Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli mężczyźnie powiesz nie to i tak zrobi co swoje 

Ooooo przepraszam... jestem psem, ale nie kierują mną najgorsze zwierzęce instynkty...uszanować odmowę też trzeba potrafić 🤷

Tylko nie każdy ma tyle kasy 

Tym bardziej możliwości ...

Jednocześnie nie każdy do tego mężczyzna się nadaje psychicznie 

Jak to mówią dla chcącego nic trudnego 🤷...tylko trzeba chcieć 🤷...

...i jeszcze mieć tę moc, mieć tę mooooc🤭

12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Qwazi mi w innym temacie pewien pan powiedział że jestem nie rozwojowy bo wożę bób i truskawki 15-letnim Ducato, tylko nie wiem po co nowe kupować, jak ono całą zimę stoi w garażu, a latem zrobi trochę lepiej niż 10.000km ...

Bo takie jest rozumienie rozwoju... zadłużyć się nakupić, a potem się bujać z bajzlem...zawdzięczamy to branży około rolniczej, która tak to chłopom do głów nakładła we własnym interesie, żeby miała możliwość zarabiania,...a wiadomo, że manipulować ludem ciężko pracującym jest najłatwiej...nie chciałem napisać "naiwnym"

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Ani na prawo ani na lewo.

W środku jest lepiej ale to tylko jednemu.

Jak suka powie nie to pies nie ruszy

Jeśli mężczyźnie powiesz nie to i tak zrobi co swoje 

Tylko nie każdy ma tyle kasy 

Tym bardziej możliwości ...

Jednocześnie nie każdy do tego mężczyzna się nadaje psychicznie 

Nie chciała byś trzech? 

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Weź ty się Kowalski zdecyduj. Wczoraj mu Abre do T25 doradzasz, dzisiaj nowoczesne technologie i nawigacje xD biedny zglupieje xD

Unia mu starczy. Nie polecaj tanich kopi.

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Chłop ma ponad 50 lat, następców nie ma. Ma kupować traktor z bajerami za miliony na 10 lat gospodarzenia aby się doturlać do emerytury?

I tacy jak ty też się skończą.

Coś się chmurzy... Wiaterek chłodny... Sporo traktorów dziś na stację do tankowania, mali podorywki robią.

Tata jest starszy i cały czas do przodu prze. 

Nie skończą się, będziemy dalej po was skakać, wam zostanie bób i pasanie owiec.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Qwazi napisał(a):

Bo takie jest rozumienie rozwoju... zadłużyć się nakupić, a potem się bujać z bajzlem...zawdzięczamy to branży około rolniczej, która tak to chłopom do głów nakładła we własnym interesie, żeby miała możliwość zarabiania,...a wiadomo, że manipulować ludem ciężko pracującym jest najłatwiej...nie chciałem napisać "naiwnym"

Co musi być nowe to jest nowe, a co ekonomiczniej wychodzi starsze i używane to takie jest ... Ale i doświadczenie trochę nauczyło, że aby kupować tanie, nowe polskie maszyny to jednak trzeba być bogatym xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

.....a tobie wożenie gnoju w niedzielę....😂🤭

A Ty leniu co robisz?

Czekasz jak darmo dadzą?

Opublikowano
Michał18 napisał:

27 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Fajnie mam...co nie...🤭

Teraz chyba już nie ma takich żon lub mało że pracuje na etacie i jeszcze w domu obleci wszystko.  A Zbyszek tylko kilka bycków obleci  . I w polu porobi

zdziwił byś się myślę że w każdym normalnym związku tak jest. tylko większość starych kawalerów ma zryty beret i wymyślą wyobraża sobie dziwne historie

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Dla mnie rozwojem jest wszystko co spowoduje że finalnie zarobie więcej, mniejszym nakładem pracy, ewentualnie właśnie ułatwienie pracy aby się jak najmniej narobić. 

🤷

Pewnie że tak👍

Ale powiem Ci że z czasem chcesz więcej,szybciej a jak Ci to wszystko wychodzi to Cię nakręca....

Ja se nie poradziłem...ale zięć będzie miał pole manewru

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

No ostatnio płakałeś że babka małą podwyżkę renty dostała xD To też czekasz aż darmo dadzą xD 

Pis dał, dobra partia. Za dwa lata dadzą więcej. 

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Elon napisał(a):

Nie skończą się, będziemy dalej po was skakać, wam zostanie bób i pasanie owiec.

Tobie to zostaną ... dwie krowy i renta babki... Chyba, że dopłaty zlikwidują to nic nie zostanie.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

42 minuty temu, Elon napisał(a):

Kup sobie unie mx 1000 i będziesz zadowolony z rozsiewacza.Nie kupuj wynalazków.

Teraz można było zakupić z dofinansowania na ochronę środowiska, albo program 4.0.

Oni to mają, i niech dalej to mają, a kolega niech szuka lepszych. 

