Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Baks00 napisał(a):

Warsztat na podwórku?Za warsztatem przyczepy/rozrzutniki.traktory wzdłuż wjazdu i jakieś tam przetrząsarki?

Może łęcznawola/grodzisk 🤔

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja mam trawy "wieczne".

To zawsze można coś tam podsiać trawy, sypnąć saletry aby więcej urosło, skoro pola mało.

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

To zawsze można coś tam podsiać trawy, sypnąć saletry aby więcej urosło, skoro pola mało.

Saletrę to ja daję. A odbierać pola na trawę to bezsens bo to co teraz zatrawione i tak by zostało. W perspektywie dalszej trzeba będzie chyba zejść trochę z ziemniaków na poczet zboża i grochu. Warzyw w przyszłym roku z ar dla siebie.

Opublikowano
5 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Pioter patrz jakie to fajne...

Se przyjechałem na ranczo łubin przygarnąć... 

A af dalej ma problemy...fotki się nie dodają...

Chciałem Piotrowi Fazera pokazać...

IMG_20250810_110503.jpg

Tak z ciekawości. Ten motocykl to tylko stoi czy też jeździ :ph34r: ? Bo zawsze go pokazujesz w jednej pozycji 🤫.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Może łęcznawola/grodzisk 🤔

Chyba brat jego ma w łecznowoli-mial fajny rozrzutnik ale ktoś zadatkował.Piotr chyba

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał(a):

Tak z ciekawości. Ten motocykl to tylko stoi czy też jeździ :ph34r: ? Bo zawsze go pokazujesz w jednej pozycji 🤫.

Zrób mu zdjęcie jak jedzie to będzie w innej pozycji 🤭

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Saletrę to ja daję. A odbierać pola na trawę to bezsens bo to co teraz zatrawione i tak by zostało. W perspektywie dalszej trzeba będzie chyba zejść trochę z ziemniaków na poczet zboża i grochu. Warzyw w przyszłym roku z ar dla siebie.

To albo susza u Ciebie była albo mało dałeś. Groch dla drobiu ?

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zrób mu zdjęcie jak jedzie to będzie w innej pozycji 🤭

Popsułeś całą zabawę :P.

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Chyba brat jego ma w łecznowoli-mial fajny rozrzutnik ale ktoś zadatkował.Piotr chyba

W łęcznawoli to Marcin najwięcej ma i nowy plac pod zbuczyn a tam to 4 conajmniej jeszcze handluje a czy ma brata to nie wiem...

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To trzeci pokos. Nigdy duży nie rośnie bo trawa rzadka.

Groch zamiast koncentratu.

Kukurydzę dajesz kurom ? Myślę im coś urozmaicić. Po pieczywie się zapasły i nie chciały nieść jajek. Ale za to ciężkie były 😁.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ewentualnie może sobie zamontować stopkę centralna, to oprócz zdjęć w pochyleniu będzie mógł zrobić zdjęcia jak stoi w pionie xD

Zawsze może zamontować kamerę na kasku i będzie @12Pafnucy w ruchu 🤫.

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Kukurydzę dajesz kurom ? Myślę im coś urozmaicić. Po pieczywie się zapasły i nie chciały nieść jajek. Ale za to ciężkie były 😁.

Zawsze może zamontować kamerę na kasku i będzie @12Pafnucy w ruchu 🤫.

Kukurydzy 1/4 prawie. Reszta pszenica, jęczmień ozimy, ewentualnie owies. I ziemniaki z parzonym ziarkiem to podstawa.

Chleba nie daje kurom, tylko uszatym. Chcę się uniezależnić i przygotować, na jeden sezon jeszcze ziarko mają a potem klientów przejąć trzeba.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dsbh napisał(a):

Jak ma go pokazać inaczej jak nie w spoczynku  jeśli sam jeździ jak kółek i nie ma komu być za modela

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
17 minut temu, Baks00 napisał(a):

Warsztat na podwórku?Za warsztatem przyczepy/rozrzutniki.traktory wzdłuż wjazdu i jakieś tam przetrząsarki?

