Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

alkoholik nie może mieć więc w portalu bo by się zapił

Dziś właśnie takiego Michała co tylko patrzy żeby się napić w sklepie pocisnalem. Ujec tak śmierdział  że przejść koło niego nie szło 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

wojtal24 napisał:

też kiedyś miałem toyota sluzbowa lux auto

każde służbowe to lux 🤭

a i po za tym się prawo zmieniło że teraz za auto służbowe jak korzystasz to podstek płacisz

Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

problem jest z homologacjami w urzędach WK

Mi się wydaje że ta sprawa już została dawno załatwiona homologacja jak dobrze pamiętam miała być dla ciągników rolniczych sprowadzanych z zagranicy  w że wciągnęli w to jeszcze samochody z USA to tylko czysty przypadek który był spowodowany źle zinterpretowany mi przepisami przez urzędników. 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

alkoholik nie może mieć więc w portalu bo by się zapił

Dziś właśnie takiego Michała co tylko patrzy żeby się napić w sklepie pocisnalem. Ujec tak śmierdział  że przejść koło niego nie szło 

czasami też napotykam takich gości w wiejskim sklepie masakra

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ryszard, mój ty przyjacielu, skończyłem już bób i truskawkę. Dziękuję Ci za te plucie na 🌈 wyborców, bo to był bardzo dobry rok, i oby tak było co roku ;) A i klątwa Tuska mnie raz na giełdzie dopadła, saszetka na pieniądze się rozerwała, bo się nie mogły zmieścić xD 

U mnie sezon trwa. Do kiedy to ma owocowac jeszcze? Tak szybko Bob się skończył?

IMG_20250716_092002.jpg

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):
11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

A jak miał to zrobić jak przedstawiciele tego zacnego gatunku ledwo stoją na nogach ... 

To zależy w jakim kontekście na to spojrzymy ten co dopiero zaczyna to tak ale co pije już od kilku lat to już organizm się przyzwyczaja i coraz to więcej zapotrzebowania musi dostarczyć mu aby nogi się zaczęły giąć.

Więc spotykasz już wać pana i nigdy nie wiadomo ile co już pije wiosenn 

Z czegoś powiedzonko powstało pijak pije pijak ma pijakowi pan Bóg da. 

Opublikowano
Teraz, malaczarna napisał(a):

U mnie sezon trwa. Do kiedy to ma owocowac jeszcze? Tak szybko Bob się skończył?

IMG_20250716_092002.jpg

Jeśli to powtarzająca to będzie owocować do pierwszych jesiennych przymrozków ;)

A no skończył się bób, ponad 2 tygodnie i tak robiliśmy.

Opublikowano
10 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Ford Crown Victoria ale każdy mu mówi że mu bokiem on wyjdzie. Jednak to jego sprawa 

Eeee...myślałem, że bardziej poszalał

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Jeśli to powtarzająca to będzie owocować do pierwszych jesiennych przymrozków ;)

A no skończył się bób, ponad 2 tygodnie i tak robiliśmy.

ile bobu z hektara czy tam z 10 arów? bo cena 15 zł za kilo 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

ile bobu z hektara czy tam z 10 arów? bo cena 15 zł za kilo 

Zależy, od 2t/ha do 10t/ha. W tym roku niecałe 7t/ha mi wyszło.

Takie ceny to w detalu, w hurcie o 1/3 mniej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

No w tym roku tak bywało ;) Piękny to był sezon, długo go się nie zapomni ...

Porzeczkowcy 3 rok na plusie to chyba się w życiu nie powtorzy

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Chce ktoś gorącej zupki?

20250718_085214.jpg

20250718_085207.jpg

To coś ma już z 3 kg. Ciągle zre

IMG_20250702_125825.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Ogólnie to jak komuś nie zmarzło to ten rok bardzo dobry na owoce.

Borówka jak do tej pory na giełdzie poniżej 70zł za najsłabszą nie spadła, w zeszłym roku po 50zł spokojnie można było wybierać.

Groniastej na giełdzie poniżej 30zł łubiankę 3kg się nie kupi.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

To coś ma już z 3 kg. Ciągle zre

IMG_20250702_125825.jpg

Piękny baran. 

Królik ma tak skonstruowany układ pokarmowy, że musi ciągle żreć... To co z 50 sztuk zje i zadepta to niewiele braknie a cielę by uchował.

Opublikowano
10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

...to dobrze...

Ale powiem Ci, że zauważyłem w tym ciapku zaj...stą🤦 modernizację...wogóle ciągnik obraz nędzy i rozpaczy...operator też ten poziom. A właściciel w Belgii

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Piękny baran. 

Królik ma tak skonstruowany układ pokarmowy, że musi ciągle żreć... To co z 50 sztuk zje i zadepta to niewiele braknie a cielę by uchował.

Myślę, że niejedno

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v