Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, mf362 napisał(a):

Te całe panele fotowoltaiczne to jest dobre latem wodę podgrzać na kąpanie, a zimą produkcja marna . Gdzie tam ogrzewać dom pompą ciepła itp.  

Nie ma jak piec normalny na węgiel drewno.

OZE jest niestabilne. Po pierwsze to nie mamy dobrego przygotowanej sieci przesyłowej. Stąd się wzięły nowe warunki 🤷. Po drugie projektowanie tych instalacji dla indywidualnych użytkowników mocno kuleje. Przecież to robią firmy garażowe głównie. Kto tam wogóle cokolwiek wylicza. Kto z dotychczasowych prosumentów widział projekt swojej instalacji przed jej montażem 🤔. Pewnie maleńki odsetek 🤔

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, slawek74 napisał(a):

38 minut temu, simsones napisał(a):

Zamarynować, ugotować i obiad na 3 dni będzie do tego ziemniaki i mizeria . Kto zabroni bogatemu biednie żyć 🤣

IMG_20250824_105509.jpg

jakiś dziwny ten kogut 🤔🤭

Bo to hybryda kalifornijska 🤭 @Chłoporobotnik coś na ten temat słyszał 

Edytowane przez simsones
Opublikowano
19 minut temu, mf362 napisał(a):

Te całe panele fotowoltaiczne to jest dobre latem wodę podgrzać na kąpanie, a zimą produkcja marna . Gdzie tam ogrzewać dom pompą ciepła itp.  

Senior z żoną założyli w 2022 pompę tą kopaną i panele na dachu. Ich syn też założył. Niby teraz rozliczenie roczne to żadne pieniądze ale koszt założenia wszystkiego to 6 cyfrówka. Czyli w rezultacie kiedy się to zwróci? Do węgla to już nie chciałbym wracać.

6 minut temu, simsones napisał(a):

Bo to hybryda kalifornijska 🤭 @Chłoporobotnik coś na ten temat słyszał 

Nie chcę tych kalifornijskich. Najlepsza krzyżówka - swoja samica a samiec baran albo niby belg. Dużo małych w miocie, szybko rosną. 

Opublikowano
48 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tacy jak ty Kwasi w net meteringu nie powinni zabierać głosu skoro ich to nie dotyka i trudno o bezstronność

W jaki sposób bojler u Ciebie robi za magazyn energii ? Bo jako bufor w ogrzewaniu to rozumiem. Druga sprawa. Według kosztów instalacji i zużycia prądu, kiedy Ci się ta instalacja zwróci i zacznie zarabiać na siebie ?

37 minut temu, wojtal24 napisał(a):

no mi taka instalacją na dobrym sprzęcie falownik chyba jeden z lepszych na tą chwilę wyszła 27tys do tego jeszcze będzie ponad 10tys zwrotu i odpis z podatku i oszczędności miesieczne od czerwca to ok 500zl

Ile lat Ci się zwracała ta instalacja ?

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Qwazi napisał(a):

Dwie uwagi. Po pierwsze mają czas do końca września na uchwalenie ustawy (obojętnie z czyjej inicjatywy) i obniżenie cen prądu będzie utrzymane. Po drugie to utrzymanie cen prądu daje oszczędności średnio 20 zł na gospodarstwo domowe miesięcznie 🤷...no proszę Cię🫣

Oczywiście że jeszcze nic nie jest podpisane. To jednak nie zmienia faktu że jeśli ktoś płacił rachunki około 150 zł co dwa miesiące w tej chwili już zaczyna płacić około ponad 300 paru złotych też na dwa miesiące więc jest już widoczna różnica w budżecie zwykłego człowieka który musi więcej zapłacić za prąd a tym bardziej że żywność i czynsz za mieszkaniu nie oszukujemy się że to prąd w każdej dziedzinie gospodarki ma znaczenie. Jedni płacą go więcej drudzy mniej. 

Jeśli mamy FV to oczywiście już nas nie dotyczy zbytnio ceny prądu mamy go w pewnym sensie za darmo. 

