowało już sił. Więc teraz tylko rolnictwem się zajmuje. Znajomy ma teraz 250 dniówki

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, wojtal24 napisał(a):

no skoro uważasz że jest tak dobrze na wsi to rzuc ta robotę w tym markecie budowlanym kup sobie gospodarstwo rolne i pracuj na ziemi będziesz miała dużo dotacji i będziesz pół roku leżeć i odpoczywać. dealerzy maszyn będą Ci tylko oferty przynosić a Ty będziesz wybierać. Więc się więcej nie kompromituj i nie wypowiadaj się na temat rolnictwa jak nie masz o tym pojęcia. Wielu takich warszawiaków znam co tak mówią jak Ty i mówię im krótko kupuj gospodarstwo jak to tak dobrze i pracuj na roli. a co do budowlanki to że pracujesz w markecie budowlanym to nie znaczy że masz pojęcie o pracy budowlańca. Ciekawe w którym tym markecie pracujesz w jakiej dzielnicy

Nie denerwuje się robię  sobie od pewnego czasu żarty. Nie zauważyłeś tego🤔 

10 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Marcin ma rację to że siedzisz na kasie w markecie to pozjadałaś wszystkie rozumy bo zrobili Ci kilka szkoleń z obsługi klienta

Teraz akurat tak bo nie ma ludzi. Wykonuje tam inna pracę na codzień ale to inny temat 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v