Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

wsadzą Cię 🤔🤭

jak w spodnie zrobił 💩 to nawet nie podejdą

3 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Słup ścialem

beton /stal ? jaka linia ?

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jaka grace ci wziąć?

dla @malaczarna grace&lace 

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

U mnie już czeka na drewno lub pelet 30cm wejdą kawałki. 

17561046656204346901852567205518.jpg

co to za zawór na prawo? 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał(a):

można palić drzewem i peletem w tym samym czasie?

Raczej nie.

27 minut temu, konteno napisał(a):

jak w spodnie zrobił 💩 to nawet nie podejdą

beton /stal ? jaka linia ?

dla @malaczarna grace&lace 

co to za zawór na prawo? 

Termostatyczny z pompą tak zwany ladomat. Ma za zadanie utrzymywać stała temperature na powrocie kotła, drogie ustrojstwo ale bez tego nie ma gwarancji na kocioł, można jeszcze montować zwykły zawór 3D lub 4D ale chciałem to wypróbować. 

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Złożyliście fv za on do gminy? Bo ja dziś się wybieram. 

I do fryzjerki cza dziś jechać, bo żona jak mnie rano zobaczyła to mówi że jak diabeł wyglądam. 

Byłem dziś rano specjalnie bo wczoraj u nas w gminie dożynki były i się nie zawiodłem dzisiaj rano wymęczone bez uśmiechu i z kawą w ręku panie

2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

U mnie już czeka na drewno lub pelet 30cm wejdą kawałki. 

17561046656204346901852567205518.jpg

Czuć piniądz

Też bym chciał takiego pieca ale niestety chałupa nie ocieplona duża taka jak u ciebie i bez sensu na pellet kupować nie ekonomicznie

3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Widzę tam co druga mała czarna i wredna 🤭🤭🤭🤭🤭

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Kierownik projektu wg audytu jaki wyliczyli

Ale wszystko staneło

8 miechy opóźnienia na dziś

A może ty chciałeś do pieca jacht dokupić 🤔.. jak to z KPO....

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

A może ty chciałeś do pieca jacht dokupić 🤔.. jak to z KPO....

Chcieli go zrobić metodą "na zaliczkę" ale że zaliczki wstrzymali to firma już nie zainteresowana remontami u Richarda :) dla Ryśka w sumie też dobrze, nie będzie się bujał z komornikiem ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

Zaprawa do zboża  kupiona + śmierdziuch do jęczmienia 

W tym roku pierwszy raz przyjedzie mobilna czyszczarko zaprawiarka

A czy to się opłaca....🤔🤔🤔🤔🤔🙅🙅

17561189356161264928757641325368.jpg

Ile kosztuje usługa czyszczenia i zaprawienia tony zboża?

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zobacz sobie roczna sume opadów u siebie i potem u Richarda ;)

I tu jest pies pogrzebany. U mnie poplony pod ozime to zabójstwo dla tych ozimin 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

I tu jest pies pogrzebany. U mnie poplony pod ozime to zabójstwo dla tych ozimin 

U mnie dokładnie tak samo. Poplon jedynie pod truskawki sadzone na jesieni daję, ale tam jak coś to sobie puszcze deszczownie 50mm/m2 przed orką i jakoś idzie ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

@Qwazi co mnie na tiktoku szpiegujesz? 😛🤣

10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ile kosztuje usługa czyszczenia i zaprawienia tony zboża?

A dokładnie jeszcze ile to nie wiem bo to u kolegi na podwórku będzie on załatwiał ale coś 180-200 zł tona 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Nie najgorsze, przed chwilą telefon z terenów Pafnucego, czy mi słomy nie trzeba 

W dobrej cenie, jak by dał tą cenę przed zniwami jak dzwoniłem to swoją bym pociął 

A teraz chłop ma problem

Ludzie się upominają o pieniądze, ten nie ma, klienta nie ma, może i by kto wziął, ale teraz same wydatki, sezon kukurydzy u bramy, siewy rzepaku już są, zaraz zboża 

Trzeba kupić paliwa, nawozu, a to kosztuje 

Wczoraj z pszenicą dzwonił, bo pieniędzy nie ma 

Ja też teraz nie mam i się obraził 

A jak chciałem kupić to nie wiedział ile chce

Za 600 odda 🤔 chociaż i za to ryzyko bo nikt nie chce dalej 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano
19 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jak się zamówiło to czy chcą czy nie chcą muszą ci wysłać. 

