Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał(a):

nie robisz 🤔

Nie robię takich jak wszyscy, tylko później same się wygniatają jak pryskam i tak już zostają 

może pora zacząć 🤔

Opublikowano (edytowane)

Ścieżki fajna rzecz nawet jak ciemno to widać jak jechać wygoda tylko przy siewie trochę roboty.

Nawet jak masz jakieś mokre pole z wiosny i masz ścieżki i ujezdzisz glebę to ciongnik tak się nie zapada żeby posiać nawóz czy zrobić oprysk.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

może pora zacząć 🤔

Nie psuje mi , siewnik 2,7 m za dużo kombinacji i liczenia przejazdów, a działki wąskie praktycznie wszędzie raz w koło opryskiwaczem to widać jak jechać od miedzy 

• Like 4
Opublikowano
27 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chceta ładną fotkę?

...to mata....

IMG_20250531_132247.jpg

Ładne zdjęcie to by było jakbyś otworzył te drzwi i schodkami do góry wlazł i z góry pstryknął

10 minut temu, slawek74 napisał(a):

ratuj się kto może...

Za późno 

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał(a):

Dobrze będzie.

Komu?

1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Ładne zdjęcie to by było jakbyś otworzył te drzwi i schodkami do góry wlazł i z góry pstryknął

Podszedłem, ale jakieś alarmy się włączyły...🤷

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Komu?

Dobrym ludziom 

9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ale ja mam ugnieconą , bo jeżdżę w tych samych przejazdach 

Na dużym polu to nie wiadomo gdzie jechać i w którym miejscu a na małych po 20m szerokości to i bez ścieżek się obejdzie,ale jak mam szerokie i z wiosny wilgotne jak przejadę kilka razy na jesieni ugniotę przejazd to na wiosnę tylko aby zjechać z ścieżki i się lgnie.

Ten rok jest suchy z zimy ale przepaduje co raz i biedy niema.

Nawet mrozu wielkiego nie było bo ludzie mówią w okolicy ze drzewa liście pogubili i łyse stoją omarzli .

Opublikowano
31 minut temu, Strongman napisał(a):

Scześć Boże.

Daj Boże...no i żem se wrócił do domu po wycieczkach...łąkowych...i od razu OPR od córci starszej...kontrolę w inwentarzu przeprowadziła 🤦...ehh te kobiety🙆...przyszłemu zięciowi współczuć należy 🤭

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie psuje mi , siewnik 2,7 m za dużo kombinacji i liczenia przejazdów, a działki wąskie praktycznie wszędzie raz w koło opryskiwaczem to widać jak jechać od miedzy 

Też tak mam, tylko, że się zachciało opryskiwacza 15m...ni chu on na moje pola nie pasuje...pryskam na czterech otwartych sekcjach, a jedna krańcowa zamknięta...dobrze, że to ma stałociśnieniowy rozdzielacz 🤷

1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Lepsze to niż miała by wyjebane jak większość społeczeństwa tylko się bawić nie powienkszać ani rozwiać.

Tutaj masz rację...poważnie mówiąc to na starsze dzieciaki nie mam prawa narzekać...rozrywki mają w granicach normy, a pomysły na siebie i życie poważne... tylko się cieszyć...co z najmłodszej wyrośnie to się okaże...

...no ale widoków na następstwo brak...w sumie to może i dobrze🤔

Opublikowano (edytowane)

Na gospodarce to trzeba dwoma rekami wiadra nosic,widomo czasy inne maszyny ugodnienia ale trzeba mieć harakter dwa wiadra na raz nosić być wytrwałym nawet jak jest nowoceśność i mniej roboty siłowej to i tak trzeba takim być.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Gdy jest pole szerokości w tamta i nawta to można wymierzyć ścieżkę na jedno koło 

Można też pilnować się jednego rządka, ale gdy się obejrzymy to niekiedy rządek możemy zgubić 

Opublikowano
10 minut temu, Strongman napisał(a):

Na gospodarce to trzeba dwoma rekami wiadra nosic,widomo czasy inne maszyny ugodnienia ale trzeba mieć harakter dwa wiadra na raz nosić być wytrwałym nawet jak jest nowoceśność i mniej roboty siłowej to i tak trzeba takim być.

Nawet nie w tym rzecz Wiesiu. Roboty to się oboje nie boją. Bardziej o predyspozycje mi chodzi. Syn w polu ogarnie wszystko, do obory trzeba by go kijem zapędzać. Córka odwrotnie. W oborze i ogólnie przy zwierzakach jak ryba w wodzie, a jeśli chodzi o pole to nie wie czy się zboże sieje czy sadzi ( nie no bez przesady, to chyba wie- celowo tak napisałem dla kontrastu ). Nie interesują jej nawet kwiatki w ogródku 🤷

4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Gdy jest pole szerokości w tamta i nawta to można wymierzyć ścieżkę na jedno koło 

Można też pilnować się jednego rządka, ale gdy się obejrzymy to niekiedy rządek możemy zgubić 

Karol, a co u mnie mierzyć, wystarczy lancy przy między pilnować. Zamknąłem sekcje od środka pola i w te i nazad i koniec balu...tylko jedno pole mam na 4  przejazdy 12 metrowym i tutaj trochę więcej myślenia

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Łolek napisał(a):

U Radka nie ma nic za darmo 

nieprawda , za darmo oddałby coś za pozbycie się czego musiałby zapłacić

6 godzin temu, Baks00 napisał(a):

a na stare lata może któreś szklankę z wodą poda

ta , akurat  , jak pójdą na swoje czy ogólnie w świat to będzie je interesować twoja szklanka z wodą i protezą 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
23 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Jakby który chciał do nie pasujących szerokości to takie głowice mam na sprzedaż  17mm korpus 🫣

Screenshot_2025-05-31-20-56-34-353_com.facebook.katana.jpg

W sumie to bym mógł na dysze do RSM pozakładać zaślepki, bo i tak nie używam i używał nie będę. Ale to by trza było każdą oddzielnie przekręcać, a ja leń patentowany🤦😁. Łatwiej 3 metry lancy wyłączyć i już jest 12 z 15🤷

Opublikowano

U mnie rozdzielacz całkiem inny niż te powszechnie stosowane. Ekspert od opryskiwaczy mówił mi że nie ma różnicy ile dysz obsługuje dana sekcja. Sam na szkoleniu zachęcał żeby skrajne robić jak najkrótsze to na klinach można sobie dopasować bez problemu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v