Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Buszmen11 napisał(a):

@Strongman dlatego że minęły już czasy kiedy najgłupszy zostawał na gospodarce.

No tak ale u nas to niektórzy jak się dobrze uczyli zostali prawnikami lekarzami i nadal pole obrabiają bo lubią i mają z czego dokładać.

Przyjdzie ci taki geodeta z gps postawi łaskę w kilku miejscach i kasa jest albo kto tylko się podpisze,kiedyś na wsi byli parobki robili za darmo a teraz te parobki zarabiają więcej jak rolnik.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Wiesiek może obrabiaj swoje, nie woruj się sąsiadom, to Ci palików w polu wbijać nie będą 🤷...taka prosta recepta...na szlacheckie żale...

Ciepło, czarno, po śniegu już śladu nie ma, lekko zamglone...

Opublikowano
57 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋 ☁️ -1 

Wracając do wczorajszego wątku.sami widzicie, że być rolnikiem musisz być agronomem,zootechnikiem i biznesmenem ...po za tym jak się robi co się lubi człowiek się mniej męczy....a że mieli i mają na czym czapkę nosić to ich wola ... czasy nie myślących na wsi się kończą....

@gregor1284 jak to guzik mówił przedwczoraj, na wsi zostaje najgłupszy, bo ten najgłupszy często reszcie rodzeństwa buduje domy i załatwia pracę 🤭

Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał(a):

To po jaki wuj ty gospodarzy sz jak same nagrody dostawałeś.

U nas na podlasiu by powiedzieli ze miałeś głupich rodziców ze nie umieli talentu wykorzystać i zdolnego poprowadzić.

Bo to lubię. To był mój świadomy wybór. Po szkole u w szkole poznałem dużo świata. Popracowałem na etacie i w końcu tobie to co daje mi satysfakcję ale też i mnóstwo nerwów 

9 godzin temu, Buszmen11 napisał(a):

Ja maturę miałem dwa lata później. Tych za naukę i jakichś z różnych konkursów mam całą...teczkę 🤭 jeden rok tylko był bez "paska" 🤭

Od gimnazjum wszystkie są z paskiem. W jednej klasie brakło miejsca na adnotacje na końcu świadectwa.

Parałem się wszystkim od wioślarstwa w gimnazjum,przez przełaje w techników,potem były prawa konsumenckie aż skończyłem na chemii i historii 🤣

• Like 3
Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

☁️ ☃️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

Opublikowano

Moj dziadek gospodarzył z 50 lat potem pobudował dom w warszawie i tam zamieszkał i był cieciem w gazecie i mówił dużo lepsze życie niż na gospodarce ale był bogaty,pierwsze wszystkie maszyny na okolice i zarobki nimi.

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Moj dziadek gospodarzył z 50 lat potem pobudował dom w warszawie 

A mój dziadek w 45' przyszedł na tereny wyzyskane w jednych spodniach-jako najmłodsze dziecko w domu nie miał nic. Robił jako parobek w jednym na tamten czas największym gospodarstwie bodajże w powiecie. Przez swoje gospodarowanie postawił dwóm najstarszym synom domy,najmłodszemu kupił mieszkanie w mieście. Wszyscy synowie byli czy też są z maturami.

Wiesz jaki jest chichot losu? To gospodarstwo w którym robił dziadek już nie istnieje i w części jest moją własnością a wnuk tamtego właściciela pracuje u mnie .

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, soltys48 napisał(a):

Bo to lubię. To był mój świadomy wybór. Po szkole u w szkole poznałem dużo świata. Popracowałem na etacie i w końcu tobie to co daje mi satysfakcję ale też i mnóstwo nerwów 

Od gimnazjum wszystkie są z paskiem. W jednej klasie brakło miejsca na adnotacje na końcu świadectwa.

Parałem się wszystkim od wioślarstwa w gimnazjum,przez przełaje w techników,potem były prawa konsumenckie aż skończyłem na chemii i historii 🤣

Biegać, biegałem 

Skakać ,skakałem 

Ale wiosłować- to aby w talerzu

Opublikowano (edytowane)

No bo wiesz jak jest to normalna sprawa, ci co mają niechcą się uczyć bo mają i są leniwi a ci co nie mają to ich jedyna droga aby się wybić.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, soltys48 napisał(a):

W życiu trzeba różnych rzeczy "liznąć" i znaleźć coś dla siebie. Gdyby mi ktoś powiedział po maturze, że będę zajmował tym, co teraz robię, to wyśmiał bym go prosto w twarz.  

