Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Gdyby się trafiła stara panna z hektarami najlepiej z hodowlą bydła to też by było fajnie, ale musiałaby by tymi maszynami sama zarządzać bo dla mnie to czarna magia

Toż ty każdą kobietę atakujesz i starasz się ośmieszyć...to po co ci...

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

drugie

Produkcja peletu się zaimij...

Ja z Radkiem kupować od ciebie będziemy...🤷

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Już ci pisałem. Za takie teksty jakie ty Karol i inni ostatnio do bezdusznej na miejscu moda wyebałbym was w kosmos

No właśnie by nie wylecieć...delikatnie ja...🤷

Opublikowano
53 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jutro to ludzie idą na 6 czy 7 do pracy a nie są w chałupie jak ty...

A ja jutro to będę leżał 🤔 weź się w lep pier...j  ile wiader masz tej pszenicy przenieść nierobie 🤔 nachlać się znowu idziesz... 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Do peletu?

Jo, potężna linia

Najlepsze że zamkneli produkcję przed tym bumem co było z opałem...

Edytowane przez Baks00
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dzisiaj tak, słomy już na wymianę starczy.

A i na to co słoma zostawiona prasa ma dzisiaj po 15 być, to do wieczora spokojnie zwinie.

To ty taki bobowy bogacz i prasy ni masz🙆‍♂️

Ja by miał jak bym słomą handlował

Edytowane przez Rolnik1973
Tel wysyła co innego niż ja pisze
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

To ty taki bo owy bogacz i prasy ni masz🙆‍♂️

Ja by miał jak bym słomą handlował

Ja słoma nie handluje, tylko na kurnik na wymianę wożę. 150 bel 120x120 potrzebuje i do tego z jęczmienia jarego 25 160x120 do ściółkowania truskawki robię. Przy tej ilości prasa za 30-40k bo tyle trzeba dać za sensownego coś będzie się 20 lat zwracać ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Ja słoma nie handluje, tylko na kurnik na wymianę wożę. 150 bel 120x120 potrzebuje i do tego z jęczmienia jarego 25 160x120 do ściółkowania truskawki robię. Przy tej ilości prasa za 30-40k bo tyle trzeba dać za sensownego coś będzie się 20 lat zwracać ...

Ale samo to że ma się swoje bezcenne

Opublikowano
6 minut temu, Baks00 napisał(a):

Jo, potężna linia

Najlepsze że zamkneli produkcję przed tym bumem co było z opałem...

Tak patrzę,że nie tak drogo można kupić urządzenie i robić na własne potrzeby.

Opublikowano
43 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ta, on ostrzegał o pierdołach a nie o realizmie...

A co do motorów... Nigdy tego nie kupię... Od przemieszczania się to auto.

A kto ci każe motor kupować tępoto 🤦 nawet zakaz masz 😁🏍

41 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A w d*pie motory mam... Dla mnie to paskudne...

Wszyscy wiedzą że wielką ,,d,,, masz 😁

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Mi szybciej...sie amortyzuje..

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

U nas niedaleko jeden kupił, że będzie robił głównie dla siebie i zrezygnował, bo to trzeba mieć jeszcze suszarnie. Mokre nie chciały się palić

Opublikowano
21 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Zdaję sobie sprawę, ale ja nic innego nie umiem a to lubię i zapach drewna kumpel fajny i blisko

Gdyby się trafiła stara panna z hektarami najlepiej z hodowlą bydła to też by było fajnie, ale musiałaby by tymi maszynami sama zarządzać bo dla mnie to czarna magia😛

To drugie

Przeglądasz ogłoszenia o pracę ? Co tartak to szukają głównie trakowych. Gdybym lubił jeździć to bez problemu bym znalazł pracę jako kierowca, kurier na przykład. W budowlance też by znalazł ale to głównie delegacje. No i oczywiście wspomniane wcześniej ładowarki, koparki różnego typu.

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Za kilka tys, tylko ceny prądu by Cię zjadły zanim byś tonę peletu zrobił.

Opublikowano
22 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A ja jutro to będę leżał 🤔 weź się w lep pier...j  ile wiader masz tej pszenicy przenieść nierobie 🤔 nachlać się znowu idziesz... 

To że lubisz się urobić i coś osiągnąć to twoja sprawa. Ja nie będę robił aby zostawić coś kolejnemu pokoleniu.

18 minut temu, slawek74 napisał(a):

Krus już opłacony 🤔 teraz jako rolnik podlegasz pod krus 😁

Nie.

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

To że lubisz się urobić i coś osiągnąć to twoja sprawa. Ja nie będę robił aby zostawić coś kolejnemu pokoleniu.

Nie.

Jak nie to się z czasem upomną i będzie płacz 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Mi szybciej...sie amortyzuje..

U mnie na wsi byś na usługach nie popracował, 25% albo i mniej obszaru to zboża, a słomę zbiera mało kto, w większości sieczkarnia, na wieś która ma 35 budynków moze jest 300 bel rocznie do zrobienia a może nie ;)

Z 30% obszaru to kukurydza, kolejne 25-30% to sady, jagodowe i warzywa.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v