Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A co za to "męczenie" się proponujesz? Dla mnie to rozrywka, która daje grosz na waciki.

...no sam już uprosciles trochę...sam widzisz że łatwiej coś w większym areale.., raz na kilka lat...no co pytasz, jak się sam ....dostosowujesz ..

Wprawdzie trochę z opóźnieniem, ale wszystko robisz jak reszta....tyle że później...

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Bez przesady. Tym bardziej że żydek nic nie ma oprócz kredytów które musi spłacić. 

Więc i tak wyszło szydło z worka że wszystko jest kupione na kredyt a nie za gotówkę. 

Jednym słowem nikogo nie wykupi z powodu braku kasy 

A co jest złego w finansowaniu fabrycznym?

W wrzucaniu w koszta Lessingów?

Tym bardziej że ja tego nie odczuwam.

Inflacja jest większa od oprocentowania, chociaż prawda jest taka że maszyny nie drożeją.

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Ja myślę że ci co najwięcej się kłócą z Panem Bogdanem to zakochali się w nim...

Tak z ciekawości...

Czemu ty o nim wspomniałeś, skoro nikt nic o nim...chyba od wczoraj..?

Nie przeszkadza mi to... tym pytam..

...nie powinieneś już spać z rączkami na kołderce?

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

...no sam już uprosciles trochę...sam widzisz że łatwiej coś w większym areale.., raz na kilka lat...no co pytasz, jak się sam ....dostosowujesz ..

Wprawdzie trochę z opóźnieniem, ale wszystko robisz jak reszta....tyle że później...

Co widzę? Pszenica sypnęła ponad 8 ton z hektara, ja nawoziłem na 4-5 i jakby tyle sypnęła to musiałbym normalnie siać ale co poradzę, że rok spasował? A mały areał jest zaj*bisty do obróbki dla mnie bo wolę obrobić 10 czy 20a w kawałku niż 40 na raz. I pryskać wygodnie i siać... Przejedziesz 5 razy siewnikiem i gotowe... 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Pszenica sypnęła ponad 8 ton z hektara, ja nawoziłem na 4-5 i jakby tyle sypnęła

No twoje plony, to ja tak średnio....wystarczy że Skibę przyorzesz, i areal zmienia się diametralnie...ale nie to że niemożliwe...

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

I pryskać wygodnie i siać... Przejedziesz 5 razy siewnikiem i

Pryskać wygodnie?

Jaka se robisz?

No chyba plecakowym...

Opublikowano

No twoje plony, to ja tak średnio....wystarczy że Skibę przyorzesz, i areal zmienia się diametralnie...ale nie to że niemożliwe...

Ten rok był wybitny na zboża, rekordy u wszystkich. Dopiero skończyłem spasać zeszłoroczny zimowy jęczmień. A tegorocznego jest dość trochę. Pszenicy to się spodziewałem ale połowę mniej zebrać.

Opublikowano
52 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

poczytaj sobie jakie pomysły komisarze Europejscy mają pomysły na rolnictwo po 2027r

rolnictwa juz nie ma takiego jak kiedyś , branże okołorolnicze i przetwórcze zminimalizowały zysk z ha że kołchoźność pozwala na inwestowanie większy nowszy i wydajniejszy sprzęt

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Bo jest taniej bez nich ? Bo taki bamber jak Ty, nie pier**li się w tańcu i kupuje co chce i kiedy chce ?

Bo to jego hobby po robocie.

Jak się zdradzasz że kupujesz na program i na kredyt to przepłacasz. Natomiast kiedy najpierw pytasz o cenę i mówisz że musisz się jeszcze rozejrzeć po dilerach, to wtedy jest inna rozmowa. A jak wiemy UOKiK zrobił bardzo dużo dobrego poprzez nałożenie tych kar. Dlatego też polecam mieć oferty przedstawiane w jakichkolwiek zapisach. 

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał(a):

raczej żeby do POgrzebu siostra i śwagier nie dokładali 

Szwagier ma 51 lat, statystycznie to już mu bliżej niż dalej, wyglądowo również, wygląda jakby jutro miał leżeć w trumnie. Zresztą on nigdy nie wyglądał jak porządny chłop, chudy, zdechlak, bez jakichkolwiek chęci do niczego...

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Najlepiej bo na jeden przejazd opryskiwaczem.

Co za różnica czy jeden czy dziesięć ...

W zwykłym opryskiwaczy ciągnikowych czym mniej, tym trudniej dawkę...toż na 10 arów to raptem 40 litrów około..wystarczy trochę krzywo...

Kuźwa Pioter,naprawdę lepiej plecakowym....🤭

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Elon napisał(a):

A co jest złego w finansowaniu fabrycznym?

W wrzucaniu w koszta Lessingów?

Tym bardziej że ja tego nie odczuwam.

Inflacja jest większa od oprocentowania, chociaż prawda jest taka że maszyny nie drożeją.

Nie ma w tym nic złego..

Tylko czytając cię nic mi się nie klei. 

Raz mówisz że chcesz ludzi wykupic lub wykupijesz lub dajesz im możliwości odejścia czyj jak to nazywasz po swojemu.

Później mówisz o kredycie nie o  leasingu ani o kredycie fabrycznym tylko o zwykłym. 

Dlaczego o tym mówię bo człowiek który mówi prawde mówi od razu jaki ma kredyt nie ogólnie. 

Jeśli byś mówił o tych dwóch to byś powiedział od razu o nich a teraz dopiero to robisz. 

Plączesz się w zeznaniach jak nic. 

Przynajmniej mi się tak wydaje mogę się mylić

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zresztą on nigdy nie wyglądał jak porządny chłop, chudy, zdechlak, bez jakichkolwiek chęci do niczego...

to ma wiele ze mną wspólnego 

Opublikowano

Co za różnica czy jeden czy dziesięć ...

W zwykłym opryskiwaczy ciągnikowych czym mniej, tym trudniej dawkę...toż na 10 arów to raptem 40 litrów około..wystarczy trochę krzywo...

Kuźwa Pioter,naprawdę lepiej plecakowym....🤭

25 litrów - 3 wiaderka. Ja to mam opanowane. 

Wygodnie bo sobie jedziesz jednym śladem i nie musisz plinować czy nakładki albo coś... Zresztą mam idealne kawałki - najszerszy ma 25m, o ile jest w całości obsiany jednym... 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Co byś powiedział na rundę z Bogdanem aby go zablokować 🤔

Nie mam z nim problemów. Mieliśmy różnicę zdań, wytłumaczyliśmy sobie i to wszystko. A jak sobie znów wejdziemy w drogę to wejdziemy. Nie mam zamiaru nikogo tutaj blokować. Ale jeżeli mi się coś nie podoba to mówię o tym wprost. Poza tym mówiłem już. Jestem tu dla relaksu, jak większość osób tutaj.

Jak przegram, mogę Ci postawić kratę piwa Somersby czy co tam pijesz. Tylko skrzynka to 12 czy 24 dla jasności żeby potem nie było. I o jakim okresie mówimy 🙃 ?

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Napisz coś więcej o tym...

Po złożeniu wniosku nie czekasz na podpisanie umowy z ARiMR tylko kupujesz maszyny. Są one normalnie traktowane podczas rozliczania programu. Ryzyko jest takie że jeśli nie dostaniesz dofinansowania to maszyny pozostają jako kupione za swoje środki pieniężne. Czyli mówiąc w prost, kupiłeś je sam bez pomocy środków europejskich.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v