49 minut temu, Strongman napisał(a):

No tak ale u nas to niektórzy jak się dobrze uczyli zostali prawnikami lekarzami i nadal pole obrabiają bo lubią i mają z czego dokładać.

Przyjdzie ci taki geodeta z gps postawi łaskę w kilku miejscach i kasa jest albo kto tylko się podpisze,kiedyś na wsi byli parobki robili za darmo a teraz te parobki zarabiają więcej jak rolnik.

Skończ medycynę, prawo lub tą geodezję, tylko nie na prywatnej uczelni. Wtedy zobaczysz dlaczego to tyle kosztuje.

Opublikowano
15 minut temu, Strongman napisał(a):

No bo wiesz jak jest to normalna sprawa, ci co mają niechcą się uczyć bo mają i są leniwi a ci co nie mają to ich jedyna droga aby się wybić.

...tak z ciekawości....

Czemu zostałeś na gospodarstwie?🤔

• Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, szymon09875 napisał(a):

@gregor1284 jak to guzik mówił przedwczoraj, na wsi zostaje najgłupszy, bo ten najgłupszy często reszcie rodzeństwa buduje domy i załatwia pracę 🤭

Najgłupszy z tego powodu że najbardziej pracowity i zależy mu na tym że by dorobek pokoleń nie poszedł w p.... a z głupotą no to też ma trochę wspólnego.... tylko tyle że teraz nie można myśleć mam pole, świnie bydło to jakoś to będzie......

• Like 3
Opublikowano

Dokładnie. Czytałem jakieś opracowanie naukowe gdzie było to opisane. Najczęściej 3 pokolenie ro***erdala majątek zdobyty przez dziadków.

U mnie w wiosce facet miał 2 sklepy i piekarnie. W latach 90 kupił nowe Audi sobie a dzieciom Mazdy żeby jeździły do szkoły. Zginął w wypadku. Dzieci przejebały wszystko w ciągu 2 lat. Takich historii pełno. Widocznie taka ludzka natura.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Cześć 

Wiosna.Cieplejszy powiał wiatr i błoto 

Widzę że konkurs nagród wczoraj tu był 

To ja wam powiem że nie mam się czym pochwalić nie mam desek od wójta ani od ministra,bidny byłem jestem i taki chyba będę i za to muszę graty ludziom robić 🤷

6 minut temu, Strongman napisał(a):

No bo nie było komu zostać, bo tak był bym informatykiem.

Z tą ortografią 🤔

IMG_20250115_195416.jpg

Edytowane przez Łolek
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

W życiu trzeba różnych rzeczy "liznąć" i znaleźć coś dla siebie. Gdyby mi ktoś powiedział po maturze, że będę zajmował tym, co teraz robię, to wyśmiał bym go prosto w twarz.  

Skończ medycynę, prawo lub tą geodezję, tylko nie na prywatnej uczelni. Wtedy zobaczysz dlaczego to tyle kosztuje.

Co za różnica prywatna czy państwowa. Trzeba worki kasy. Ze mną w Liceum uczyła się dziewczyna ledwo zdawała z klasy do klasy ale rodzice lekarze wsadzili na prywatną medycyne, dzisiaj pani doktór.(semestr dzisiaj około 20 tys) Miej boże w opiece jej pacjentów:). 

Dążeniem rządzących jest u nas to żeby jak najmniej osób kończyło dobre studia - tak jak w USA. Dzieci bogatych są bogaci a reszta niech idzie w pizdu. Co raz mniej osób ze wsi jest stać wysłać dziecko do miasta do szkoły.

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

P0 twierdzą się to co pisałem 

Do wyborów cisza a P0tem jazda

Wyciągnęli wnioski P0 przegranej czaskoskiego tamtych wyborach

https://youtube.com/shorts/2oIghcF5AGo?si=AijwM25mJHfod7n_

Nie tylko to. Jest jeszcze wiele innych ale to po wyborach. Zobaczysz będzie wstrzymanie budowy CPK, prywatyzacja firm czy prawa LGBT. Rysiek to jest normalne.

3 minuty temu, Łolek napisał(a):

Cześć 

Wiosna.Cieplejszy powiał wiatr i błoto 

Widzę że konkurs nagród wczoraj tu był 

To ja wam powiem że nie mam się czym pochwalić nie mam desek od wójta ani od ministra,bidny byłem jestem i taki chyba będę 🤷

Z tą ortografią 🤔

Jest w edytorze tekstu autokorekta.

Opublikowano
28 minut temu, Strongman napisał(a):

ja tam widzę odwrotnie! ci co mają to ich dzieci się uczą dalej za lekarzy całe pokolenia

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v