Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pewnie zaraz przyjdzie do ciebie na początku wieje mocno i się uspokaja i pada deszcz. No ale w sumie jakoś tam Mocno aby dachy zrywało tylko fuknie trochę tego kurzu poderwie i tyle bo nawet Alert dzisiaj przyszedł ale bez obawy

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co pryskali?

Na pewno po opryskach?

...jak by popadało to by odżyła i lebioda..

Pszenzyto porażone konce

9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

U mnie bida z nędzą...

Więcej już przed Józwem nie posieje.

Dlaczego?

Opublikowano
malaczarna napisał:

7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak.

Wcześniej gotowane w dwóch wodach ..

Twarde łodygi wywalić...

...muszę jeszcze nazbierać...w owsie ...póki nie opryskalem.

U mnie mało chwastów. Owies ledowe zipie. Pszenżyta bardzo porażone po opryskach u sasiadow

raczej grzybem a nie opryskiem 🤦

malaczarna napisał:

Pszenzyto porażone konce

to może być od mrozów

Opublikowano
4 minuty temu, Strongman napisał(a):

Mi się wydaje że jak gęsta pszenica czy pszenżyto A coraz kropi pada to że od chorób grzybowych

Może też wrażliwe 

Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

Nie wiem ale kto miał bardzo geste to te końcówki pożółkły 

U mnie tylko na jednym polu przypaliło ;) Ale doskonale znam przyczynę, pole w kształcie trójkąta, jak się pryska to robią się spore nakładki, tam gdzie poszła podwójna dawka Modusa tam są przypalone końcówki, na reszcie pola ani śladu ;) 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Że już nieczynne...🤷

...mogłeś Partycje wcześniej posłać na zakupy...ona obrotniejsza...z was...dwóch..

Zapomniałeś o jednym Pafnucy kobiety idąc na zakupy wydają więcej.

Sam sobie dobrze radzi. Zawsze powtarza że lepiej być samemu i pić samemu. 

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Nic...tylko ta analogia jakaś taka🤔...uderzająca🤷...

To jest zdanie dość popularne...wśród uczniów edukacji wczesnoszkolnej🙃

Hmmm🤔...zaczyna powiadasz🤔...

Qwazi ile to można czytać Dlaczego oni nie piszą? Dlaczego ich nie ma? , Gdzie oni są ? Raz można napisać, dwa to juz przesada. Pisać na priv to już przegięcie. Rozumiem żeby to kilka osób pisało ALE JEDNA I TA SAMA OSOBA W KÓŁKO. Jako emerytowany policjant sam zdajesz sobie sprawę że coś tu jest nie tak z tymi jego pytaniami.

Edytowane przez Patrycja2
Opublikowano
5 godzin temu, Uziu92 napisał(a):

140 zrobiony na 190 km 

To już ładnie przyspiesza . DPF ruszales ? 

Mnie po głowie chodzi focus MK3 z tym 2.0 TDCi  , bo z benzynowych to ciężko o cos w dobrym stanie ( 1.6 150/182) no chyba że st 2.0 250. Bardziej udane silniki . 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

9 minut temu, Strongman napisał(a):

Mnie też Burza jest

Oddawaj ją...

w nocy 3.5mm dobre i tyle ... Ciebie coś złapało? północą poszło ...

🙋‍♂️13* LLU

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.04.2025 o 18:49, tommy66692 napisał(a):

To elyta z peło to ich stać 

Czytając tutaj te wszystkie przechwałki, można dojść do wniosku, że i elycie z pisda też niczego nie brakuje. 

Jednak wyborca wielkiego Jarosława, to faktycznie stan umysłu.🤭

Edytowane przez jacor73
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v