Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie próbujcie Piotrowi tłumaczyć . Bo to i tak nic nie da 🙆🤷😣

Pioter zawsze ma odmienne zdanie niż większość 🤷😔😣

Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał(a):

wiesz ile tego jest .. alert pack w tym roku , na 2 cos czego akurat nie pamietam .ale polski z ciechu-znaczy teraz on sie jakos swiatowo nazywa..

A...pojadę do sklepu i wezmę....co polecają...

W Radzyniu ogarnięci sprzedawcy...

A pryskasz w jakim terminie na grzyb?

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Piotrze przesadziłeś. Gdyby zmarło z przyczyn naturalnych bądź nieuleczalnej choroby, jeszcze mógłbym zrozumieć Twoje słowa, ale w taki sposób to jest tragedia, która nie powinna się zdarzyć. Brałem udział w poszukiwaniach dwulatka, które zakończyły się wydobywaniem zwłok tego dziecka ze stawu. Dla mnie było ono obce, a nie byłem zbytnio w stanie na to patrzeć. Nie wyobrażam sobie co czuli rodzice, dziadkowie...

No ale się zdarzyła. I kto jest temu winien i powinien rozpaczać? Jakoś nie poczuwam się do jakiegoś żalu i rozpaczania z powodu śmierci dziecka kilkaset kilometrów ode mnie. 

to zamilcz 👿

Opublikowano
23 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

pewnie to co najdrozsze 🤣

wczoraj wieczorem i dzisiaj rano prysnalem to siane w 1 terminie.  w 2 to marnie pszenica wyglada. 

wszysto zalezy od stanu rozwoju i pogody. 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

.. kurna...

A jak by ci się litrowa butelka z propolisem wylała...to szkoda?

To spora strata, 600zł się poszłoby bujać.

4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

to zamilcz 👿

Bo? Nie wolno myśleć inaczej? Nie ma tak łatwo.

Opublikowano
25 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

I ja się po grzybowki miałem wybrać 🙆

Pasuje chwast skończyć 🤦

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał(a):

pewnie to co najdrozsze 🤣

wczoraj wieczorem i dzisiaj rano prysnalem to siane w 1 terminie.  w 2 to marnie pszenica wyglada. 

wszysto zalezy od stanu rozwoju i pogody. 

Zależy jak cenowo,ile zabiegów  

Sąsiad siedzi x lat i jak czasami mi powie co ludzie czynią....

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

to tylko pieniądze...można znów zarobic

...a istnienie ludzkie ....tylko raz bywa...

Zamiast niego będzie inne. Albo i nie. Wszystko się kiedyś kończy. Wcześniej albo później. Taka kolej rzeczy i tyle.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zamiast niego będzie inne. Albo i nie

Życie jest jedyne i niepowtarzalne...

Ty już drugi raz nie będziesz..

Pieniądze takie same...nie mają osobowości 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

może by się skusił 😀

IMG_6617.jpeg

Czytałem kiedyś opinie o podobnych betoniarkach i wychodzi na to że mają za słaby silnik względem pojemności.

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

...cza będzie jeszcze prysnąć....tylko czym....jak Zetor się....uległ awarii...😭

Kokardę zawiesiłeś :ph34r: ?

1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/biznesmen-z-ukrainy-przejal-ursusa-ujawnia-plany/cp910tw

Obym się mylił, ale coś mi się wydaje, że z tej euforii będzie jedna wielka klapa. Bardzo ambitne plany ma ta młodziutka firemka

To teraz już wiadomo czym ta firma się będzie naprawdę zajmować. Produkcja ciągnika to produkt uboczny.

51 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Umarł to umarł, trudno. Nie ma się co rozczulać. Życie to nic nie warta egzystencja i nie ma co płakać. Nieraz jak ktoś cierpiący przed śmiercią to tym bardziej, cieszyć się, że nie musi się mordować. Tak na przykład z dziadkiem było. 

Jej? Żałować? Nie ma czego. 

O ile masz swój świat i ja tego nie neguje, tak teraz przesadziłeś. A skoro życie to nic nie warta egzystencja to po co Ci to wszystko ?  Usługi, pszczoły, drób. Za czym tak pędzisz ? Na chleb Ci brakuje ?

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

O ile masz swój świat i ja tego nie neguje, tak teraz przesadziłeś. A skoro życie to nic nie warta egzystencja to po co Ci to wszystko ?  Usługi, pszczoły, drób. Za czym tak pędzisz ? Na chleb Ci brakuje ?

Pędzę? Nie zauważam. Po prostu im mniej roboty tym więcej głupich myśli. Idąc tym tropem - po co wam rodzina, żony, dzieci? 

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Czytałem kiedyś opinie o podobnych betoniarkach i wychodzi na to że mają za słaby silnik względem pojemności.

Do mieszania betonu to się nie nadaje, ale jako "zaprawiarka" do zboża to czemu nie ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Życie jest jedyne i niepowtarzalne...

Ty już drugi raz nie będziesz..

Pieniądze takie same...nie mają osobowości 

Po tobie będzie ktoś inny. Może i inaczej będzie postępował... "Rodzimy się, umieramy a życia wciąż wystarcza".

Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał(a):

Kokardę zawiesiłeś

Kurna...zapomniałem...😢

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po tobie będzie ktoś inny.

Inny...

Nie taki...

...takich Pafnucych już nie robią...😉

...przekonasz się...😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, malaczarna napisał(a):

@marulekk za Tuska jak w raju. Dobrostan na koncie

O żesz, zastanawia mnie jak to liczyli sztukę na rok czyli na miesiące

Mam nadzieję że mi to świąt też przeleją to sobie zobaczę co ile i jak i czy mi będzie pasować kwota to sobie znowu złożę na ten dobrostan i jeszcze wybiegi do tego dorzucę 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pędzę? Nie zauważam. Po prostu im mniej roboty tym więcej głupich myśli. Idąc tym tropem - po co wam rodzina, żony, dzieci? 

Ale ja widzę. Pobudka rano dać zwierzakom, potem do pracy, po powrocie znów do zwierzaków. Potem w pole albo na usługę i tak wkoło. Jak to nazwiesz ?

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Do mieszania betonu to się nie nadaje, ale jako "zaprawiarka" do zboża to czemu nie ;) 

To już mieszadło ma więcej mocy niż ta betoniarka a jeżeli już kupić to bardziej funkcjonalne.

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał(a):

O żesz, zastanawia mnie jak to liczyli sztukę na rok czyli na miesiące

Kurna...mię to reszty dopłat chyba nie dadzom 

4 minuty temu, dsbh napisał(a):

Jak to nazwiesz

Kołowrotek?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v