Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Rolnik1973 byłeś dzisiaj po południu w Warszawie ?? xD

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀 benzynę z pił pospuszczał😉 😀😀😀😀😀😀😀

malaczarna napisał:

8 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

gdzie Wy pracujecie że 8 godzin spokoju w archiwum ?

2 godzinki max dziennie wychodzi na lenia. Sprawiam dobre wrażenie 

to super praca

Nieustraszony1044 napisał:

1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

W powiadomieniach mi wyskoczyło 

Kto to ?

nowy albo stary użytkownik

Opublikowano
6 godzin temu, mf362 napisał(a):

Ogólnie kobiety to pożądają zajętych mężczyzn bo są sprawdzeni , tacy mają powodzenie. Chłop zyskuje w oczach . 

A jeszcze jakieś małe dzieci prowadzasz po markecie to juz całkiem.😁

Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

A jeszcze jakieś małe dzieci prowadzasz po markecie to juz całkiem.😁

...a już jak masz Wielki bebzon...jak mój znajomy....to co druga się ogląda...bo wiesz wtedy co to ciąża...😆🤭😆

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...a już jak masz Wielki bebzon...jak mój znajomy....to co druga się ogląda...bo wiesz wtedy co to ciąża...😆🤭😆

Ja niemam brzucha,ale to działa nawet w urzędach czy na sor w szpitalu jak chłop z małym dzieckiem to sami przepuszczają w kolejkach a jak kobieta to nie tak przepuszczają.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

W powiadomieniach mi wyskoczyło 

Screenshot_20251017-164322~2.png

Pewnie klon kowalskiego vel bezduszna vel michałek...

No i przyjemnie spędzony czas z somsiadem i % które postawił, u zwierzów zrobione ale najgorsze to, że o szyby jakiś deszcz dzwoni... 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

że o szyby jakiś deszcz dzwoni... 

I u mnie coś kropi...

Został tylko kawałek do zaorania na zimę...

Co za fucha dziś u Ciebie?

Gnój komuś?

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

przyjemnie spędzony czas z somsiadem

...a ma żonę?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

I u mnie coś kropi...

Został tylko kawałek do zapytania na zimę...

Co za ducha dziś u Ciebie?

Gnój komuś?

Na gnój za mokro. Gałęzie z iglaków do dziury koło krzypopy wywoziłem. Kurła nie wiem kiedy ja to pooram i te gnoje powywożę. Ciągle deszcz nadają. U mnie wiosną orać to samobójstwo. 

Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

I tak w row galezie ? 

Obok rowu, nie da się doorać do końca. Kiedyś od rowów były mokre łączki, teraz siano i trawa nikomu niepotrzebne i to zarasta zielskiem i samosiejkami. I w te krzaki wywalone. 

Z jakich ...matek...🤔

U was pola nie drenowane? Są dreny "podstawowe" no i są "główne" tak zwane matki... 

I tak tylko z ciekawości...

Nie ma tam nic do powiedzenia i tylko przy garach?

Za bardzo wyszczekana i mi osobiście się to bardzo nie podoba...

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Obok rowu, nie da się doorać do końca. Kiedyś od rowów były mokre łączki, teraz siano i trawa nikomu niepotrzebne i to zarasta zielskiem i samosiejkami. I w te krzaki wywalone. 

U was pola nie drenowane? Są dreny "podstawowe" no i są "główne" tak zwane matki... 

Nie...

Tak cza by dalej z piętnaście kilometrów żeby napotkać studzienki od drenów.

U nas jedynie rowy na łąkach robili...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Zbieracze a nie jakieś "matki" ...

Matki, zbieracze to może u was... 

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Nie...

Łąki to niedrenowane, większości i tak się nie da poorać... Głównie po granicach, mokre kawałki, kosami je do końca kosili... Pamiętam, jak siano na drogę, na wóz, ludzie tam na plecach wynosili... 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie...

U mnie pola meliorowane, jedynie jak występują górki z 5-6 klasą to tam nie ma, ale to wiadomo że tam melioracja bez sensu.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

mnie pola meliorowane, jedynie jak występują górki

Jakoś nie było tego.

Występowały na niektórych polach zastoiska wodne, ale ostatnio nawet takie wieloletnie...oczka wodne powysychaly...

Musi naprawdę klimat inny tera...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v