Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Elon napisał(a):

Minister mówi że za dużo warzyw mamy, zwiększono ilość uprawy a plony są bardzo wysokie.

Bobek słyszałeś? 

Co ty na to?

Kapustę zbieraj żydek, podobno świetnie Ci idzie, ile ostatnio na ryneczku sprzedałeś, 20 czy może 30 główek ?? xD Na czteropak piwa akurat będziesz miał xD 

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał(a):

Doradca juz mi zrobił 

No daj spokój, że potrzebujesz doradcy do czegoś, co się robi w ciągu 20 sekund i nie potrzeba do tego żadnej wiedzy 

• Thanks 1
Opublikowano

cos popadalo..

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No to tam rozumiem ale tu? Po kiego siać jakieś żyto, które sypnie ze 3-4 tony, choć wątpię, że u ciebie choć tyle zboże sypie... Rozumiem jakiś kawałek dla siebie ale tak to po co?

To też było twoje wcielenie... Najpierw był luki, potem jeden michał, teraz drugi... Nie udawaj... 

ty na rolnictwie znasz sie tak jak na kobietach 😂

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bo pewno nic innego już tam urosnąć nie chce...🤔

rosnie cos co u ciebie nigdy nie urosnie. 

w kolo pola 10 nowych domow .. w calej gminie choc tyle sie znajdzie ??

jeszcze rok i licytacja kto da wiecej . juz trzech w kolejce..

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Urośnie o wiele więcej niż po talerzufkowej bezorce PaJacusia xD

znowu pod sklepem sie smiali ?? nie chodz tam bo skonczysz jak porzeczka..

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ja też...po takiej bezorce talerzówką...to co moze być?

...aby zapeplane...

@jacus jakim zestawem siejesz zboże?

czerwonym.

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Przez miedzę posiał pszenicę gość, po rzepaku, bez pługa... Ale dwa razy talerzował, potem jakiś gruber, potem dopiero agregat to ja się tylko w głowę popukał, a i tak syf na wierzchu.

zobaczysz w zniwa... wtedy pogadamy.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał(a):

zobaczysz w zniwa... wtedy pogadamy.

Na pewno mu nic lepiej nie sypnie niż jakby zaorał... 

1 minutę temu, jacus napisał(a):

ty na rolnictwie znasz sie tak jak na kobietach 😂

Przecież ty o rolnictwie nie masz najmniejszego pojęcia - najgłupszego tumana zostawili w podkrakowskim zadupiu... 

2 minuty temu, jacus napisał(a):

w kolo pola 10 nowych domow .. w calej gminie choc tyle sie znajdzie ??

I uważasz, że to dobre? To bardzo złe, bardzo... Ale tak się tym chełpisz to napisz kto w twoim pierdolniku zostanie, a może buldożer? 

• Haha 3
Opublikowano
17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...sie wtrące...

A co żeście robili?

Oświadczenie o zapewnieniu wypasu. Dosłownie trzy kliknięcia po zalogowaniu do e wniosku. Zajęło mi ok 20 sekund bez pośpiechu 

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

15" najlepsza była bo się kołem traktora jechało po

No moim zdaniem to spora wada 

Mój był z dwóch ładnie połączony...na 21...no i mała skrzynia zasypowa....też wada....a tak to... siało się...

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

No moim zdaniem to spora wada 

Mój był z dwóch ładnie połączony...na 21...no i mała skrzynia zasypowa....też wada....a tak to... siało się...

Ma jeden we wsi dwa do kupy łączone, pozakładane znaczniki, pole ma wąskie, zaraz za chałupą, chwila moment i posiane.

Fajne to było bo mijaków nie było szans zrobić.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Skojarzyła mi się z paczką zapałek 😁

No trochę ...kanciasta...ale całkiem ciekawa...

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ma jeden we wsi dwa do kupy łączone, pozakładane znaczniki, pole ma wąskie, zaraz za chałupą, chwila moment i posiane.

Fajne to było bo mijaków nie było szans zrobić.

Kwestia wprawy..

Jak na polu było widać znak po kole od siewnika, do aby odstępu pomiędzy pilnować ..i mijakow nie było..

Edytowane przez 12Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v