Nawet jeśli z twojego wyliczenia jest to 20 zł oszczędności na gospodarstwo to rocznie wychodzi to 240 zł co to jest w porównaniu z tym ile płacisz za prąd rocznie wielkie 0. Trzeba od 240 zł jeszcze zacząć odejmować to co tak naprawdę wydajemy przy utrzymujących się cenach prądu na żywność przecież firmy muszą na czymś zarobić. Nawet jeśli FV założą to ona musi on się zwrócić tego nie pokryją z własnych zarobków to samo paliwo są "dotacje" ale one i tak dla nich zbytnio nie znaczą. Konsument ma za wszystko zapłacić on nie może się dowiedzieć że coś tam z budżetu państwa dostajemy jako przedsiębiorcy. Pracowników też pracodawca musi utrzymać. Dać im podwyżkę z powodu tego że rząd podniół minimalne wynagrodzenie. 

Czyli reasumując wszystko zaczyna się od prądu a kończy na wynagrodzeniu. To wszystko płaci zwykły człowiek. Więc oszczędność twoja 20 zł na gospodarstwo na prądzie jest znikoma oszczędnością przy codziennych wydatkach. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
28 minut temu, mf362 napisał(a):

Dlatego na nowych zasadach nie warto przewymiarować. Latem korzystać a zimą normalnie płacić

28 minut temu, mf362 napisał(a):

Dlatego na nowych zasadach nie warto przewymiarować. Latem korzystać a zimą normalnie płacić

9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Senior z żoną założyli w 2022 pompę tą kopaną i panele na dachu. Ich syn też założył. Niby teraz rozliczenie roczne to żadne pieniądze ale koszt założenia wszystkiego to 6 cyfrówka. Czyli w rezultacie kiedy się to zwróci? Do węgla to już nie chciałbym wracać.

Jeszcze konserwacja pompy pochłania krocie

Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał(a):

Ja Ci odpowiem. W moim przypadku 5,5 roku, ale ja nie korzystałem z programów gminnych. Natomiast wydaje się, że problem dopiero przed nami🤔

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał(a):

W jaki sposób bojler u Ciebie robi za magazyn energii ? Bo jako bufor w ogrzewaniu to rozumiem. Druga sprawa. Według kosztów instalacji i zużycia prądu, kiedy Ci się ta instalacja zwróci i zacznie zarabiać na siebie

Robi za magazyn ciepła. Mam falownik jednofazowy a na pozostałych fazach bilansuje się godzinowo. Nadwyżkę wykrywa sterownik i załącza grzałkę która grzeje różną mocą od 500 do 3000w w zależności od  nadprodukcji. Coś tam ucieka do sieci ale znośnie

Nie liczę ile się będzie zwracać kto by sobie tym zawracał głowę. Jak się nie będzie psuć będzie ok. 5 tys kosztowało mnie te 3 kw

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja Ci odpowiem. W moim przypadku 5,5 roku, ale ja nie korzystałem z programów gminnych. Natomiast wydaje się, że problem dopiero przed nami🤔

Całość robiłeś za swoje? 

Opublikowano
14 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Oczywiście że jeszcze nic nie jest podpisane. To jednak nie zmienia faktu że jeśli ktoś płacił rachunki około 150 zł co dwa miesiące w tej chwili już zaczyna płacić około ponad 300 paru złotych też na dwa miesiące więc jest już widoczna różnica w budżecie zwykłego człowieka który musi więcej zapłacić za prąd a tym bardziej że żywność i czynsz za mieszkaniu nie oszukujemy się że to prąd w każdej dziedzinie gospodarki ma znaczenie. Jedni płacą go więcej drudzy mniej. 

Jeśli mamy FV to oczywiście już nas nie dotyczy zbytnio ceny prądu mamy go w pewnym sensie za darmo. 

Nawet jeśli z twojego wyliczenia jest to 20 zł oszczędności na gospodarstwo to rocznie wychodzi to 240 zł co to jest w porównaniu z tym ile płacisz za prąd rocznie wielkie 0. Trzeba od 240 zł jeszcze zacząć odejmować to co tak naprawdę wydajemy przy utrzymujących się cenach prądu na żywność przecież firmy muszą na czymś zarobić. Nawet jeśli FV założą to ona musi on się zwrócić tego nie pokryją z własnych zarobków to samo paliwo są "dotacje" ale one i tak dla nich zbytnio nie znaczą. Konsument ma za wszystko zapłacić on nie może się dowiedzieć że coś tam z budżetu państwa dostajemy jako przedsiębiorcy. Pracowników też pracodawca musi utrzymać. Dać im podwyżkę z powodu tego że rząd podniół minimalne wynagrodzenie. 

