Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Owszem jesteśmy ale to nie zmienia faktu że swój rozum musimy mieć. Widocznie jeśli chodzi o sprawy rolnicze jak i inne głosu my tam za dużego to nie mamy. Polska jest jednak naszym narodem a tu już mamy coś do powiedzenia.

Nie może być tak że każdy z butami ma wchodzić w nasze państwo bo jesteśmy wielka wspólnota UE. 

a kto mówi że jest jakaś sprawiwdliwosc na świecie 

sama napisalas że pieniądz rządzi światem i tak jest.

podpisując umowę wejścia do uni Polska miała być suwerenna i niezależna prawnie ale przez tyle lat i zmian różnych rządów pewnie każdy coś dopisla i każdy coś zmienił. A te wszystkie prawa to często działają tylko w jedną stronę że my mamy je przestrzegać a oni będą nas tępić z każdej strony

10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Aby tam być trzeba być Warszawiakiem a tym bardziej kimś ważnym.

pewnie jesteś za młoda żeby pamiętać z jakiego to jest filmu

Opublikowano
19 minut temu, marulekk napisał(a):

Też o tym pomyślałem, ostatnio na Facebooku na grupie ktoś wrzucił właśnie jak do zboża czy tam rzepaku duze śruby trytytkami były poprzytwierdzane

Być może konkurencja Ryśka z rynku chce unicestwić

Widziałem, dość popularne zjawisko.

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Myślisz że gospodarka odetnie taką gałąź zarobku?

Wiadomo czyja gospodarka

Jedna firma tej że gospodarki wypuściła produkt dla którego zostały dopasowane dopłaty 

Inni nie zrobią podobnego bo patent

skoro budżet na rolnictwo połączyli z budżetem na obronność to w dzisiejszych czasach  co się dzieje na świecie i za naszą wschodnia granicą 

to myślisz że dadzą kasę na JD i Fendy czy na Abramsy i Carakale ?

kosztem wsi dozbroi się wojsko proste

no chyba że wymyślą jakiego jd z lufa na dachu dla wojsk obrony terytorialnej 😄😄😄

tylko żeby podnośnik i wom miał z tyłu 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

... mały zazdrośnik....🤭😆

Po pierwsze primo ja szukam bezdzietnej, po drugie primo musi mieć nie mniej niż 165cm, ale muszę przyznać, że ta noga w pianie zrobiła wrażenie

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Po pierwsze primo ja szukam bezdzietnej, po drugie primo musi mieć nie mniej niż 165cm, ale muszę przyznać, że ta noga w pianie zrobiła wrażenie

Szukaj, se szukaj ...

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale myślisz że ich obchodzi to co myśli garstka wieśniakow ??

Myślę że tylko przed wyborami.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

13 minut temu, wojtal24 napisał(a):

u nas w centrum to padało od 18.30 do ok północy może do q w nocy 

U mnie 12mm spadło.

nie dorobiłem się jeszcze deszczomierza ale po kałużach u mnie a u Ciebie to u mnie są 3 razy większe

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

nie dorobiłem się jeszcze deszczomierza ale po kałużach u mnie a u Ciebie to u mnie są 3 razy większe

U mnie to dopiero po 19 zaczęło padać, a kałuż to za bardzo nie ma, bo padało na spokojnie do północy, po te 2-3mm na godzinę.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Myślę że tylko przed wyborami.

No to widzisz, na mieszczuchach większe wrażenie zrobią nowe czołgi na paradach niż nowe Fendty dla wieśniaków. Przed wyborami coś obiecają, a potem do następnych wyborów będziemy się bujać ...

Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

... mały zazdrośnik....🤭😆

to zmień portal na jakiś taki bardziej dla singli czy jakiś randkowy @malaczarna i jej nogą w pianie jest już zajeta więc przestan o niej marzyć i śnić

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Ja wraz nie rozumiem rzekomo żadnego kamienia nie łyknąłeś a cep wyjebany jak dziwka po weekendzie 

Sam z siebie cep nie mógł się tak zrobić

Sąsiad kiedyś truchło dużego psa wciągnął, też cep pogięty był

Opublikowano
Teraz, marulekk napisał(a):

Starego nh clayson, w tamtym roku właśnie wszystkie cepy wymieniałem i na wadze dokładnie ważyłem

Cepy to powinni w parach sprzedawać o takiej samej wadze, a przynajmniej tak było jak do swojego szrotka kilka lat temu kupowałem, bo stare już wytarte były.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Cepy to powinni w parach sprzedawać o takiej samej wadze, a przynajmniej tak było jak do swojego szrotka kilka lat temu kupowałem, bo stare już wytarte były.

I były parami tylko jak zacząłem ważyć drogi kolego to taka rozbieżność była między jednym a drugim że sam później dopasowywałem pary wagowo 

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Teraz, marulekk napisał(a):

Starego nh clayson, w tamtym roku właśnie wszystkie cepy wymieniałem i na wadze dokładnie ważyłem

kiedyś tak było i chyba tak jest nadal

marulekk napisał:

27 minut temu, wojtal24 napisał(a):

no tak powinno się zrobić jaki masz kombajn?

mocny prosty kombajn

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, wojtal24 napisał(a):

skoro budżet na rolnictwo połączyli z budżetem na obronność to w dzisiejszych czasach  co się dzieje na świecie i za naszą wschodnia granicą 

to myślisz że dadzą kasę na JD i Fendy czy na Abramsy i Carakale ?

kosztem wsi dozbroi się wojsko proste

no chyba że wymyślą jakiego jd z lufa na dachu dla wojsk obrony terytorialnej 😄😄😄

tylko żeby podnośnik i wom miał z tyłu 

Myślę że dadzą, tym bardziej że potrzebują kasy 

Zabierać to będą nierobom, po to wymyślili tego aktywny rolnik

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Chyba śnisz xD Ile to VATu dla Tfuska xD 

Przestań, po południu już Nawrocki będzie to już pół vat-u dla niego będzie 😛a

A tak serio chyba zdrowy rozsądek mówi żeby wymienić wszystkie przecież ta maszyna chodzi w obrotach to mam być wszystko idealnie spasowane i zgrane bo zaraz mu łożyska powybija i tyle będzie

Edytowane przez marulekk
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v