Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Bananek napisał(a):

Ten o pogodę Boga prosi? Czy widłami kopy do suszenia z wody wynosi?

Nie tylko Ty masz znajomości ...na chórze 🤷😉😉

IMG_20250823_183733700_HDR.jpg

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, ich właściciele są z nich bardzo zadowoleni, a najbardziej wtedy gdy wywożą je na złomowisko albo sprzedają xD 

Będzie się śmiał bo Abra się jedynie na złomowisko nadaje ...

Z polskich rozsiewaczy tylko ten, ale on w sumie chyba nie jest polski ;)

https://agrieko.pl/produkt/maszyny/sadowniczo-warzywnicze/rozsiewacz-sadowniczy-1

On jest tylko montowany u nas, i to jeszcze nie zawsze. Wiem bo mam taki. Mój tylko ma polskie nalepki, reszta włoska. 

Opublikowano
Godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nic się nie stało

Na starość zobaczyć jak sieje dwutarczowy

Korci mnie ta abra

Jedno komorowa wolne mieszadło

Cały w ocynku

Lejek z 84 i nie zerdzawiał to i ten 10 lat wytrzymać P0winien

To po co zmieniać skoro tamten działa ? Nie lepiej kasę na coś innego przeznaczyć. Ponadto nie porównuj sprzętów z poprzednich lat z obecnymi.

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Kto w deszcz kosi...

IMG_20250823_172402421_HDR.jpg

IMG_20250823_165933621_MFNR.jpg

A tam się chwalisz. Przewracałeś siano w deszcz 😁 ? A widzisz :P.

Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Za co?

Nie wiedziałam że to była próba zagadania do mnie przez Pana 

Każdy do każdego może zagadać wolność słowa jeszcze istnieje. Nikt nikomu nie zabrania nawet wcinania się w rozmowę 

Nie miałam przyjemności pana poznać.

Kim pan jest?

Po pierwsze czy wiesz o czym pisałaś wcześniej czy piszesz żeby pisać ? Mam wrażenie że to drugie. Po drugie nie wychodzi Ci to podrabianie innej osoby.

29 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jeszcze jest rozum i brak wiary w ideały. Wszyscy piszą jaka to malaczarna oh ach i rysują jej portret w głowie a ja nie wierzę😗

Spierał się nie będę bo tak jak pisałem nie było okazji przekonać się czy potrafiłbym się oprzeć jakiejś 

Za to pani od pierwszego akapitu wzbudza sympatię😂

To co nie wyszło z tess, Kaliną i jeszcze innymi które się tutaj przewijały ?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

eee raczej na abrze kadabrze biznesu nie zrobią 🤭🤪

na abrze karabrze to sie traktor ubabrze 😁

czyj  to?

536277813_1292760375539662_7268252413642

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

On jest tylko montowany u nas, i to jeszcze nie zawsze. Wiem bo mam taki. Mój tylko ma polskie nalepki, reszta włoska. 

Znajomy ma do porzeczki, wiśni, jabłoni już ładnych kilka lat i nie widać aby ruszał to ząb czasu ;) Może drogi, ale przeżyje kilka rozsiewaczy Abra ;) 

8 minut temu, dsbh napisał(a):

To po co zmieniać skoro tamten działa ? Nie lepiej kasę na coś innego przeznaczyć. Ponadto nie porównuj sprzętów z poprzednich lat z obecnymi.

U mnie też był lejek z PRL-u, jeszcze dziadek załatwiał, z 30 lat może nawet miał, po tym czasie wyglądał lepiej niż 4 letnia Abra w "ocynku". Już nie mówię o tym, że przekładania wytrzymała te 30 lat, w sumie nadal działa bo zrobiłem z niej zamiatarkę do truskawek. Za to przekładnia w Abrze padła po 3 miesiącach ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dsbh napisał(a):

Po pierwsze czy wiesz o czym pisałaś wcześniej czy piszesz żeby pisać ? Mam wrażenie że to drugie. Po drugie nie wychodzi Ci to podrabianie innej osoby.

Wiem o czym pisałam i wiem o czym teraz piszę. Jeśli nie wiesz co w trawie piszczy to się nie wcinaj. 