Czyli reasumując wszystko zaczyna się od prądu a kończy na wynagrodzeniu. To wszystko płaci zwykły człowiek. Więc oszczędność twoja 20 zł na gospodarstwo na prądzie jest znikoma oszczędnością przy codziennych wydatkach. 

Jakby zaczęłaś od tego, że jestem głupi, a na końcu wyszło, że niekoniecznie 🤷...

Jeśli chcesz wchodzić w takie rozważania  to robisz to zbyt powierzchownie. Gospodarka i rynkiem nie rządzą ceny prądu tylko ceny paliw. Ale to jest zupełnie inny temat 🤷...

I jeszcze weź też po uwagę, że rozmawiamy o czasookresie jednego kwartału, bo do 30 września ceny prądu są zamrożone. A od nowego roku zostaną uwolnione, nawet jeśli rządzący przyjmą nową ustawę mrożącą ceny energii, to będzie obowiązywać do końca roku...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dsbh napisał(a):

Podaż, popyt, urodzaj. Na rynku pojawiło się zbyt dużo towaru, którego nie ma gdzie upłynnić na razie.

To na razie ile będzie trwalo do końca żniw czy do końca roku? Popyt i podaż oczywiście idzie poniekąd w tym samym czasie. Jednak popytem można sobie poradzić nie oszukujemy się ale oni nie chcą tego zrobić z przyczyn takich że dla nich byłoby to nie oplacalne. Wolą zniżyć cenę niż przyjmować. Wtedy rolnicy przestaną im zwozić swoje uprawy i skupy będą mogły poczekać z sprzedażą dalszą. Zawsze jest tak że to rolnik ma dostać po tyłku a nie na odwrót. 

2 godziny temu, dsbh napisał(a):

Nie dawno twierdziłaś, że pracujesz na magazynie. Teraz że tylko współpracujesz. Nie wnikam ale trzymaj się jednej wersji bo ktoś może powiedzieć sprawdzam.

Na dziale na którym ja pracuję masz wyznaczone stanowiska na których pracujesz codziennie jeśli pracujesz na punkcie obsługi to jednocześnie współpracujesz i znasz zasady które pracują na magazynie jedno z drugim jak by nie patrzeć jest powiązane tego nie da się w żaden sposób rozdzielić. Jeśli nawet pracujesz gdzie indziej to przy zamówieniach też masz z nimi kontakt.  Jedni lepszy drudzy gorsze ale jednak jest ten kontakt dalej utrzymywany. Mój dział jest ostatni którya kontakt z klientami i my tak naprawdę naprawiamy i rozwiązujemy problemy które są w danym momencie do rozwiązania. 

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

to sobie może fotobalkonik założyć

Jak bym mogła to z miłą chęcią bym założyła. Jak na razie jest to zbyt duży kosz.

W pierwszej kolejności trzeba wyremontować balkony oczywiście jeśli bym chciała sama to zrobić to spółdzielnia mi na to nie pozwoli bo ingeruje w wygląd budynku( wymiana barierki zardzewiałej naprawa wszystkiego co było wcześniej spartaczone) koszty są zbyt duże jak dla mnie. Druga sprawa jest taka jeśli byśmy chcieli zrobić pionami to też to nie idzie w rachubę z powodu tego że jedna z lokatorek podpisała wcześniej aby nie robili balkonów i tak to już jest że coś zależne jest od czegoś. 

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

ale czy ktoś jej tam karze mieszkać? udziela się na forum rolniczym to niech się wyprowadzi na wies

Dopóki jest jak jest jestem między jednym a drugim. Nie jestem w stanie całkowicie przeprowadzić się na wieś. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

Wszystko proszę pana jest zależne od warunków które w danym bloku istnieją i jakie ma się nasłonecznie. Jeśli u mnie mieszkańcy pozakładali to znaczy że im się opłaciło. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Rysiek jaki masz rocznik volvo model silnika, i jak to Ci sie sprawuje, spalanie? Skrzynia automat ? 

Dookoła w nocy padało u mnie kilka kropel 😢

2007

2.4 d5 185 koni

Skrzynka automat

23000 km i nic się nie działo

Spalanie 7-8 l na zbiorniku

Edytowane przez Rolnik1973
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Wszystko proszę pana jest zależne od warunków które w danym bloku istnieją i jakie ma się nasłonecznie. Jeśli u mnie mieszkańcy pozakładali to znaczy że im się opłaciło. 