Weź tym pejsatym pyskiem zrób baranka w ścianę 

4.0 ? Wiesz o czym ty mówisz wogole ? On chce rozsiewacz za 4-5 tys a ty o rolnictwie 4.0 🤦

nie wziął leków albo mu zmienili do niedawna był żydem a teraz już pisze o Niemcu 😀😀😀😀

• Haha 2
Opublikowano
36 minut temu, Qwazi napisał(a):

zawdzięczamy to branży około rolniczej, która tak to chłopom do głów nakładła we własnym interesie, żeby miała możliwość zarabiania,...a wiadomo, że manipulować ludem ciężko pracującym jest najłatwiej...nie chciałem napisać "naiwnym"

Ja zawsz do tego podchodziłem ostrożnie, a zobaczenie jak to dokładnie działa od środka tylko mnie utwierdza w tym co robię. Często jednak "dizajn" u ludzi jest ważniejszy i potem się po głowie drapią bo wychodzi że dalej robią to samo tyle samo czasu co robili ale w nowym sprzęcie.

Znam osobiście człowieka co John Deere 8530 z nalotem ok 5-6 tys zmienił na 8360r 

Po roku przyznał mi rację że poza tym że bańkę jest biedniejszy nie zmieniło się nic. Bo z 8530 nie miał żadnych problemów. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

I tak nie przyjdę ci bobu zbierać. 

A ja nie chcę do roboty takiego lenia i nieroba z zaburzeniami osobowości xD Jeszcze 5 wypłat może będziesz chciał, za siebie, ciapka, elona, michała i patrycje xD 

Opublikowano
7 minut temu, Baks00 napisał(a):

Pewnie że tak👍

Ale powiem Ci że z czasem chcesz więcej,szybciej a jak Ci to wszystko wychodzi to Cię nakręca....

Ja se nie poradziłem...ale zięć będzie miał pole manewru

Dlatego ważne jest aby to robić z głową. Ja się zachłysnąłem bo za szybko to szło. A woda w płucach do dziś o sobie przypomina 🤷

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Ja zawsz do tego podchodziłem ostrożnie, a zobaczenie jak to dokładnie działa od środka tylko mnie utwierdza w tym co robię. Często jednak "dizajn" u ludzi jest ważniejszy i potem się po głowie drapią bo wychodzi że dalej robią to samo tyle samo czasu co robili ale w nowym sprzęcie.

Znam osobiście człowieka co John Deere 8530 z nalotem ok 5-6 tys zmienił na 8360r 

Po roku przyznał mi rację że poza tym że bańkę jest biedniejszy nie zmieniło się nic. Bo z 8530 nie miał żadnych problemów. 

Znam gościa ze wsi, ma jakoś 20 parę hektarów, wiadomo, z 70% to dzierżawy, miał eleganckiego Bizona, od 20 lat u niego, z pewną historią, kabina, zadbany, na usługi praktycznie nie jeździł. W zeszłym roku zachciało się mu wymienić na Claasa ze składanym hederem, który pi*rdoli się co kawałek... 

Opublikowano
W dniu 17.08.2025 o 09:46, Tomasz0611 napisał(a):

Zależy co rozumiemy jako sprawiedliwy ... Dla mnie sprawiedliwy świat to taki w którym każdy ma tyle ile wypracował, a nie że jeden pracuje na drugiego nieroba ...

Zgadza się. Ile sobie sam zbierzesz kobiałek tyle powinieneś mieć😗

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Zgadza się. Ile sobie sam zbierzesz kobiałek tyle powinieneś mieć😗

Wiesz, ja płacę innym za zbieranie tych kobiałek, a nie czekam na rentę babki jak Barani Poganiacz z zaburzeniami osobowości ... A to co mi zostaje potem to jest opłata za pracę przy tym, za nawozy i sadzonki ale ty tego nie rozumiesz, twój rozumek jest zbyt malutki ...

Opublikowano

Wiem wiem jeszcze dokładasz ze swoich

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

To w takim razie czemu czekasz na dopłaty, skoro tyle ile weźmiesz za mleko i cielaki tyle powinineś mieć?

Piotruś dają to biorę. Też możesz, bo nikomu nie nagrozisz tym, że nie bierzesz😗

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Wiem wiem jeszcze dokładasz ze swoich

Ale ktoś Ci broni zasadzić ?? Nie wolno ?? 

Ty, babka i te wszystkie twoje osobowości spokojnie 1ha zbierzecie xD 

• Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, Elon napisał(a):

Nie chciała byś trzech? 

Unia mu starczy. Nie polecaj tanich kopi.

To zależy czy wszyscy naraz czy z jednym. 

Wiadomo że jeśli nauczony za młodu to na starość też nie będzie sobie popuszczał. 

Nie raz powiadają  że jeśli człowiek zwolni tempo to szybciej starzeje się i umiera. 

Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ja zawsze kierowałem się takim myśleniem, żeby mieć tyle ile sobie jestem w stanie ogarnąć bez spiny. I tak powolutku ziemi przybywało do ciapka doszła siuntka, potem Zetor. Każdorazowo kupując ciągnik od razu zmieniałem pod niego maszyny, żeby na pusto nie latał, teraz siuntki bym nie miał do czego zapiąć za bardzo. Jeszcze jakieś możliwości są, ale powolutku, bez napięcia. Zobaczymy co czas przyniesie

14 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Dlatego ważne jest aby to robić z głową. Ja się zachłysnąłem bo za szybko to szło. A woda w płucach do dziś o sobie przypomina 🤷

👍...niestety najlepiej uczymy się na własnych błędach...cudze, które widzimy jakiś tak bardzo do nas nie przemawiają 🤷...

• Like 1