Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Oczywiście tylko że ile jest rolników którzy stawiają na owoce i warzywa? Tych jest kontrola która jest tylko kontrola nic i tak z niej nigdy nie będzie wynikać W dużej mierze masz mieszane ( uprawa z hodowlą krów mlecznych) są rolnicy którzy mają ( uprawę i hodowlę byków) a nastwpni mają jedno i drugie i trzecie. 

UE chce coraz większą kontrolę mieć nad rolnikami z prostej przyczyny wchodzi mecosure które teoretycznie ma wesprzeć rolnictwo państw ale z drugiej strony ma wykończyć ich. 

Dlaczego mam być cicho jeśli mówię to co myślę i wydaje mi się. Z powodu tego że tak ma być dalej ze każdy siedzi cicho i nic nikt głośno nie powie jaka jest prawda. Oczywiście każdy ma jakieś tam udziały ale w każdej chwili może stać się tak że będą musieli je sprzedać lub zostaną do tego zmuszeni. I co wtedy Po części  będą na łasce i nie łasce UE lub rządu. 

Wiesz ile i jakie kwoty są w udziałach w mleczarni?

41 minut temu, Michał18 napisał(a):

Wszystko skoszone wyszło 60x10

Na co czekać. Potem na pół sucha to słabo się gniecie

Z jakiego areału ta pryzma 🤔

10 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tępuś, byłeś, widziałeś? Jak nie to wyp*erdalaj do swojej obórki krowom tyłki czyścić.

Grzeczniej smarku 🙋‍♂️😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja na truskawki podpisuję 6 umów w trakcie sezonu trwającego półtora miesiąca ... Co tydzień średnia cena z tygodnia, fakturka i umowa na dostawę ... Przy mleku będzie tak samo, umowa na miesiąc i za miesiąc kolejna  ... Wysyłana będzie w komplecie z fakturą... Aby kolejna robota dla księgowości i marnowanie papieru, nic więcej ...

W mleku się to robi aneksami. Jak jest zmiana ceny, dostajemy nowy cennik, który stanowi załącznik do umowy. Nawet UOKiK w tym mieszał swego czasu. Stanęło na tym, że cena musi być określona przed zakupem. Dlatego zawsze na końcu miesiąca dostaję SMS, czy cennik się zmienia na przyszły miesiąc czy nie. Jeśli się zmiana, to kierowca przywozi nowy w wersji papierowej. Jednak nie wszystkie mleczarnie tak robią

Opublikowano
19 minut temu, slawek74 napisał(a):

Umowy to są z mleczarniami od xx.. 

Art. 148 na razie jest dobrowolny jedne państwa przestrzegają go drugie. W tej chwili chcą aby wszędzie był obowiązkowy. 

14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Wiesz ile i jakie kwoty są w udziałach w mleczarni?

Czy to jest ważne czy bardziej chodzi o to że wiadomo że one są i nie znikną dopóki nie wezmą się za to. Jeśli będzie trzeba wybierać między sprzedażą mleka w udziałem to co rolnik wybierze ? 

Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Art. 148 na razie jest dobrowolny jedne państwa przestrzegają go drugie. W tej chwili chcą aby wszędzie był obowiązkowy. 

Zabójstwo🙆🤔

Opublikowano
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Oczywiście uważasz że ja wszystko z Googlach biorę. Brawo miałam cię za mądrzejszego ale widocznie się pomyliłam w tym. 

Czyli ta Warszawa i działka na wsi to bajka. Jaki masz zawód wyuczony ?

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Na wysokość prawie 10m i kolejne metry w poziomie? Jak? Big bag to ujostwo bo zaraz szczur przegryzie. A budować jakąś szopkę na to to wolę już strych.

Wykopki skończone. Plon aż za duży.

Dmuchawa w takim razie. Stoisz, nasypujesz i samo leci. Przy okazji coś tam dosuszysz jeszcze. A jak chcesz ganiać z workami czy wiadrami to ganiaj. Tylko za kilka lat kręgosłup powie Ci w którym jest miejscu ale już będzie za późno na zmiany.