Jeśli kogoś nie znasz kim tak naprawdę jest i był mówisz na pan znowu. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
28 minut temu, konteno napisał(a):

a robisz coś przy nim ? dbasz o nie jakoś poza sprzątaniem ? czy do macherów też nie prowadzasz jak trzeba

Raz w roku wszystko co potrzeba mechanicznie.

11 minut temu, konteno napisał(a):

znajomy też gadał że jak kończy kosić zboże to też sieczkarnię musi zacząć szykować bo ludzie pytali o koszenie

możesz zbierać co POpadnie , wypad ciapkiem po gałęziówke i rębakiem w worki raszlowe i suszyć do zimy 

może palety na opał ktoś oddaje , albo zrzynów z tartaq qpić jak blisko 

dopóki bób nie podrożeje

U nas państwowych nawet nie ma... A jak mam tak robić to stać mnie na lenistwo.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Znajomy ma do porzeczki, wiśni, jabłoni już ładnych kilka lat i nie widać aby ruszał to ząb czasu ;) Może drogi, ale przeżyje kilka rozsiewaczy Abra ;) 

U mnie też był lejek z PRL-u, jeszcze dziadek załatwiał, z 30 lat może nawet miał, po tym czasie wyglądał lepiej niż 4 letnia Abra w "ocynku"

W 2019 bez nadstawki i plandeki kosztował mnie 17k.  Nie mam już nigdzie zdjęcia jak z początku chodził z Władimircem, a @Rolnik1973 by był zadowolony. Sypalem po BB normalnie, problem był tylko jak było mokro 

Opublikowano
35 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak, ich właściciele są z nich bardzo zadowoleni, a najbardziej wtedy gdy wywożą je na złomowisko albo sprzedają xD 

Będzie się śmiał bo Abra się jedynie na złomowisko nadaje ...

Z polskich rozsiewaczy tylko ten, ale on w sumie chyba nie jest polski ;)

https://agrieko.pl/produkt/maszyny/sadowniczo-warzywnicze/rozsiewacz-sadowniczy-1

Unia robi też dobre zwłaszcza mxl ale to nie ten budżet 

Opublikowano
Teraz, szymon09875 napisał(a):

I nie ten traktor, MXL to pod 5314 a Rysiek uparty na sianie Władymircem bo dużym za dużo nagniecie xD 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, dsbh napisał(a):

po co zmieniać skoro tamten działa ? Nie lepiej kasę na coś innego przeznaczyć. Ponadto nie porównuj sprzętów z poprzednich lat z obecnymi.

Tusk za duzo daje...to przez to...

Wcześniej to by się zastanawiał w którym markiecie promocja na udka ..

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

ja mu mx 400 polecałem , ma niedaleko igłe ale droższa niż nowe abry

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

I nie ten traktor, MXL to pod 5314 a Rysiek uparty na sianie Władymircem bo dużym za dużo nagniecie xD 

Mi zgnił już mój, ale będę znowu polował na n041 albo mxl, ten system dozowania mi się bardzo podoba, dawkę sobie zmieniam jak w nowych z silnikami elektrycznymi 

Teraz, konteno napisał(a):

ja mu mx 400 polecałem , ma niedaleko igłe ale droższa niż nowe abry

N039 z nadstawka na 1200l za 3.5 załatwiłem w zeszłym roku dziadkowi mojego syna, stan igła 

Opublikowano
42 minuty temu, dsbh napisał(a):

To po co zmieniać skoro tamten działa ? Nie lepiej kasę na coś innego przeznaczyć. Ponadto nie porównuj sprzętów z poprzednich lat z obecnymi.😁

Też tak uważam skoro do tej pory dawał radę tamtym robić i wyrabiał się w czasie to po co wydawać te 7-8 tys. Jak można się obyć . Ja bym przeznaczył na co innego lub po prostu zbierał na czarno godzinę 

Opublikowano
5 godzin temu, jacus napisał(a):

twoje dzieci sadza inaczej.. dla nich miejsce zamieszkania ma chyba jakies znaczenie .

podobnie jak dla tysiecy ludiz kotr4zy kupuja bilet w jedna strone.

u  nas jada w  ostatnia droge.szybciej jest dojechac do nas na cmentarz niz na krakowskie .

u was ktos wraca na zawsze z warszawy ?lublina ?? bialegostoku ?? 

