Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

@12Pafnucy

P0fnucy

Czy rozsiewacz co P0lecasz

Ja mam tylko lejka, to co mnie pytasz...

Innych nie użytkowałem.

Wapno w tym roku zamówiłem u faceta co sam rozsiewa.

600 za tak plus minus 3 tony z siewem.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Czy rozsiewacz co P0lecasz

Możesz zerknąć na langrena, sporo osób z forum go ma i ja od wiosny, sieje równo, lekki, niski, hydraulika w cenie, mieszadło nie mieli, a rdzewieć pewnie będzie, ale i amazonki za 10 razy tyle rdzewieją.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Ochrona ma z nim przeje..nie blokowali ludzi przed kościołem zdjęcia robił z każdym kto chciał ogólnie duży tłok przy nim 

Wcale mnie to nie dziwi. Sprawia wrażenie człowieka, którego napędzają ludzie...

A co do ochrony, to będą mieli chłopaki z SOP wrażenia, tak jak borowiki mieli z Prezydentem Kwaśniewskim. Sam widziałem jak go ganiali po Nowym Świecie, tylko oni pieszo a on na rowerze 🤭...

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 16.08.2025 o 20:27, Rolnik1973 napisał(a):

No gdyby był 64 ogniw 

Prowadnica 38 to jak się wyciągnie to idealnie pasuje na prowadnicę 40 i na niej już do końca

Na 66 nie ma opcji takiej. 

Trzeba skrócić lub wyrzucić

jakiegoś starego rozciągniętego oregona mam z prowadnicy 15" na 16" w nacu załozonego ale ogniw nie liczyłem 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Bezduszna napisał(a):

I tu się z tobą zgodzę że jeśli kogoś nie traktujesz z szacunkiem rodzi się patologia i błędny osąd. Tylko że ludzie o tym nie wiedząc więc ludzie do których inni nie mają szacunku albo go tracą dla tych ludzi którzy źle ich traktowali. To jest błędne koło i temat bez dna. Jedynie wiem że człowiek żadnego nie wolno traktować źle trzeba go traktować tak jak samemu by się chciało być traktowany

Mnie jest ciężko przekonać wielu próbowało i nikomu się nie udało.

Żyje jak chce i traktuje ludzi jak chce z tym dobrze się czuje

Za to zdanie masz lajka...koledzy pewnie pamiętają i wiedzą czemu...

Nie zamierzam Cię do niczego przekonywać. Piszę to co sądzę...

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
10 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

To czemu nie jesteś dziś w pracy na etacie? 

Idź dziś

byłem w zeszłym roku przez pół roku i nie narzekałem , więcej plusów niż minusów choć dniówka ta sama 

Opublikowano
47 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nigdy niczego nie jest się pewnym do końca. z niczym i z nikim. Tym bardziej jeśli chodzi o głosowanie. Wiadomo że zazwyczaj jest tak że ludzie nie potrafią myśleć samodzielnie wola działać w grupie. To jest ich teoretycznie siła a tak naprawdę słabość. W tym momencie pokazują że nie są samodzielni i tylko patrzą na drugiego. 

Człowiek powinien pokazać że myśli sam i jest silny. Jeśli mówi to mówi to co myśli a nie to co inni myślą o ich powtarzać jak mantrę 

Tutaj akurat byłem pewny. To ja postawiłem resztę rady w niekomfortowej sytuacji. Glosujac tak jak zagłosowali tylko pewne rzeczy potwierdzili🤷...dajmy spokój tej sytuacji. Nie ma potrzeby tego roztrząsać...

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Jaka może być przyczyna gotowania oleju przy dłuższej pracy turem? No może nie takiej długiej przestawienie kilku bel

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Jaka może być przyczyna gotowania oleju przy dłuższej pracy turem? 

Rozdzielacze dobrze dobrane ?? Nie buduje się gdzieś ciśnienie jak rozdzielacze są na pozycjach neutralnych ?? 

