Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, dsbh napisał(a):

Nic. Jeszcze przegram i po co mi to :ph34r:. Nie było tematu 🤫.

Zazdrość kogoś zżera. Małorolny to ile ha według "obszarowca" ?

Prawidłowa odpowiedź.

Nigdy o nic się nie zakładaj i nie proponuj nagrody jeśli wiesz że przegrasz.

Lub nie zakładaj się o nic z nikim kiedy nie jesteś pewny siebie samego 

Opublikowano
7 minut temu, dsbh napisał(a):

Królik jakiś 🤔 ?

Tata się nie liczy. Poza tym dwa a nie dwóch. Dwóch to może mieć synów.

I na co Ci aż tyle ? Jednym nie obrobisz :ph34r: ?

To mam trzy john deere.

Bardzo dobre ciągniki. Mały jest niezawodny. Reszta nowa.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W tym roku nie sieję pszenicy. 

A co będzie?

W sumie to żeby ułatwić, to można by całość co cztery lata jednym...no plus kartofle....

...wiem, wiem....nie da się...

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Elon napisał(a):

Ja mam Same porządne. 

On nawet nie ma 10 hektarów. To zwykły lubelak. Oni są bardzo malutcy.

@12Pafnucy Ty chyba z Lubelszczyzny. Ty cienias jesteś według tej definicji 🤔 ? Oj Elon Cię przejmie. Na Twoim miejscu już bym się pakował :ph34r:.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Eeee, no...

Tak nie można...

No to jak inaczej skopiuje ten symulator 🤔 ?

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

A co będzie?

W sumie to żeby ułatwić, to można by całość co cztery lata jednym...no plus kartofle....

...wiem, wiem....nie da się...

20a bobiku, 15a kukurydzy, ze 40a mieszanki, 10a żyta na mąkę, reszta ziemniaki. A jesienią po bobiku i ziemniakach pszenica, po kukurydzy i części mieszanki bobik a na reszcie ziemniaki, kukurydza i jakiś jęczmień ozimy albo mieszanka jara.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

20a bobiku, 15a kukurydzy, ze 40a mieszanki, 10a żyta na mąkę, reszta ziemniaki. A jesienią po bobiku i ziemniakach pszenica, po kukurydzy i części mieszanki bobik a na reszcie ziemniaki, kukurydza i jakiś jęczmień ozimy albo mieszanka jara.

10 arów żyta 🤭 nie lepiej kupić 200 kg na mąke? Podobnie z kukurydzą a zasiać czego innego większy areał

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

W tym roku nie sieję pszenicy. 

Wsiałem i coś na wiosnę się wsieje do tego ale jeszcze nie wiem co.

6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Prawidłowa odpowiedź.

Nigdy o nic się nie zakładaj i nie proponuj nagrody jeśli wiesz że przegrasz.

Lub nie zakładaj się o nic z nikim kiedy nie jesteś pewny siebie samego 

To co proponujesz 😛 ? 

3 minuty temu, Elon napisał(a):

To mam trzy john deere.

Bardzo dobre ciągniki. Mały jest niezawodny. Reszta nowa.

A co Ty tam chciałeś kupić na jakiś program ? Nie chce mi się teraz szukać. Przecież Ty nie powinieneś czekać na programy tylko kupować kiedy taniej za gotówkę ? Aż dziwne to.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Trochę się tego obawiam....temu tylko delikatnie z Panem Źydkiem rozmawiam.....po co kusić....los...

Żelazny Ci zostanie. Do emerytury jakoś dociągniesz :P.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

A po co mi siać czego innego większy areał? Dla mnie bezsens. Bo znów nadstan będzie. 

Przecież to nie jaja że się popsują.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Normalka. Nie mam zamiaru przechodzić na taki system jak ty proponujesz.

Oj sam robisz że coś raz na kilka lat.

To Twój pomysł nie mój....

Ja bym to jeszcze bardziej uprościł...

Po co się męczyć bez powodu?

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

10 arów żyta 🤭 nie lepiej kupić 200 kg na mąke? Podobnie z kukurydzą a zasiać czego innego większy areał

@Chłoporobotnik ma wszystko wyliczone i wszystko przepuszcza przez zwierzaki. Nic na handel ze zboża.

Opublikowano
8 minut temu, dsbh napisał(a):

@12Pafnucy Ty chyba z Lubelszczyzny. Ty cienias jesteś według tej definicji 🤔 ? Oj Elon Cię przejmie. Na Twoim miejscu już bym się pakował :ph34r:.

No to jak inaczej skopiuje ten symulator 🤔 ?

Bez przesady. Tym bardziej że żydek nic nie ma oprócz kredytów które musi spłacić. 

Więc i tak wyszło szydło z worka że wszystko jest kupione na kredyt a nie za gotówkę. 

Jednym słowem nikogo nie wykupi z powodu braku kasy 

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

A co za to "męczenie" się proponujesz? Dla mnie to rozrywka, która daje grosz na waciki.

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

To co proponujesz 😛 ? 

A co Ty tam chciałeś kupić na jakiś program ? Nie chce mi się teraz szukać. Przecież Ty nie powinieneś czekać na programy tylko kupować kiedy taniej za gotówkę ? Aż dziwne to.

A dlaczego mam nie korzystać z programów? 

Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał(a):

To co proponujesz 😛 ? 

Co byś powiedział na rundę z Bogdanem aby go zablokować 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

@Chłoporobotnik ma wszystko wyliczone i wszystko przepuszcza przez zwierzaki. Nic na handel ze zboża.

Wiem wiem taki bushcraftowy rolnik

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja tam wolę świeże i co roku. Nudno jak wiosna wolna albo jesień. Myślałem, że spodoba mi się nie sianie wiosną ale jakoś tak... Chciałoby się popyrkać.

No i gra, każdy lubi chyba popyrkać 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Elon napisał(a):

A dlaczego mam nie korzystać z programów? 

Bo jest taniej bez nich ? Bo taki bamber jak Ty, nie pier**li się w tańcu i kupuje co chce i kiedy chce ?

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Bo to jego hobby po robocie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v