Jak wyżej napisałem...

Wmawiasz sobie na pocieszenie...żeś król....bo desce fosie zamkowej się urodził..

Oprzytomnij.,w końcu...

Nie jesteś persona....tylko masz zamek blisko...

5 godzin temu, marulekk napisał(a):

I się wzięło i się rozpadało 

Lokalnie...u mnie odrobina deszczu ,a u klienta ...dwie krople...

...poszły te chmury...dalej...

Opublikowano
38 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie też był lejek z PRL-u, jeszcze dziadek załatwiał, z 30 lat może nawet miał, po tym czasie wyglądał lepiej niż 4 letnia Abra w "ocynku". Już nie mówię o tym, że przekładania wytrzymała te 30 lat, w sumie nadal działa bo zrobiłem z niej zamiatarkę do truskawek. Za to przekładnia w Abrze padła po 3 miesiącach ...

Pilmet czy tam Termit opryskiwacz na przykład to działało i działało a nowe co chwila słychać albo pompa albo rozdzielacz. Nie rozumiem po co zmieniać skoro stary działa. Jakby się sypał to co innego. 

33 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Wiem o czym pisałam i wiem o czym teraz piszę. Jeśli nie wiesz co w trawie piszczy to się nie wcinaj. 

Jeśli kogoś nie znasz kim tak naprawdę jest i był mówisz na pan znowu. 

Dobrze pani Bezduszna :ph34r:.

Odnośnie Twoich postów Pani. Możesz Pani pisać prosto i zrozumiale bo czasami a w zasadzie zawsze za cholerę nie idzie zrozumieć co autor  miał na myśli. Weź wyłącz słownik, pisz powoli czy coś w tym stylu o Pani. Ile razy można powtarzać ?

Opublikowano
4 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Też tak uważam skoro do tej pory dawał radę tamtym robić i wyrabiał się w czasie to po co wydawać te 7-8 tys. Jak można się obyć . Ja bym przeznaczył na co innego lub po prostu zbierał na czarno godzinę 

Idź spać..juz...to najlepiej robisz..🤭

5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nic tusek nie dał

Nieprawda Rysiu....nieprawda..

Policz ile za chwilę na dom...

Opublikowano
7 minut temu, Michał18 napisał(a):

Stronę wcześniej  Abry Ryśkowi nie polecałeś 🤔 ?

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jak wyżej napisałem...

Wmawiasz sobie na pocieszenie...żeś król....bo desce fosie zamkowej się urodził..

Oprzytomnij.,w końcu...

Nie jesteś persona....tylko masz zamek blisko...

Lokalnie...u mnie odrobina deszczu ,a u klienta ...dwie krople...

...poszły te chmury...dalej...

Jaki kurna zamek ? Loch Smoka :ph34r:.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dsbh napisał(a):

Pilmet czy tam Termit opryskiwacz na przykład to działało i działało a nowe co chwila słychać albo pompa albo rozdzielacz. Nie rozumiem po co zmieniać skoro stary działa. Jakby się sypał to co innego. 

Ja zmieniłem lejek na coś co mieści co najmniej 1BB, tylko najpierw była nietrafiona Abra, z której się bardziej cieszyłem jak sprzedawałem niż jak kupowałem. A teraz jest Amazonka, tutaj nie mam zastrzeżeń.

Za to stary Termit jest, ale teraz tylko bób robi i chwasty w truskawkach. Do zboża drugi opryskiwacz bo denerwowało wieczne płukanie, bo a to chwasty w zbożach, chwasty w kukurydzy, w międzyczasie truskawka i ciągle trzeba było myć ten opryskiwacz. A i kilka lat temu doszedł specjalistyczny z nadmuchem do truskawki, bo to zupełnie inna jakość pokrycia roślin niż przy klasycznej belce.

Edytowane przez Tomasz0611