Faceci lubią takie zabawki. Niekoniecznie się musi opłacić. U mnie tylko ja chciałem. Babka protestowała bo to na jej dachu😁

5 minut temu, Qwazi napisał(a):

Tak

To szybki zwrot jeśli dobrze policzyłeś😁

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jakby zaczęłaś od tego, że jestem głupi, a na końcu wyszło, że niekoniecznie 🤷...

Jeśli chcesz wchodzić w takie rozważania  to robisz to zbyt powierzchownie. Gospodarka i rynkiem nie rządzą ceny prądu tylko ceny paliw. Ale to jest zupełnie inny temat 🤷...

I jeszcze weź też po uwagę, że rozmawiamy o czasookresie jednego kwartału, bo do 30 września ceny prądu są zamrożone. A od nowego roku zostaną uwolnione, nawet jeśli rządzący przyjmą nową ustawę mrożącą ceny energii, to będzie obowiązywać do końca roku...

Wcale nic takiego nie powiedział wyraziłam swoją opinię jak ja to widzę z punktu osoby która płaci rachunkiem za prąd. 

Ceny paliw i prąd jak dla mnie są powiązane bo one dają nam podwyżki raz mniejsze raz większe. Jak dla mnie tego nie można rozdzielić. 

Czy przyjmą jest to dalej pod znakiem zapytania nigdy z nimi nic nie wiadomo. Tak naprawdę kto wstaje rano pierwszy ten rządzi. Ty masz FV więc tak naprawdę to co zaoszczędzisz to i tak wydasz na co innego czyli na usługi lub na żywność. Człowiek płacący rachunki  płaci tak jakby dwukrotnie więc zostaje dwa razy po tyłku. 

Jeśli jednak przyjmą tą ustawę to i tak nie zmienia faktu że od nowego roku wszystko może się zmienić. Wiec podwyżka czy nam się podoba czy nie czeka nas. 

Opublikowano
Tigon napisał:

16 minut temu, wojtal24 napisał(a):

no mi taka instalacją na dobrym sprzęcie falownik chyba jeden z lepszych na tą chwilę wyszła 27tys do tego jeszcze będzie ponad 10tys zwrotu i odpis z podatku i oszczędności miesieczne od czerwca to ok 500zl

magazyn energii masz?, ogólnie to tylko oferta pod agencje sprzed 3 lat teraz to nie wiem jakie są ceny może i tańsze bo wszystko stanęło.

tak mam magazyn 10kwh

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

To nie na nasze zarobki Piotruś tak powiedziała sąsiadka, której chłop i dwóch synów pracują w Szwajcarii i mają 10 kw na starych zasadach

Ta cała fotowoltaika to dla kogoś kto dużo prądu zużywa... U mnie nieco ponad 2000kWh rocznie, z tendencją spadkową bo ile prądu zużyje jeden człowiek? 

Opublikowano
5 godzin temu, Baks00 napisał(a):

Zawsze siałem jesienią/po żniwach -bedzie dobrze

Polecam przywałować 

Po ile kg Cię wyszło?Jaka nazwa?

Jakaś włoska zdjęcie tutaj wrzucałem po 40zl za kg w CN Kraśnik 

• Thanks 1
Opublikowano
dsbh napisał:

48 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Tacy jak ty Kwasi w net meteringu nie powinni zabierać głosu skoro ich to nie dotyka i trudno o bezstronność

W jaki sposób bojler u Ciebie robi za magazyn energii ? Bo jako bufor w ogrzewaniu to rozumiem. Druga sprawa. Według kosztów instalacji i zużycia prądu, kiedy Ci się ta instalacja zwróci i zacznie zarabiać na siebie ?

37 minut temu, wojtal24 napisał(a):

na to pytanie odpowiem Ci za pół roku bo będę wiedział jakie będę miał ulgi podatkowe i jak to się będzie spinać zima na krótkim dniu a i jeszcze bawię się z ustawieniem falownika żeby sprzedawał energię z baterii kiedy jest najdroższa

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli ktoś jest w domu przez dzień to warto nawet przy takim zużyciu zrobić sobie te 3kw wspólnie. No bo jak wraca po 16 z pracy to już nie skorzysta

Edytowane przez Kowalsky30
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v