Big bagi najcieńsze są od spodu i od góry i tam je trzeba zabezpieczyć. Z boku nie przypominam sobie aby je przegryzły.

50 minut temu, Michał18 napisał(a):

Wszystko skoszone wyszło 60x10

Na co czekać. Potem na pół sucha to słabo się gniecie

Ludzie zostawiają pas kukurydzy i koszą go na bieżąco skarmiając. Kiszonka się w tym czasie zakisza w pryźmie a oni mają paszę dla bydła.

26 minut temu, slawek74 napisał(a):

Śruta z pszenżyta kukurydzy i jęczmienia albo samo pszenżyto 🤣

Ty weź zmierz dokładnie 🤭🤣

To u mnie owies był podstawą a reszta dodatki. Chyba że byki przed wyjazdem to się owies odstawiało na bok.

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter zobacz jakie ładne kury i króliki

IMG_20250913_143918.jpg

Twoje te papugi i szczury ? Ciasna ta klatka dla nich.

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Czyli ta Warszawa i działka na wsi to bajka. Jaki masz zawód wyuczony ?

Dmuchawa w takim razie. Stoisz, nasypujesz i samo leci. Przy okazji coś tam dosuszysz jeszcze. A jak chcesz ganiać z workami czy wiadrami to ganiaj. Tylko za kilka lat kręgosłup powie Ci w którym jest miejscu ale już będzie za późno na zmiany.

Big bagi najcieńsze są od spodu i od góry i tam je trzeba zabezpieczyć. 

To u mnie owies był podstawą a reszta dodatki. 

Owsa to u mnie nawet nie widzą 🙋‍♂️🤣

Pewnie ponad 10 lat.. 

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

20250913_124447.jpg

20250913_113239.jpg

20250913_110530.jpg

W aparacie się nie mieści...😁

Co to za targi ?

13 minut temu, slawek74 napisał(a):

Dla ratka 😁

20250913_131034.jpg

Pytanie ogólne. Producent nie zastrzega kolorów swoich produktów ? Claas jest na przykład jasno zielony. JD ciemno. 

Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał(a):

Pytanie ogólne. Producent nie zastrzega kolorów swoich produktów ? Claas jest na przykład jasno zielony. JD ciemno. 

przecież kolor można wybrać w opcji pewnie za dopłatą jak sie samemu konfiguruje , dużo traktorów do komunalki różnych firm miała pomarańczowy kolor ,a wielu producentów edycje jakieś limitowane na czarno maluje 

valtry w każdym kolore można sPOtkać 

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zabójstwo🙆🤔

Z jednej strony tak dla małych mleczarni które zbytnio nie przejmują się umowami tylko ważne jest dla nich odbiór. Tym bardziej one nie mają takich restrykcji jak większe mleczarnie. Wtedy kiedy będzie trzeba wszystko udukomentować to zmienia się jednocześnie restrykcje i zrównają się z większą mleczarniami. Czyli rolnicy którzy mają mniej krów mleka będzie im się zbytnio nie opłacało więc zbankrutują lub sami odejdą od hodowli krów. Więc co za tym idzie zmniejszy się ilość rolników. Jednocześnie także mniejsze mleczarnie też mogą zbankrutować więc jedno z drugim daje większe możliwości hodowcą zwiększa ilością krów jak i większym mleczarnia. 

Wszystko dobrze jest przemyślane jedno z drugim jak połączymy wychodzi na to że słabego wykończyć i niech tylko na rynku mają być dużi chłopcy i dziewczynki które się będą liczyć. 

Podobny zabieg w tej chwili robią z gospodarstwami i rolnikami. Więc jedno z drugim idzie w jeden kierunek. 

Opublikowano
16 minut temu, dsbh napisał(a):

Dmuchawa w takim razie. Stoisz, nasypujesz i samo leci. Przy okazji coś tam dosuszysz jeszcze.

pewnie na strychu małe okno by nawet wciągarka na zewnątrz i worek po w worku na góre wciągać i przez okienko wciągać do środka 

rure bez problemu przepuści tylko to kawał wysokości i nie wiadomo czy słabsze dmuchawy podadzą bo taka jak ma @Bercik92 byłaby dla Pjotera w sam raz