Grzanie się oleju sugerowało by że pompa pracuje cały czas pod ciśnieniem.

Opublikowano
Teraz, Wpaw napisał(a):

Jaka może być przyczyna gotowania oleju przy dłuższej pracy turem? No może nie takiej długiej przestawienie kilku bel

Zbyt mały przepływ w rozdzielaczu lub przewodach, czyli dławienie. Druga rzecz, to układ gdzieś zasysa powietrze. Trzecie, najmniej prawdopodobne raczej, koniec pompy i mieli, ale byłby problem z podnoszeniem 

Opublikowano

Szczerze to nie mam pojęcia bo to u kolegi mam nawał pracy i prosiłem go żeby podjechał pomóc ale mówi że mu gotuje olej, nie może znaleźć przyczyny. Chciałbym mu pomóc ale sam za bardzo się nie znam. Ale pewnie macie sporo racji bo to jest jakiś składak, gdzieś kupił używany...

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Ale pewnie macie sporo racji bo to jest jakiś składak, gdzieś kupił używany...

To ja bym obstawiał że coś źle podłączył rozdzielacz i pompa cały czas mieli pod ciśnieniem ...

Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Szczerze to nie mam pojęcia bo to u kolegi mam nawał pracy i prosiłem go żeby podjechał pomóc ale mówi że mu gotuje olej, nie może znaleźć przyczyny. Chciałbym mu pomóc ale sam za bardzo się nie znam. Ale pewnie macie sporo racji bo to jest jakiś składak, gdzieś kupił używany...

Jaki to ciągnik? Czy przy podnoszeniu słychać jakieś dźwięki typu burczenie?

Opublikowano

Jakiś MF 70 koni raczej nie słychać nic ale strasznie wolno też mu podnosi

Jaki to ciągnik? Czy przy podnoszeniu słychać jakieś dźwięki typu burczenie?

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To ja bym obstawiał że coś źle podłączył rozdzielacz i pompa cały czas mieli pod ciśnieniem ...

No nie wiem on tam cały czas coś grzebie ale nic to nie daje

Opublikowano
5 minut temu, Wpaw napisał(a):

Jakiś młodszy ten MF czy starszy, bo jak starszy to może mieć hydraulikę jak nasze Ursusy ...

Opublikowano
8 minut temu, Wpaw napisał(a):

Zacząłbym od pomiaru ciśnienia. Może się okazać że siedzi pompa, albo zawór. Jeśli nic nie słychać zasysanie powietrza bym wykluczył 

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakiś młodszy ten MF czy starszy, bo jak starszy to może mieć hydraulikę jak nasze Ursusy ...

Stary, ale czy to by był problem żeby podnosić kilka bel? Raczej chyba nie. Mają te MTZ 82 w małej kabinie zapierdzielają praktycznie cały dzień i tam się nic nie dzieje. 

Zacząłbym od pomiaru ciśnienia. Może się okazać że siedzi pompa, albo zawór. Jeśli nic nie słychać zasysanie powietrza bym wykluczył 

Dziękuję przekażę 🙋

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Stary, ale czy to by był problem żeby podnosić kilka bel? Raczej chyba nie. Mają te MTZ 82 w małej kabinie zapierdzielają praktycznie cały dzień i tam się nic nie dzieje. 

Nie będzie problemem jak poprawnie wszystko podłączył. One mają chorą hydraulikę i trzeba wiedzieć co i jak. Może pompa cały czas pracuje na ciśnieniu i przez to gotuje olej ...

Teraz, Qwazi napisał(a):

MF-y mają mocna hydraulikę czy to starsze czy nowsze.

Mocną mają, ale te starsze mają nie pomyślaną za dobrze do końca ...

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

To samo

Jak były problemy tak nadal są

I to dosyć kosztowne problemy 

Praktycznie teraz jestem na skraju bankructwa 

Trzeba będzie się pomału zwijać a na koniec kamień do szyi i do wody

A zacielenia? Ile sztuk niecielnych na stado ? I ile liczy stado sztuk?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v