Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Co do deszczu 2 km o 8 pięknie padało...jedyna zaleta pola po rozciąganego że gdzieś może popadać...

Flagę powiesiłem jak co roku 

Mam rocznicę ślubu....🥴... obiad to ja dziś zrobić czy nie zmieniać tradycji 🤔🤔🤔

Najlepszego dla Cię oraz małżonki😊

Opublikowano
Wiesio80 napisał:

Co do deszczu 2 km o 8 pięknie padało...jedyna zaleta pola po rozciąganego że gdzieś może popadać...

Mam rocznicę ślubu....🥴... obiad to ja dziś zrobić czy nie zmieniać tradycji 🤔🤔🤔

a po co te rany rozdrapywać 🤭😁🤦

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

obiad to ja dziś zrobić czy nie zmieniać tradycji 🤔🤔🤔

u mnie w robocie pracuje babka co po gastronomii, mąż też a ma własną firmę z instalacjami PPOŻ  i więcej jedzą na mieście niż sami gotują 

Opublikowano
3 minuty temu, Michal2399 napisał(a):

@jacus odpowiadaj ile zarabiasz

Zdecydowanie za dużo. Nie tworzy PKB tylko beee...

Opublikowano

A co do ochroniarzy, to ochroniarz ochroniarzowi nierówny...zwykle zarabiają najniższą stawkę godzinową wyliczoną z najniższej krajowej, tyle, że wyciągają godziny razy dwa. Normalniejsze zarobki mają ci, którzy są specjalistami i robią konwoje przedmiotów wartościowych lub pieniędzy, albo zajmują się ochroną VIP-ów...ale to nie ludzie z grupami inwalidzkimi i odpowiednio wyszkoleni

5 minut temu, Michal2399 napisał(a):

@jacus odpowiadaj ile zarabiasz

Ok 8 tys brutto, chyba, że robi 160 godz, to połowę tego🤷

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał(a):

Najlepszego dla Cię oraz małżonki😊

Dzięki powiem Wam, że kwestii lat to inaczej to wygląda.... każdy musi swoje przeżyć.....

A co do obiadu... spróbuję spaghetti zrobić.. będziemy se wciągać jak te psiaki z filmu Disneya.... 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

czyli cieć cieciowi nie równy 🤔🤭😁

Żeby było precyzyjniej, to cieć nierówny ochroniarzowi...bo do pewnego pułapu jest cieć, a potem ochroniarz, jeśli już posługiwać się takimi terminami...nie chce nikogo obrażać ani wyśmiewać, chce pokazać różnicę

3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Nie wyklucza jedno drugiego. 

Masz rację, ale ja mimo wszystko wolę "nie na pokaz"

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Qwazi napisał(a):

A co do ochroniarzy, to ochroniarz ochroniarzowi nierówny...zwykle zarabiają najniższą stawkę godzinową wyliczoną z najniższej krajowej, tyle, że wyciągają godziny razy dwa. Normalniejsze zarobki mają ci, którzy są specjalistami i robią konwoje przedmiotów wartościowych lub pieniędzy, albo zajmują się ochroną VIP-ów...ale to nie ludzie z grupami inwalidzkimi i odpowiednio wyszkoleni

wujas mówił ze rekord który rozliczał to 470 godzin , z pod Radomia przyjezdzali do stolicy i cały czas pracowali z 10-15 lat temu , około 7zł na godzine było 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

u mnie w okolicy wszedzie wisza .

A u ciebie?

39 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

obiad to ja dziś zrobić czy nie zmieniać tradycji 🤔🤔🤔

Najlepszego...

A z obiadem, to lepiej nie ryzykuj...

...się spodoba i ....🙆

• Haha 3
Opublikowano

I powiem wam że nigdzie się nie spotkałem z jakimiś docinkami i nie czułem się gorszy z powodu że jestem Polakiem. Wręcz przeciwnie. A to pierdolenie w mediach że Polacy są gorszym sortem jak Niemcy czy Francuzi to kłam i za takie gadanie to bym jaja obcinał. 

• Like 2
Opublikowano
45 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Ooo winszowac. Która już to? Obiad tylko na rocznicę? Ja też świętuje swoja

IMG_20250503_115254.jpg

• Like 3
Opublikowano
46 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Może jako romantyko kolację -choc by przy zupkach chińskich 🤔😉

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

IMG_20250503_115254.jpg

O to dla męża miastowego takie smakołyki?  To jak by się jego etat zwolnił to jestem zainteresowany. 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, konteno napisał(a):

u mnie w robocie pracuje babka co po gastronomii, mąż też a ma własną firmę z instalacjami PPOŻ  i więcej jedzą na mieście niż sami gotują 

Wiesz że zrobić to pikuś ale posprzątać, pozmywać 

Opublikowano
10 minut temu, malaczarna napisał(a):

IMG_20250503_115254.jpg

W takim razie powinszowania...dla męża głównie...że trwa😉😊

U mnie w parafii też dzisiaj święto 

IMG_20250503_120238709_MFNR.jpg

Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 07:04, malaczarna napisał(a):

Moj poranek. Te miastowe chłopy to tylko uciekają na etat. 

IMG_20250502_065742.jpg

Uzyskałaś od niej pozwolenie na rozpowszechnianie wizerunku bo wiesz RODO te sprawy :ph34r:.

W dniu 2.05.2025 o 08:15, Michal2399 napisał(a):

@12PafnucyTeż trzeba opłaty porobić z tego ,zakupy , i nie zostaje nic . A znów w rolnictwie to ten cały zysk wydaje się w rozwój gospodarstwa 

Ale chyba lepiej coś pokupować do rolnictwa jakies maszyny chociaż jest satysfakcja że się coś posiada

A zwykły robol to przejadą się całą pensję

Gdzie przejada ? Jedzie na Litwę albo do Wenecji :ph34r:.

45 minut temu, Qwazi napisał(a):

Z tego co się chwalił to 167 chyba.

Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał(a):

W takim razie powinszowania...dla męża głównie...że trwa😉😊

U mnie w parafii też dzisiaj święto 

IMG_20250503_120238709_MFNR.jpg

Już szczypke mi teściowa kupiła 🙋

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał(a):

Gdzie przejada ? Jedzie na Litwę albo do Wenecji :ph34r:.

W rolnictwie to jednak jak się zainwestuje kupi jakąś maszynę to jest. Można też sprzedać potem. Właśnie to lubię w rolnictwie . A mieszczuchy to z wypłaty czego nie przejedzą i przepiją to wydadzą na wycieczki i rozpiertalają wszystko. Pracują a nareszcie nie mają nic poza 4 ścianami

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v