Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, malaczarna napisał(a):

Lenistwo to się nazywa. Ja mam ze swoich pomidorów i bazylii.

Nie ma czasu na takie zabawy. Gdy sadzenie pomidorów, ich podlewanie, to akurat najwięcej roboty w gospodarstwie, a i tyle co tego sosu pomidorowego idzie to więcej roboty niż to warte.

Ja sprzedaje to co wyprodukuje, na tym zarabiam, niech i ktoś inny zarobi na tym co produkuje.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Krajowa Grupa Spożywcza, czyli ta cała rządowa firma łącząca państwowe zakłady spożywcze. 

To akurat wiem. Mam tylko wątpliwości do tego czy pomidory były z Polski. Kiedyś pracowałem w firmie gdzie wykorzystywaliśmy do produkcji średnio 1-2 tony koncentratu pomidorowego tygodniowo i nigdy nie był on z Polski. Zawsze Włochy, Hiszpania albo Portugalia.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

To akurat wiem. Mam tylko wątpliwości do tego czy pomidory były z Polski. Kiedyś pracowałem w firmie gdzie wykorzystywaliśmy do produkcji średnio 1-2 tony koncentratu pomidorowego tygodniowo i nigdy nie był on z Polski. Zawsze Włochy, Hiszpania albo Portugalia.

Ja w rejonie akurat Łowicza we wrześniu widzę sporo ciągników z naszymi krajowymi pomidorami. A i jeden znajomy z tego co wiem pod Łowicz sadzi około 10ha pomidora przemysłowego.

Tylko Łowicz to Maspex a ja nie zamierzam wspierać jaśnie panów z Polski A ... Tam i tak już wielkie bogactwo xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

W tych państwach co wymieniłeś są dużo niższe koszty produkcji pomidora .... to jest normalne tak jak w polsce uprawia się jabłka bo mamy dobry klimat a nie uprawiamy cytrusòw... czego tu nie rozumieć 🤔

Opublikowano

My produkujemy marne ilości pomidorów. Za mało żeby napierdzielać koncentrat w takich ilościach. W tych krajach są pola pomidorowe po kilkadziesiąt ha.

Z tego co pamiętam ten koncentrat był b. tani - coś około 6-8 zł kilogram.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

My produkujemy marne ilości pomidorów. Za mało żeby napierdzielać koncentrat w takich ilościach. W tych krajach są pola pomidorowe po kilkadziesiąt ha.

Sam sobie odpowiedziałeś 🤔🤭

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nawet jeżeli sos z importu to czy nie lepiej gdy zarabia na tym polska firma i polski sklep, zamiast np Portugalczyków ?

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie ma czasu na takie zabawy. Gdy sadzenie pomidorów, ich podlewanie, to akurat najwięcej roboty w gospodarstwie, a i tyle co tego sosu pomidorowego idzie to więcej roboty niż to warte.

Ja sprzedaje to co wyprodukuje, na tym zarabiam, niech i ktoś inny zarobi na tym co produkuje.

Jedyne warzywa jakie kupuje w słoikach to seler do sałatki bo tego to mi się nie chce robić. 

Wchodzi nawet bez masła 

IMG_20250111_121713.jpg

• Like 4
Opublikowano
12 godzin temu, 6465 napisał(a):

Coś go nie widać. Jak się chwalił że Żyd to może go tam ustrzelili😩

@Elon jak tam zakupy. Wracasz John Deerem i paliwa brakło?

Powiem wam że spedytory to nie śpią po nocach. Ja sobie ten teges a tu SMS "kiedy kończy ci się pałza nie pojechał byś z pieczarkami w niedzielę do Lionu"🙆

John deere wczoraj pojechały, my dopiero dziś wyjedziemy. Namówiłem tatę i na auto.

A Walencik wiem że obkupiony, kombajn już ruszył do Polski, ciągniki nie wiem, drugi kombajn, siewnik, opryskiwacz i przyczepa zostały na drugi kurs. Jeszcze chyba nie wyjechał z Francji, pewnie coś dokupi.

• Haha 5
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nawet jeżeli sos z importu to czy nie lepiej gdy zarabia na tym polska firma i polski sklep, zamiast np Portugalczyków ?

Pewnie że tak. Mam podobne zdanie. Pod warunkiem że firma jest Polska a nie jak wyszło ostatnio taki Polsat, który jest firmą zarejestrowaną  w jakimś raju podatkowym i tam płaci podatki chytrus pierdzielony.

Opublikowano
58 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jeszcze nie zapamiętałem nazwy z worka 

Może taka?

20250111_105315.jpg

20250111_105300.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Krowa na worku jakby taka sama 😉

Na wszystkich taka sama. 🤷‍♂️

Skład pokaż. 

Opublikowano
8 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jedyne warzywa jakie kupuje w słoikach to seler do sałatki bo tego to mi się nie chce robić. 

Wchodzi nawet bez masła 

IMG_20250111_121713.jpg

Czyli masz dużo czasu i gdzie mieć ten ogródek...

7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Chłopcy i dziewczęta, pytanie - przerabiał ktoś układ kierowniczy w c330 zakładając kolumnę od c360 ?

A po wuj? Masz za duźo pieniędzy 🤔 czy się nudzisz 🤭🤔

Opublikowano
25 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja w rejonie akurat Łowicza we wrześniu widzę sporo ciągników z naszymi krajowymi pomidorami. A i jeden znajomy z tego co wiem pod Łowicz sadzi około 10ha pomidora przemysłowego.

Tylko Łowicz to Maspex a ja nie zamierzam wspierać jaśnie panów z Polski A ... Tam i tak już wielkie bogactwo xD

Pod dawtone siałem u jednego kukurydzę cukrowa, groszku miał chyba 40 ha i 20 pomidora. 

Ponoć super wyszedł, rozmawialiśmy jakoś jesienią, za rok jak się uda umowy podpisać to jeszcze więcej cukrowej i pomidora ma być. 

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Czyli masz dużo czasu i gdzie mieć ten ogródek...

🤔 🤭🤔

Czy dużo czasu trzeba na ogródek?

Ja nie narzekam na brak zajęć podobnie jak wszyscy w rodzinie a warzyw mamy pod dostatkiem 

Córka w dobrym roku pod 2t ogórka sprzeda

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v