Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dla wyniku finansowego całego gospodarstwa to wiadomo że wystarczy informacja że zebrałem X ton, ale do decyzji którą odmianę sadzić, którą nie, przyda się informacja jaki był konkretny plon danej odmiany, jaka część poszła w I klasie, a jaka w kisten bo było za drobne/porażone chorobami, do tego przydaje się ten legendarny notes.

Wiedziałem co odpowiesz :). Nie pisz że nic Ci nie daje informacja o ilości ton zebranych po żniwach bo każdy to liczy aby później porównać z kosztami. Co do odmian pełna zgoda ale też rok do roku nie jest równy. Trzeba to też uwzględnić.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Lepszy bób i truskawki niż całe życie krowie zadki ... Aż nieraz mi żal tych krowiarskich bauerów co przychodzą na wesele, zjedzą pierwsze danie, obejrzą pierwszy taniec i jadą doić te swoje krówki ...

Kiedyś może i tak było 🤣 teraz bauery mają parobków szoszonów jak i Ty. A dwa zapamiętaj że nie rozmawia się z idiotami bo najpierw sprowadza do swojego poziomu a potem pokonają doświadczeniem 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Wiedziałem co odpowiesz :). Nie pisz że nic Ci nie daje informacja o ilości ton zebranych po żniwach bo każdy to liczy aby później porównać z kosztami. Co do odmian pełna zgoda ale też rok do roku nie jest równy. Trzeba to też uwzględnić.

No wiadomo, ale też jeżeli kilka lat na danym polu nie udaje się uzyskać satysfakcjonującego wyniku z pszenicy to nadal ją tam siejesz czy może poszukasz innych upraw, mniej wymagających, i spróbujesz je uprawiać na tej działce ?

Sam próbowałem pszenicy na swoich działkach, ale finansowo lepiej spina się pszenżyto. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, malaczarna napisał(a):

Śniadanie. Kto zgarnie jaki dżemik? Zaczęło padać

IMG_20250727_104252.jpg

Konfitura z najtańszego owocu na rynku - czerwonej porzeczki🤭

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Konfitura z najtańszego owocu na rynku - czerwonej porzeczki🤭

Czerwona z 60gr🤔 a wydajność 🤔 czy będziesz narzekał 🤣🤔

Opublikowano
9 minut temu, malaczarna napisał(a):

Mój owies z 4 tony z ha kombajnista mówił... Full krowich placków na wiosnę było. Nawet leżał miejscami

Śniadanie. Kto zgarnie jaki dżemik? Zaczęło padać

IMG_20250727_104252.jpg

Jeśli dla męża to z muchomorów 🤭

A dla kochanka truskawka😉

Opublikowano

Nie mów że najtańszego ;) Jeszcze wiśnia nie powiedziała ostatniego słowa ;) 

Raczej po niedzieli cena zacznie rosnąć. Na dziś wiśnia dwa razy droższa od koloru

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Mają ludzie ...ciekawe pomysły...

Lubię takie rzeczy pooglądać...a nuż się jakiego pomysła podpatrzy

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano

Kolor na lokalnym skupie ruszał z 3zł/kg, a ile potem był ? 

Kisten był 2,5, spadł na 2. Skrzynka 3zł i lekko rośnie w innych regionach nawet do 3,7.

To taki " cichy owoc" w tym roku. Nie spekulują na nim jak na czarnej i wiśni a daje wielu najwyższy przychód. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v