Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

W Oświęcimiu 10 takich byczków jak ty wykarmili z twojej dziennej diety😂

Zapewniam Cię że niejeden mleczny Bauer nie ma polotu do mojego futru

Opublikowano
Teraz, Bogdan_ja napisał(a):

dzieciaku 2 cielaki masz i po co durnia z siebie robisz ..zaraz je sprzedasz i będziesz goły ....znowu barany będziesz wstawiał 🤪

Gdybym miał 10 nic by to nie zmieniło, bo nadal każde miałoby swoją matkę. Gdybym trzymał mamki jak soltys do kupnych cieląt to tyle bym dokupił ile byłyby w stanie zaspokoić, a nie cztery pod jedną

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Potwierdzam. Widziałem na własne oczy💪...

2 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Gdybym miał 10 nic by to nie zmieniło, bo nadal każde miałoby swoją matkę. Gdybym trzymał mamki jak soltys do kupnych cieląt to tyle bym dokupił ile byłyby w stanie zaspokoić, a nie cztery pod jedną

Ty żyjesz na ziemi, czy na innej planecie🤔...kolejnego cielaka dostawia się do mamki, jak ten czy te, które ona karmi nie dają rady...po to, żeby nie dopuścić do zapaleń wymienia 🤷...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

A ekonomia? Dobrze wychodzisz? Że tak zapytam 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

ale nie masz bo jesteś śmierdzącym leniem 🤪

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Jak myśli o szybkiej sprzedaży to go pędzi. Młody cielun z takiego futru czytaj bez stałych pasz pójdzie w inne gospodarstwo i problemy,bo nie uwierzę w to że dając cielunów po 4-5l pełnego mleka choćby dwa razy dziennie to on się chwyci paszy

Takich masz stałych kupców..... Po dwa razy i kolejny ....

Poznaniakom dlaczego już nie sprzedajesz?

bo dla nich cena się zatrzymała 😛

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Boguś ja cały urlop wykorzystuję na raty na siano. Przyjedź dam ci pottingera15 pasówkę i dmuchawę. A pamiętaj, że jeszcze pogoda płata figle ale jakby co są ostrewki w pogotowiu👍 

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Belgi się okociły?

Mam już tylko 2 samice. W tym roku 10szt przychówku. 

9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Potwierdzam. Widziałem na własne oczy💪...

🤔 🤷...

Zaraz napisze jeden z drugim ze to sąsiada 

7 minut temu, Wpaw napisał(a):

A ekonomia? Dobrze wychodzisz? Że tak zapytam 🤔

Ekonomia jest u mnie na pierwszym miejscu. Gdyby nie zostawało to nie byłoby inwestycji i komorniki dawno by mnie zjadły 

3 minuty temu, radekz200 napisał(a):

bo dla nich cena się zatrzymała 😛

Musi taki towar i liczyć umieją 

Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał(a):

Panie mądraliński nawet mleko od drugiej krowy może mieć inny skład i może zaszkodzić i przy zmianie najlepiej podawać elektrolity...

Ile moje tych elektrolitów w upały pociągnęły 🙆

Opublikowano
Godzinę temu, Michał18 napisał(a):

A na olx to niech się gniewają. 10 kolejnych kupców tylko na to czeka

Żebyś za jakiś czas ty nie prosił kupca żeby przyjechał 🤣 wszystko w pewnym momencie się kończy 

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał(a):

Nie napisze. Ja wiem, że opasowiec bardziej dba niż mleczarz, który każdy litr który mógł zdać przelicza na dutki, a cielaka traktuje jak złodzieja mleka zło konieczne

Opublikowano
59 minut temu, Qwazi napisał(a):

Waga urodzeniowa zwykle kreci się około 40 kg średnio, więc taki cielak może wypić max 4 litry na dobę, bez względu na to czy dasz mu 2x2 czy 3x1,33...każda nadwyżka grozi biegunką zgodnie z uproszczonym schematem, jaki opisał

Ja tam odrazu po urodzeniu pakuje 3 litry siary przez dwa trzy dni od krowy później mleko w ilości 3.5 l na raz i od 7 dnia życia dostają 4 l mleka i rzadko który cielak dostanie biegunki u Mnie a kiedyś poilem po 2/2.5 litra na odpoj to chude cielaki były i słabo rosły 

• Like 2
Opublikowano

Ja jestem znany u kupujących z tego, że mam najładniej odchowane cielaki. Wiedzą, że nie jest tanio ale płacą za markę którą sobie wyrobiłem przez lata i jeden drugiemu poleca. Potem sami mówią, że wolą zapłacić więcej za pewny towar niż zaoszczędzić parę groszy i wydać na weterynarza. Nie ma nic z niczego. Z pustego i Salomon nie naleje. Cielakowi trzeba lać

• Haha 2
Opublikowano
30 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Nie napisze. Ja wiem, że opasowiec bardziej dba niż mleczarz, który każdy litr który mógł zdać przelicza na dutki, a cielaka traktuje jak złodzieja mleka zło konieczne

No Ty może i nie.....

Nie każdy mleczarz. Kolega odpaja pełnym mlekiem lub preparatem z najwyższej półki. Worek powyżej 400. 

Opublikowano
51 minut temu, soltys48 napisał(a):

Mam już tylko 2 samice. W tym roku 10szt przychówku. 

Ekonomia jest u mnie na pierwszym miejscu. Gdyby nie zostawało to nie byłoby inwestycji i komorniki dawno by mnie zjadły 

Musi taki towar i liczyć umieją 

Masz belgijskie? 

Opublikowano
13 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Ja jestem znany u kupujących z tego, że mam najładniej odchowane cielaki. Wiedzą, że nie jest tanio ale płacą za markę którą sobie wyrobiłem przez lata i jeden drugiemu poleca. Potem sami mówią, że wolą zapłacić więcej za pewny towar niż zaoszczędzić parę groszy i wydać na weterynarza. Nie ma nic z niczego. Z pustego i Salomon nie naleje. Cielakowi trzeba lać

To ile lat w branży 🤔

Opublikowano
14 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

w tym roku to pewnie będą się bić o te twoje 2 cieluny 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

To ile lat w branży 🤔

12. Chociaż długo trzymałem  się stałych handlarzy którzy mnie dymali. Teraz przyjeżdżają i płaczą, że nie dzwonię😂

3 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

w tym roku to pewnie będą się bić o te twoje 2 cieluny 🤣

Montkę zostawiam. To pamiątka z czasów gdy we wszystko wierzyłem Kwasiowi i miałem go za gościa

Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

12. Chociaż długo trzymałem  się stałych handlarzy którzy mnie dymali. Teraz

A no to już wyrobiles sobie renomę...

Za ile najdrożej sprzedałeś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v