Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Qwazi napisał(a):

60% żyto hybrydowe, 40% owies. Zaczynałem te przygody od 50/50 i powolutku zmniejszam udział owsa. Jak zauważę niekorzystne zmiany, to będę mógł określić optimum. Narazie, na tym etapie mogę powiedzieć, że zwiększenie udziału hybrydy wpłynęło pozytywnie na rozród i pobieranie paszy. Oczywiście mówimy o jałówkach, więc mam na myśli widoczność rui i skuteczność zacieleń. Wcześniej mi się zdarzały na jałówkach powtórki, teraz baaardzo rzadko. No i taka jałówka, jak zostanie krowa, to już tej śruty nie ogląda. A właściwie już 8 tygodni przed terminem porodu jej nie dostaje 

Ja daję 40 pszenżyta 40 jęczmienia i 20 owsa tak mniej więcej. Żyta miałem bardzo mało, teraz po żniwach może dołożę żyta jak nie sprzedam. Bo raczej nie pomieszcze wszystkiego zboża u siebie w tym roku.

57 minut temu, slawek74 napisał(a):

trzeba było pszenżyto że śrutą rzepakową 60/40 wtedy buły by efekty 🤭

nie pomoże który śilos wciągnąć na podwórko 🤔🤭

E tam rzepakowej, sojowej  60 x 40 

Lepiej jedzą jest smaczniejsze i białka full, rzepakową to słabo trawią 

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

nie pomoże który śilos wciągnąć na podwórko 🤔🤭

Ty żeś mi wczoraj pomógł, to ja Tobie dzisiaj pomogę...tak samo😁

Godzinę temu, PAN88 napisał(a):

Za tłusto🤔 To dla opasów a nie dla dojnych.

Na pewno białka trochę mało...

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...zwarcie na łączach?🤔

Cada uno es mas estupido que el otro. Solo El humo Los matiene vivos

5 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Nie pisz ze mną bo Michał będzie zazdrosny

Shut your mouth 

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Wpaw napisał(a):

E tam rzepakowej, sojowej  60 x 40 

Lepiej jedzą jest smaczniejsze i białka full, rzepakową to słabo trawią 

Soja  to inne białko niż rzepak. I jedno i drugie potrzebne. Nie bardzo da się jedno drugim zastąpić 

24 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Ja daję 40 pszenżyta 40 jęczmienia i 20 owsa tak mniej więcej. Żyta miałem bardzo mało, teraz po żniwach może dołożę żyta jak nie sprzedam. Bo raczej nie pomieszcze wszystkiego zboża u siebie w tym roku.

Jeśli Ci się sprawdza🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

Soja  to inne białko niż rzepak. I jedno i drugie potrzebne. Nie bardzo da się jedno drugim zastąpić 

Jeśli Ci się sprawdza🤷

No masz racje.

Z tą ospą miałem na myśli opasy, powiem tak w opasie bydła najważniejsza jest genetyka masz dobry towar to on urośnie z rzepakową czy bez. A masz ujowy towar to sojowa i rzepakowa nie pomogą.

Opublikowano

No estoy bien No quiero escuchar tus tontieras, las historias viejas no valen la pena escupirlas

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...jednak poważniej...twardy dysk wysiadł...🙆

Opublikowano
5 minut temu, Wpaw napisał(a):

No masz racje.

Z tą ospą miałem na myśli opasy, powiem tak w opasie bydła najważniejsza jest genetyka masz dobry towar to on urośnie z rzepakową czy bez. A masz ujowy towar to sojowa i rzepakowa nie pomogą.

Klasyczny opas to też trochę co innego. Nie mogę tak opasać jałówek, bo bym później nie miał z czego wybrać na krowę 🤷 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

idealny zięć z baranami 🤣

tak, a potem będzie baran z zięciem i baranami :D

5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

No estoy bien No quiero escuchar tus tontieras, las historias viejas no valen la pena escupirlas

taak, odezwała się ta, co jej warto słuchać

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...error...😂😆

Todo ESTA bien para mi. Solo el Montanes sigue siendo la irritante como siempre. Ya no quiero leer sus argumentos sobre Qwaziego

12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Przecież nie chcesz🤷

¿Como puedo ser yerno? Si bo qiuerie ser tu amigo. 

8 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

to bezrozumna jak ten od baranów ,na bank to rodzina 🤣🤣🤣🤣

Dawno z was się tak nie ubawilam jak dzisiaj. Zamiast być myśliwym zrobiłeś tylko się spłoszonym jeleniem 🤣🤣

Edytowane przez Bezduszna
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v