Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Szykują się dwa dni w piekarniku... Dziś jeszcze człowiek da jakoś radę bo pewnie będzie 30 ale jutro ma być 36...

toż mówiłeś że lubisz ciepło w chorwacji 😂

Opublikowano
17 minut temu, radekz200 napisał(a):

Tam jest inne ciepło... Jak pojedziesz to się sam przekonasz😜 W tym roku inny kierunek który od dawna chciałem zobaczyć...

Opublikowano
31 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ładnie się bawita...

Po co mnie chceta w to wciągnąć?

Wasza zabawa zbyt...prostacka dla mnie....😋

Trzeba nie raz sobie z kimś pożartować o drugim człowieku aby był temat 🫢

Opublikowano
9 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

belowal kto słonecznik na kiszonkę ....ma to jakiś sens ....mam 2 ha  coś ze 40/50 cm ...kiedy to kosić i czy warto ...mam rotor i 17 noży w belarce 

20250701_194953.jpg

20250701_194214.jpg

Robiłem, tyle że zbierałem w pryzmę. Ukisilo się ładnie i dość to jadły ale wartości za wiele nie ma. Bardziej zapychacz 

9 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

belowal kto słonecznik na kiszonkę ....ma to jakiś sens ....mam 2 ha  coś ze 40/50 cm ...kiedy to kosić i czy warto ...mam rotor i 17 noży w belarce 

20250701_194953.jpg

20250701_194214.jpg

Robiłem, tyle że zbierałem w pryzmę. Ukisilo się ładnie i dość to jadły ale wartości za wiele nie ma. Bardziej zapychacz 

Opublikowano

Dzień dobry wielkiej Polsce. 

WG najpiękniejsze region w kraju. Ciepło świeżo, i bez wietrznie. Idealne warunki do odpoczynku. Szykujemy kombajn z tatą. W żniwa ma być bez awarii.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie napisałem że nie...

Ja nie powiedziałam że nie będę tego robić.

I nie odpowiadam za niego on jest pełnoletni i sam za swoje czyny odpowiada ....🤣🤣🤣 

Na to odpowiedzi nie dostaniemy bo za cienki jest aby na to odpowiedzieć 

Proste pytania dla niego nie są do odpowiedzi 🤣🤣🤣

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

posialem żeby się załapać na ZSU bo zboża za dużo wychodziło ...tyz mi to wygląda na słaba karmę ,puszczę talerzowke w sierpniu i będzie przedplon pod pszenzyto ....narwalem i rzuciłem  bykom to nie ruszyli 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

@jacus zabezpiecz obornik na podwórku, bo jak się sprawdzi prognoza, to będziesz go szukał na drodze.

Ryzyko powodziowe około 10 lipca

Miałby dotrzeć nad nasz kraj około 10 lipca i przynieść bardzo intensywne, kilkudniowe opady deszczu, zwłaszcza w południowych województwach. W ciągu tylko jednej doby miałoby spaść tam powyżej 150 mm deszczu, czyli więcej niż powinno przez cały miesiąc.

xc55ysd317puh7ihbouvhcd2j6ihqtvy.jpg
  • Haha 3
Opublikowano
Elon napisał:

Dzień dobry wielkiej Polsce. 

WG najpiękniejsze region w kraju. Ciepło świeżo, i bez wietrznie. Idealne warunki do odpoczynku. Szykujemy kombajn z tatą. W żniwa ma być bez awarii.

gnoju byś nie powoził 🤔 z czasem u mnie krucho a już zbliża się do obory ...🙋‍♂️

JarekBazydlo napisał:

17 minut temu, radekz200 napisał(a):

Tam jest inne ciepło... Jak pojedziesz to się sam przekonasz😜 W tym roku inny kierunek który od dawna chciałem zobaczyć...

raczej nie... znaczy raczej nie pojedzie i się nie przekona 🤭

bezduszny jest tylko diabeł 🙋‍♂️ lepiej uważać z kim się rozmawia 🤭🤦

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

gnoju byś nie powoził 🤔 z czasem u mnie krucho a już zbliża się do obory ...🙋‍♂️

Chętnie, daj adres, to wyślę patelnie. 

Opublikowano
20 minut temu, slawek74 napisał(a):

bezduszny jest tylko diabeł 🙋‍♂️ lepiej uważać z kim się rozmawia 🤭🤦

tyś taki światowy 😂

41 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

posialem żeby się załapać na ZSU bo zboża za dużo wychodziło ...tyz mi to wygląda na słaba karmę ,puszczę talerzowke w sierpniu i będzie przedplon pod pszenzyto ....narwalem i rzuciłem  bykom to nie ruszyli 

a co sieczkarni tam nie mata? 

Opublikowano

Też tak uważam że jak starczy sianokiszonki to nie trzeba takiego czegoś dawać . To zwykły zapychacz taki jak otręby😲

Ja to już daje samo zboże

Co z tego że dziadostwem się zapchają jak nie rosną lub mleka nie ma 😲

Opublikowano

A co do tego zboża?

Jakie białko jelitowe i żwaczowe ?

4 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

Też tak uważam że jak starczy sianokiszonki to nie trzeba takiego czegoś dawać . To zwykły zapychacz taki jak otręby😲

Ja to już daje samo zboże

Opublikowano

Jakość pasz musi być dobra wtedy jest zysk 😲👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v