Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Qwazi napisał(a):

No nie...u nas albo gospodarze, albo ich małżonkowie czy dzieci...z jednego sołectwa niosły dwa małżeństwa gospodarzy...z jednego matka z córką, czyli następczyni z poprzedniczką...z jednego rodzeństwo dzieci gospodarza, to było z mojej wsi, przed nimi sołtys (też jeszcze niedawno gospodarz obecnie emeryt), niósł chleb...z pozostałych zbieranina rolników...ale zawsze rolników...

Ale ciekawe🤣 Lepiej było pospać za tela😗

Opublikowano
5 minut temu, Elon napisał(a):

jak będziesz dla mnie pracował. 

Ciągle tylko chcesz lub straszysz że kogoś wykupiszm Lubisz przejmować czyjeś własności czy robisz tzw wrogie przejęcia? 

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jaja sobie robi

Dobranoc Pafnucy przyjacielu

Baco, pilnujcie owiec, wilki jeszcze nie są odstrzelone.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Elon napisał(a):

ile Ty masz hektarów

Niewiele.

Ja działkowiec ....

Nawet nie masz co sobie głowy zawracać...

5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Może co z tego

Tiaaaa .. .

...już powinienem się zacząć bać?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Ciągle tylko chcesz lub straszysz że kogoś wykupiszm Lubisz przejmować czyjeś własności czy robisz tzw wrogie przejęcia? 

Ja poprostu daje to czego ludzie chcą, a że są zachlanni to później tracą.

Ostatni kierowca co przeszedł od Walencika wziął połakomił się na mój zestaw kupiony specjalnie dla niego.

Daf i wielton kosztowały parę groszy, teraz ten pan wziął to odkupił i jest na własnej działalności. Nie muszę mówić że zaraz będzie powrót na rynek pracy.

Zestaw jest z niskiej półki cenowej, Zaraz będzie wymagał nakładów.  A terminy płatności bywają i 90 dniowe. 

Ja nie tylko przejmuje, ja jestem również filantropem i daje🤣😂🤣

Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Niewiele.

Ja działkowiec ....

Nawet nie masz co sobie głowy zawracać...

Tiaaaa .. .

...już powinienem się zacząć bać?

Popatrzymy. Pierwsze pójdą do prześledzenia portale społecznościowe i portale aukcyjne, później strony agencyjne.

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ciiii...., bo Elon wykupi ..🤭

Wystarczająca dla mnie jest Kępka mojej żony.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Elon napisał(a):

Ja poprostu daje to czego ludzie chcą, a że są zachlanni to później tracą.

Ostatni kierowca co przeszedł od Walencika wziął połakomił się na mój zestaw kupiony specjalnie dla niego.

Daf i wielton kosztowały parę groszy, teraz ten pan wziął to odkupił i jest na własnej działalności. Nie muszę mówić że zaraz będzie powrót na rynek pracy.

Zestaw jest z niskiej półki cenowej, Zaraz będzie wymagał nakładów.  A terminy płatności bywają i 90 dniowe. 

Ja nie tylko przejmuje, ja jestem również filantropem i daje🤣😂🤣

Kiedys może się okazać że przyjdzie na ciebie kryska na matyska.🤣 Co wtedy? Dobra passa nie zawsze jest płynna 🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
34 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Eh. Zadnych nagród nie ma u nas zawrotne dofinansowanie z gminy... 400zl wieniec i 600 stoisko. Dokładać musimy z własnych pieniedzy

Te dofinansowania z gminy to są, a nagrody to od sponsorów i pierwszą, czyli te 2tys ufundowały....parafie...jest ich w gminie 4 i kilka miejscowości podlega pod dwie z terenu miasta, ale te miejskie chyba w tym fundowanie nie brały udziału...wogóle mnóstwo na tych dożynkach pochodziło od sponsorów, a ich lista dość długo była odczytywana...tak pi razy drzwi ze 30 było...

A konkurs wieńców odbywał się poprzez głosowanie...każdy mógł pójść do namiotu, wziąć kartę, napisać numer i wrzucić do urny ( pierwsze miejsce miało 107 głosów, kolejnych nie zakodowałem dokładnie )...i  nie wygrał wieniec sołectwa, które było gospodarzem dożynek 

7 minut temu, Elon napisał(a):

ja jestem również filantropem i daje🤣😂🤣

To chyba się inaczej mówi na takiego co...daje🤔🤭

• Haha 1
Opublikowano
Bezduszna napisał:

12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...może sie...nieopłaca....🤔

Szybciej jest tak że opłacać się opłaci tylko pytanie brzmi ile trzeba mieć aby to później utrzymać wydać a utrzymać to są dwie różne sprawy. 

na tym też się znasz 🤔🙆‍♂️

Bezduszna napisał:

To ja już mam więcej 🤣🫢

21 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Kiedys może się okazać że przyjdzie ja ciebie kryska na matyska.🤣 Co wtedy? Dobra passa nie zawsze jest płynna 🤣

Dywersyfikacji nic nie ruszy, nigdy nie będzie tak że wszystko nie idzie, zawsze trzeba mieć kilaka srok zamiast jednego wróbla. Pieniądz musi wytwarzać pieniądz. Nawet jeśli bym stracił pieniądze, to jest coś czego nie odbierze mi nikt, wiedza, doświadczenie.  

Pieniądze mogę zarobić bardzo szybko. 

Przykład dafa jest bardzo dobry, sprzedałem Panu kierowcy jego marzenie, jednocześnie pozbywając się dwóch problemów. 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

To mam na niczym się nie znać 🤔 Być pusta jak są co poniektóre blondynki🤔

5 minut temu, slawek74 napisał(a):

na tym też się znasz 🤔🙆‍♂️

a Ty blondi 🤔z natury czy z wyboru 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v