Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nam twoje bożki niepotrzebne... Niedziela to zwykły dzień tygodnia... Jeszcze tymbardziej przy żniwach... Parę kombajnów już wyjechało, kostka przemknęła drogą...

U mnie to samo, już 2 kombajny jechały, jeden słuchać w polu.

Jak się nadaje to u nas ludzie w niedzielę w tapczan nie pierdzą ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał(a):

W sam raz, koło 23 się zwijalismy bo mały już do domu chciał 🤷 tata by jeszcze został 🤣

Widać że kto tu się zwijał a kto został. 

Role się odwracają z wiekiem 🤣🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie to samo, już 2 kombajny jechały, jeden słuchać w polu.

Jak się nadaje to u nas ludzie w niedzielę w tapczan nie pierdzą ...

Nie ma ciśnienia jutro też jest dzień...🙋‍♂️

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Gdzie ja się skarżyłem🤔...pokaż...kolejny dowód, że czytasz to co chcesz przeczytać, a nie to co jest napisane🤷

Spokojnie.. żartowałem😗

Ja wiem że ty wpatrzony tylko  w pianę w wannie

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Nie ma ciśnienia jutro też jest dzień...🙋‍♂️

Na wieczór burze nadają, sam zaraz wyjeżdżam ...

Dokładnie, można dzisiaj skosić, już skończyć a jutro pierdzieć na spokojnie w tapczan ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Na wieczór burze nadają, sam zaraz wyjeżdżam ...

Dokładnie, można dzisiaj skosić, już skończyć a jutro pierdzieć na spokojnie w tapczan ;)

Chcesz popierdzieć w tapczan to musi być niedziela? Nie...

Opublikowano
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Spokojnie.. żartowałem😗

Ja wiem że ty wpatrzony tylko  w pianę w wannie

Odpowiem Ci znowu fraszką mistrza Jana

"Najgorsze z upokorzeń

Gdy nawala korzeń"

🤷

Wtedy i piana nie działa 🤷

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jutro to ludzie idą na 6 czy 7 do pracy a nie są w chałupie jak ty...

Nie wracają z pracy? Wolnych sobot nie mają?🤔

Takie ilości to można po fajrancie...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czytam stary temat o montkach. Tam m.in soltys wypowiada się o swoim handlu cielakami, warto przeczytać😁 Piszą też inni, że montki lubią kopać i  często zdarzają się ciąże bliźniacze z których jeden cielak nie przeżywa a drugi rodzi się bardzo słaby. Co na to Kwasi? 

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie wracają z pracy? Wolnych sobot nie mają?🤔

Takie ilości to można po fajrancie...

Dzień wolny to same plusy... Sam jak się nie trafił urlop to lubiłem w sobotę kosić a w niedzielę słoma...

Opublikowano (edytowane)

Kurna, jakoś się zachmurzyło, wiaterek...

Deszczu niby nie nadawało, ale jakoś tak...

Pioter....w niedzielę to się nie robi, tylko motórem się jeździ...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano

13 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Kurła, dzikie rejony... 

Bez kościoła też da się żyć. Mówię z własnej praktyki. 3 lata tam nie wlazłem a wcześniej sporadycznie.

Była jakaś konkretna przyczyna tej decyzji ?

12 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Każdy będzie siał jak będziesz zapieprzał w tęgim zbożu 8km/h.

Podejrzewam, że w słomie drugie tyle wywiózł. 

Od miedzy ostrożnie, powoli i malutko wyrzucił, a dalej już weca.

Tak samo belowanie za d*pą kombajnu, dzisiaj kolegi małżonka przyszła na ploteczki do mojej i mówi, że rozbierają stertę, rozstawia na łące bo kiszonka pod folią się zrobiła i ukrop🤪 

Chłop 45lat i jeszcze się nie nauczył. Ja wolę niech zmoknie na polu niż potem plastry rwać i dym z pleśni 

Jeżeli faktycznie pod folią była to nie miało gdzie odparować. Mnie na przykład starsi uczyli że słoma musi swoje odleżeć, zanim się ją zbierze. Ale teraz faktycznie widzę że kombajn zdąży skosić i prasa już za nim. A później płacz. Dzisiaj w nocy już straż jechała na sygnale.