W ubiegłym roku nie wystarczyło dla mnie. Dostali 10% tego co zamówili i się nie załapałem 🤷

19 minut temu, marulekk napisał(a):

@Qwazi co mnie na tiktoku szpiegujesz? 😛🤣

Jaaaa🤔🙆....w życiu...to Łorawiok na pewno 🤷🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Oni przyjmują zlecenie a potem grają na zwłokę bo jesteś któraś tam w kolejce tylko o tym nie wiesz, a czas nagli

Akurat u siebie jestem sam sobie winny że w 20 miesięcy nie ruszałem tematu. Na szczęście się udało choć było nerwowo

Ja tam takich problemów nie mam z fachowcami. 

U mnie na działce jak robiłam porządki jak i potrzeba było w dalszą część działkę uzbroić to rzadko były obsunięcia w terminach.  

Dzwonię umawiam termin i przyjeżdżają i robią. Jeśli coś się dzieje to też dzwonią lub ja dzwonię jeśli mi coś wypadnie  i mówia lub ja mówię  że jest obsuwa tydzień dwa z powodu tego i tego. 

Przyjeżdżają robią i płace. Jeśli nie jestem w stanie przyjechać na daną godzinę bo coś tam wypadło w ostatniej minucie to sąsiadka wpuszczała ich na teren robili a ja przyjeżdżałam i się rozliczałam. 

Jedynym z czym miałam problemy to wyrównywanie działki i odwodnienie jej. Projekt był potrzebny a na niego trzeba było poczekać. 

W mieszkaniu jest lepiej bo część prac wykonan przy remoncie sama więc rzadko kiedy mam doczynienia w fachowcami. Jeśli jednak są mi potrzebne to też nie ma z tym dużych problemów. 

To dużo czekał pan na to aby się zmobilizować do remontu ale jak kto woli jedni wolą czekać na jednego fachowca drudzy biorą następnego nie patrząc się na pierwszego 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

Byłem dziś rano specjalnie bo wczoraj u nas w gminie dożynki były i się nie zawiodłem dzisiaj rano wymęczone bez uśmiechu i z kawą w ręku panie

Czuć piniądz

Też bym chciał takiego pieca ale niestety chałupa nie ocieplona duża taka jak u ciebie i bez sensu na pellet kupować nie ekonomicznie

Widzę tam co druga mała czarna i wredna 🤭🤭🤭🤭🤭

Ocieplenie to podstawa, 1/3 mniej opalu idzie jak ocieplilem. No drogie te ustrojstwa mam nadzieję że część zwrócą, inaczej nie wymieniał bym kopciucha.

Kurna kupca mam na stary piec ale zaświadczenie potrzebne że zezłomowalem🙆‍♂️

1 godzinę temu, Strongman napisał(a):

1756115999987288213673581163603.jpg

Pompuje nie pada.

Dawaj ten deszcz...kurna u nas pustynia 😔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Kurna kupca mam na stary piec ale zaświadczenie potrzebne że zezłomowalem

Nie wiesz co się robi? zawieź złomu w wadze pieca i dostaniesz zaświadczenie.

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał(a):

W ubiegłym roku nie wystarczyło dla mnie. Dostali 10% tego co zamówili i się nie załapałem 🤷

Czyli tak naprawdę zamawia się towar w ciemno.

Nie powino się tak robić. Jeśli jest przedsprzedaz towaru to powinni wiedzieć ile oni zamówili I jeśli już zaczyna brakować powinni zaprzestać przyjmować zamówień. Tym bardziej powinno brać jakiś minus do tego co zamówili i liczyć że mogą danego towaru dostać mniej niż np w latach poprzednich a nie liczyć na cud że starczy go dla wszystkich.

Te taki sposób na ogół traci się klienta. On nigdy nie wie czy będzie czy nie będzie i zostaje z pustymi rękoma.