Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

a co sam reprezentujesz

nie nauczono mnie w domu , w szkole ani w pracy reprezentowania sobą czegokolwiek  człowiek ma yebać do usranej śmierci/emerytury i tyle. 

• Like 1
Opublikowano

Ma ktoś do oddania lub sprzedania albo wie kto ma szczeniaka z dużych psów? Najlepiej jak to byłby Bernardyn lub mieszanka z nim. Hrubieszów do 100km.

Opublikowano
Bezduszna napisał:

Jakoś ostatnio nie widziałam abyś pracował cały czas tylko dogryzasz i paplasz trzy po trzy przez calutki dzień 🤣🤣 

ja już mam taki starz że mi wolno zresztą mało wiesz... w nogach śpisz...

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

20 minut temu, slawek74 napisał(a):

nie znasz życia... bób i truskawki 🤦

Lepszy bób i truskawki niż całe życie krowie zadki ... Aż nieraz mi żal tych krowiarskich bauerów co przychodzą na wesele, zjedzą pierwsze danie, obejrzą pierwszy taniec i jadą doić te swoje krówki ...

uja wiesz... nie miałeś...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

uja wiesz... nie miałeś...

I całe szczęście że nie miałem jak patrzę na ludzi którzy mają ...

Miałem świnie, teraz mam to. I cały czas się cieszę, że z tych świń zrezygnowałem jak wchodził do nas ASF ... Już we Francji jakaś choroba bydła podobno wyskoczyła, aby patrzeć jak to wszystko yebnie ... Jeszcze będą te przepłacone cielaki sprzedawać jako dorosłe byki po 6000 za sztukę ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

kurła ale u mnie w tym roku zboża sypią 😂 

żyto 1t z hektara

a jęczmień 3,5 😂

Trzeba cieszyć się tym co się ma bo jutro może przyjść pan Tusk i zabrać wszystko

Edytowane przez marulekk
  • Haha 5
Opublikowano
radekz200 napisał:

żyto 1t z hektara

a jęczmień 3,5 😂

,,śilosy,, stawiaj 🙋‍♂️🙆‍♂️

marulekk napisał:

1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

żyto 1t z hektara

a jęczmień 3,5 😂

Trzeba cieszyć się tym co się ma bo jutro może przyjść pan Tusk i zabrać wszystko

mniej ma mniej mu zabiorą 🤔🤭

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

U nas nie ma gdzie tyle narobić 

Wczoraj dopiero zaczęli kosić 

Pszenżyto jeszcze mokre, żyto całkiem mokre

Owsy suche 

Kombajny szukają roboty

O 15 skoszony,  o 20 zbelowana słoma, może się lepić teraz 

Ale deszcz nadają, i z obornikiem trzeba uciekać

U nas wczoraj cięli oporowo moje może w tygodniu będzie dobre słomy trochę odmówiłem pewnie ponad 100 bel...

Do zwiezienia mam ponad 250 już pewnie pod 600 nazbieram w tym roku słoma obrodziła...

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
16 minut temu, marulekk napisał(a):

O Tusku nie słyszałem, ale jest jeszcze "ktoś", kto zabiera wszystko i nie tylko pieniądze

Opublikowano
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Lepszy bób i truskawki niż całe życie krowie zadki ... Aż nieraz mi żal tych krowiarskich bauerów co przychodzą na wesele, zjedzą pierwsze danie, obejrzą pierwszy taniec i jadą doić te swoje krówki ...

Idzie wszystko zrobić 

A kto w środku idzie doić to jakiś fanatyk chyba. Raz można wydoić wcześniej,  a potem po powrocie i tyle. 

Kurla @slawek74 żeś mnie o tych bezpiecznikach gadał i teraz i u mnie zaczęło rozłączać nie chce dmuchawa ruszyć 🤬

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, radekz200 napisał(a):

żyto 1t z hektara

a jęczmień 3,5 😂

Wczoraj kosiłem jednemu ekologowi żyto, z 2,3ha był niecały rozrzutnik 3t... U drugiego 1,2t pszenżyta z 1,4ha

Padało w nocy, od 6 pada dalej ładny nasiąkliwy deszczyk 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Idzie wszystko zrobić 

A kto w środku idzie doić to jakiś fanatyk chyba. Raz można wydoić wcześniej,  a potem po powrocie i tyle. 

Racja . Gdzie wychodzić i potem z powrotem się szykować.

Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zawsze jakiś notes na gospodarstwie jest ... Choćby żeby sobie poszczególne kwatery podliczyć, co mi da informacja że sprzedałem w sezonie X ton truskawki, jak mnie interesuje ile było z danej odmiany, z 2 czy 3 letniej, jakieś eksperymenty z nawożeniem, do tego przydaje się notes.

Jedyne co kojarzę o notesie to właśnie podsumowanie odmian truskawek, że ta plonowała X a tamta Y ale to chyba nic złego ??

Klientowi wystawiam fakturę na X kilogramów, a nie jest tam rozpisane ile było np Rumby a ile Verdi ... A mi się taka informacja przydaje. Aby sobie potem sprawdzić jak było w poprzednich latach, czy warto dalej sadzić daną odmianę czy może szukać czegoś innego. 

Ale jeżeli taki notes jest problemem ...

@galan99 chyba liczył Ci w polityce zysk roczny to go wyśmiałeś. Skąd będziesz wiedział w takim razie ile zarobiłeś na czysto po odliczeniu kosztów skoro nic Ci nie daje informacja ile ton zebrałeś w danym roku aby to zbilansować z poprzednimi latami ? 

13 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Prapradziadek mój. 60 morgów, hodowla koni do kopalni, 3 żony, 13 dzieci, które dożyło dorosłości.

Nie ma. A jak są to w obcym kraju. 

13 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Matka jest jedynaczką. Ojciec ma jednego brata, którego dzieci są starsze ode mnie i to sporo. Z nimi kontaktu się nie utrzymuje, nie mieszkają w kraju. Chrzestny ma córkę w Szwajcarii, syn pod Krakowem a jego córek to nawet nie znam. Jedna ma z 7 lat, druga z 5.

Ty chyba jacusia strony. Nie mów że z Polski A wyjechali. I cała jego teoria w pisdu. @jacus i co ty na to ?

2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dokładnie, po co tracić czas i pieniądze? Ja rozumiem, jakby to była gwarantowana inwestycja długoterminowa a tu masz więcej niewiadomych niż pewności. Zboża nie zbierzesz bo ci grad wytłucze to weźmiesz ubezpieczenie a tu jak ci kobita zwieje z nowym fagasem to jedyne co dostaniesz to alimenty do płacenia. I tego się też boją, tacy w moim wieku, w których odrobina "chciejstwa" jeszcze się tli.

Coś się przejaśnia, czyżby miało nie padać 🤔 Po tych opadach siana trochę wysuszyć, posiać poplony i do wykopek wolne.

Tu raczej odwrotnie. Jak sama zwieje to Ty jej wystawiasz alimenty.

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Idzie wszystko zrobić 

Kurla @slawek74 żeś mnie o tych bezpiecznikach gadał i teraz i u mnie zaczęło rozłączać nie chce dmuchawa ruszyć 🤬

A weź 🤦

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dsbh napisał(a):

@galan99 chyba liczył Ci w polityce zysk roczny to go wyśmiałeś. Skąd będziesz wiedział w takim razie ile zarobiłeś na czysto po odliczeniu kosztów skoro nic Ci nie daje informacja ile ton zebrałeś w danym roku aby to zbilansować z poprzednimi latami ? 

Dla wyniku finansowego całego gospodarstwa to wiadomo że wystarczy informacja że zebrałem X ton po średniej cenie Y, ale do decyzji którą odmianę sadzić, którą nie, przyda się informacja jaki był konkretny plon danej odmiany, jaka część poszła w I klasie, a jaka w kisten bo było za drobne/porażone chorobami, do tego przydaje się ten legendarny notes.

To jakby ktoś powiedział po co sprawdzać ile dana krowa mleka daje. Przecież wystarczy informacja ile daje całe stado, a to że jedna daje 10litrów a druga 30litrów to nie ważne, liczy się przecież suma ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Wczoraj kosiłem jednemu ekologowi żyto, z 2,3ha był niecały rozrzutnik 3t... U drugiego 1,2t pszenżyta z 1,4ha

Padało w nocy, od 6 pada dalej ładny nasiąkliwy deszczyk 

Mój owies z 4 tony z ha kombajnista mówił... Full krowich placków na wiosnę było. Nawet leżał miejscami

Śniadanie. Kto zgarnie jaki dżemik? Zaczęło padać

IMG_20250727_104252.jpg

• Like 2
  • Sad 1