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Do takiego celu jak u Ryśka to tak. Małe talerze to do uprawy przedsiewnej.

Tylko za tą cenę to będą najtańsze, najgorsze talerze i tanie najgorsze piasty ... Pozorna oszczędność ...

Tylko pod duży talerz to musi dać radę na 2H, bo na 1H to będzie uj a nie efekt ...

Zawsze może później wymienić na te lepsze. Rozłoży koszta w czasie.

20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Słońce grzeje, siano przewrócić i zaproszenie do wiadrowania pszenicy jest.

Takie pilne na dzisiaj to wiadrowanie ? Przyczepa na powietrzu stoi ? Gdyby trzeba było kosić to bym dzisiaj kosił ale zrzucać z przyczepy nigdy. Nawet lepiej dla zboża gdy tak przestoi, zanim się go z sypie.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Była jakaś konkretna przyczyna tej decyzji ?

Jeżeli faktycznie pod folią była to nie miało gdzie odparować. Mnie na przykład starsi uczyli że słoma musi swoje odleżeć, zanim się ją zbierze. Ale teraz faktycznie widzę że kombajn zdąży skosić i prasa już za nim. A później płacz. Dzisiaj w nocy już straż jechała na sygnale.

Zawsze może później wymienić na te lepsze. Rozłoży koszta w czasie.

Takie pilne na dzisiaj to wiadrowanie ? Przyczepa na powietrzu stoi ? Gdyby trzeba było kosić to bym dzisiaj kosił ale zrzucać z przyczepy nigdy. Nawet lepiej dla zboża gdy tak przestoi, zanim się go z sypie.

Będą ludzie to się zrzuci.

Jaka przyczyna? Że bajki to są dla dzieci. I nie potrzeba pomocy jakiegoś pomagiera. Jak sobie sam nie zrobisz to nie będziesz miał.

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna, jakoś się zachmurzyło, wiaterek...

Deszczu niby nie nadawało, ale jakoś tak...

Pioter....w niedzielę to się nie robi, tylko motórem się jeździ...

Motór to się sprzedaje jak najdalej i za te pieniądze kupuje coś co zysk przyniesie... Chyba, że masz tyle, że nie masz co z nimi robić i wydajesz na głupoty.

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

.

👍🤝💪 Tak trzymaj 

Ale co ma trzymać jak tam nie ma pracy dla ludzi z jego wyksztsłceniem. Gdy opisywał jak się byczy na wózku od razu wiedziałem, że sielanka nie potrwa długo. Taka pewność siebie bywa zgubna, o czym przekonała się tu też Paulina i też ostrzegałem, że się tak skończy przesiadywanie na af

Dobrze mówię panie Kwasi? 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Czytam stary temat o montkach. Tam m.in soltys wypowiada się o swoim handlu cielakami, warto przeczytać😁 Piszą też inni, że montki lubią kopać i  często zdarzają się ciąże bliźniacze z których jeden cielak nie przeżywa a drugi rodzi się bardzo słaby. Co na to Kwasi? 

Było czytać dokładniej moje posty to byś wiedział 🤷...

Mam jedną 100% montkę i w jej przypadku nic z tego coś tu namalował się nie zgadza🤷...

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Motór to się sprzedaje jak najdalej i za te pieniądze kupuje coś co zysk przyniesie... Chyba, że masz tyle, że nie masz co z nimi robić i wydajesz na głupoty.

Zysk przynosi co innego...

A jazda motocyklem przynosi mi radość i przyjemność..

....to wkręcanie na obroty..do odciny...🤩..coś pięknego..

4 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

też ostrzegałem, że się tak skończy

Kurna...jasnowidz...🤭

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zysk przynosi co innego...

A jazda motocyklem przynosi mi radość i przyjemność..

....to wkręcanie na obroty..do odciny...🤩..coś pięknego..

Kurna...jasnowidz...🤭

Ta, on ostrzegał o pierdołach a nie o realizmie...

A co do motorów... Nigdy tego nie kupię... Od przemieszczania się to auto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v