Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Założyłem zegar ciśnienia oleju z osiemdziesiątki, po odpaleniu na zimnym pokazuje ponad 5, na ciepłym spada na 4 - 3,5. Źle czy nieźle? 

Aż za dobrze...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

co myślisz o jacusiowej uprawie?

Spójrz niżej. 

Pioter...a po co się zarabia?

No po mojemu żeby przeżyć i żeby wydać na coś co przyniesie zysk lub poprawę warunków. 

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

żeby wydać na coś co przyniesie zysk lub poprawę warunków. 

No też...

A jak wydajesz na alkohol?

Gdzie zysk i poprawa?

Ludzie różnie się potrafią rozweselać...

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie uważam takich ludzi. Dla mnie to marnacja pieniędzy. 

Założyłem zegar ciśnienia oleju z osiemdziesiątki, po odpaleniu na zimnym pokazuje ponad 5, na ciepłym spada na 4 - 3,5. Źle czy nieźle? 

Luks💪...nawet za dużo...4,5 na zimnym by było super...i po rozgrzaniu spadek o 20-30%

Opublikowano

Dobra...bez takich szczegółów lepiej...

Kurna....w polach się kurzu niemiłosiernie, a kopać chcą....aż mi się myśleć nie chce następnych dni...

Mogło by trochę popadać ..

za coś. 

Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Najpierw piwko....bo jak drzemka się przedłuży, to piwko się samo nie wypije...

Z ciekawości...jakie to piwo?🤔

..w tej dziurze?🤔

Nie ma to jak parksaide...

10 minut i nowe lemiesze zalozone.

1757004005627986525930802839823.jpg

no ja właśnie też do tego używam głównie klucza udarowego

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Po wymianie korka przestał rzygać

To tylko na chwilę...

Pomysl.

Co może zmienić wymiana?

Póki czysty, jakiś czas, to się nie leje...

Trzydziestki tak mają...

Można wyprowadzić odmę na spód silnika...

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Dlaczego uważanie cię parkside jest dobra firma🤔 Cały czas tylko o nim słyszę i słyszę 🤣

Jest tania i...w miarę....a nie że dobra...🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Najpierw piwko....bo jak drzemka się przedłuży, to piwko się samo nie wypije...

Z ciekawości...jakie to piwo?🤔

..w tej dziurze?🤔

Nie ma to jak parksaide...

10 minut i nowe lemiesze zalozone.

1757004005627986525930802839823.jpg

Oj a czemu pan takie lemiesze zakłada z dłutami na dłużej ci starczy, bo dłuto można przesunąć potem na drugą stronę i dłuto tańsze jak cały lemiesz 

Ale w sumie ja się nie znam

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po wymianie korka przestał rzygać... Jeszcze rozdzielacz i bedzie...

W korku jest filtr odmy. Jego problem polega na tym, że nie ma ujścia i musi się zapchać. Jak się zapcha znowu będzie się pocił. Ja dałem kolanko miedziane od którego odprowadziłem w dół wąż gumowy a z góry korek...nie poci się 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Teraz, marulekk napisał(a):

w sumie ja się nie znam

Ja też nie...

Jakoś z dłutami są takie....jakieś grube....

I gdzieś trochę słyszałem że narzekali na dłuta w Warynskim...

Wolę z czubem...poszerzane....stare mają mało mniej niż zwykle nowe...

...a i tak mówią że bez deszczu u nas nie da się orać...

2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

W korku jest filtr odmy. Jego problem polega na tym, że nie ma ujścia i musi się zakochać. Jak się zapcha znowu będzie się pocił. Ja dałem kolanko miedziane od którego odprowadziłem w dół wąż gumowy a z góry korek...nie poci się 

Poci...tylko że se ucieka...

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ja też nie...

Jakoś z dłutami są takie....jakieś grube....

I gdzieś trochę słyszałem że narzekali na dłuta w Warynskim...

Wolę z czubem...poszerzane....stare mają mało mniej niż zwykle nowe...

...a i tak mówią że bez deszczu u nas nie da się orać...

Wie pan przerabiałem takie i takie lemiesze i dla mnie zdecydowanie z dłutem na dłużej starczają 

Opublikowano
Teraz, marulekk napisał(a):

Wie pan przerabiałem takie i takie lemiesze i dla mnie zdecydowanie z dłutem na dłużej starczają 

Dłuta zmieniam około raz na 2 lata, lemiesze mam te same od 6 lat i jeszcze z 4 lata wytrzymają ...

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co ucieka? Ciśnienie z komory korbowej? Nie bardzo, no w ciapku akurat ucieka to ciśnienie poprzez klawiaturę, czyli rzuca mgłą olejową. Temu się zapycha 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Co ucieka

No to co by się zebrało na górze...

Skoro ma gdzie, to se ucieka w dół.

Wymiana korka na krótko efekt daje ...

Wystarczy wymyć Stary ..

W nowym nic innego nie ma....niż w starym czystym...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

To jak zacznie rzygać to się nowy zakłada i w czym problem? Stary był pewnie od nowości i zaczął w zeszłym roku pluć...

Korek, to korek....tam nie ma nic prócz siateczki...

Wymiana tylko na chwilę oko pocieszy...

Opublikowano (edytowane)

Korek, to korek....tam nie ma nic prócz siateczki...

No ale na tej siateczce jest odma. Kiedyś to to wypalali jak nowych nie szło dostać. Zatkane, nie ma gdzie uciec to rzyga. Wytrzyma ze 3 lata to już dobrze, wtedy nowy korek a jak do tego czasu będę gospodarzył i wszystko ułoży się pomyślnie to pługa już nie zobaczy ani kultywatora.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v