Chyba tak traktory wzdłuż wjazdu i na przeciwko warsztatu wjazd obok mieszkania określonego na biało 

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ewentualnie może sobie zamontować stopkę centralna, to oprócz zdjęć w pochyleniu będzie mógł zrobić zdjęcia jak stoi w pionie xD

Koń by się uśmiał takie śmieszne

Bałtroczyk zasrany😂

Opublikowano
25 minut temu, dsbh napisał(a):

No to Ci przedstawiłem już. Chyba że masz inną historię z Pafnucym ?

Żadnej historii nie mam. 

Po prostu jeśli ktoś nie może się czegoś dowiedzieć w całości to wysyła drugiego aby informacje zdobył a później temu pierwszemu przekazał. 

25 minut temu, dsbh napisał(a):

To było w pierwszych dniach je pracy i chciała się pokazać ?

Nie wiedziałam że pierwszy dzień pracy trwa przez 6 lat w nieskończoność. 🤣

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kukurydzy 1/4 prawie. Reszta pszenica, jęczmień ozimy, ewentualnie owies. I ziemniaki z parzonym ziarkiem to podstawa.

Chleba nie daje kurom, tylko uszatym. Chcę się uniezależnić i przygotować, na jeden sezon jeszcze ziarko mają a potem klientów przejąć trzeba.

U mnie tylko pszenica i owies teraz. Dużo klientów do przejęcia ? Nie chce nic mówić ale przejęcie klientów to rozwój. Jeszcze trochę i będziesz potentatem na rynku lokalnym :P.

4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Jak ma go pokazać inaczej jak nie w spoczynku  jeśli sam jeździ jak kółek i nie ma komu być za modela

Chyba sobie nagrabiłaś teraz 🤫. Ale z drugiej strony motocykliści faktycznie jeżdżą z płcią przeciwną na tylnym siedzeniu. @12Pafnucy, @Bezduszna chciał by się przewieść motorem :ph34r:. Możecie nie dziękować 😁.

Byka strzeliłem. Oczywiście CHCIAŁA.

Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał(a):

U mnie tylko pszenica i owies teraz. Dużo klientów do przejęcia ? Nie chce nic mówić ale przejęcie klientów to rozwój. Jeszcze trochę i będziesz potentatem na rynku lokalnym :P.

Chyba sobie nagrabiłaś teraz 🤫. Ale z drugiej strony motocykliści faktycznie jeżdżą z płcią przeciwną na tylnym siedzeniu. @12Pafnucy, @Bezduszna chciał by się przewieść motorem :ph34r:. Możecie nie dziękować 😁.

Jakieś 600 sztuk tygodniowo.

Są sporo więksi w okolicy. 

Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Żadnej historii nie mam. 

Po prostu jeśli ktoś nie może się czegoś dowiedzieć w całości to wysyła drugiego aby informacje zdobył a później temu pierwszemu przekazał. 

I ten drugi coś przekręci, ten pierwszy doda coś od siebie i z igły wyjdą widły 🤣.

6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie wiedziałam że pierwszy dzień pracy trwa przez 6 lat w nieskończoność. 🤣

A skąd ja mogę wiedzieć ? Z reguły nowi pracownicy są nadgorliwi i podlizusy 🙃.

Opublikowano
11 minut temu, dsbh napisał(a):

Dziękuję ale nie skorzystam 

Już dawno wyszłam z dwóch kółek 

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jakieś 600 sztuk tygodniowo.

Są sporo więksi w okolicy. 

Dużo. U mnie aby sprzedać nawet minimalną ilość jaj trzeba jechać na targ i swoje wystać i czasami nie ma kto kupić.

1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Dziękuję ale nie skorzystam 

Już dawno wyszłam z dwóch kółek 

Za późno :ph34r: 😁.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v