Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, szymon09875 napisał(a):

Dziubie sobie w tej 80ce i myślę żebym miał pieniądze to bym cię ku**o ostatni raz już skręcał... A tu za 5min SMS. Pan Tusek wysłuchał i resztę onw przelał. 

Też dostałem antybiotyk. Sie dzioba w święta nie umoczy

Ja też się w święta wódki nie napije 😔🤭

To co w zamian 80 by było?

Opublikowano
4 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Ja też się w święta wódki nie napije 😔🤭

To co w zamian 80 by było?

Nie patrzyłem na jakieś konkretne marki. Skrzynia minimum 40km/h najlepiej powershift.100-120 kuni. Moze jakis Ares, albo jakiś case starszy. 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Nie patrzyłem na jakieś konkretne marki. Skrzynia minimum 40km/h najlepiej powershift.100-120 kuni. Moze jakis Ares, albo jakiś case starszy. 

Na bogato 

Opublikowano
12 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Wszystko zależy od pieniędzy. Narazie jak się nie ma miedzi to się na d*pie siedzi i tyle mojego co sobie obejrze. 

Tą 80 to masz z przodkiem? Bo chyba wychodziły. Ja też mam 80 ale to się za bardzo nie nadaje do roboty 😔

Opublikowano
4 godziny temu, marulekk napisał(a):

Kur.. mi to w uszach piszczy już kawał czasu, byłem prywatnie, uszy czyste i tyle, czasami ten pisk mnie wk***ia niesamowicie, gdzie tu jechać?

Moja koleżanka miała takie przygody. Wyszło jej za wysokie cisnienie

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Toż gadałeś że...pod dostatkiem masz...

@szymon09875Ja to mam grosze . Teraz cena mleka idzie w dół to wcale hvj z tego będzie. A ile wydatków opłaty, pasze, koszty leczenia. Do każdej 🐄 po wycieleniu cza weta i antybiotyk lub co innego. I tydzień wylewać.

Małe gospodarstwa idą do upadku . Wychodzi gdzieś około 4 K tyle co najniższa krajowa 😣⚒️

Opublikowano
2 minuty temu, Michał18 napisał(a):

@szymon09875Ja to mam grosze . Teraz cena mleka idzie w dół to wcale hvj z tego będzie. A ile wydatków opłaty, pasze, koszty leczenia. Do każdej 🐄 po wycieleniu cza weta i antybiotyk lub co innego. I tydzień wylewać.

Małe gospodarstwa idą do upadku . Wychodzi gdzieś około 4 K tyle co najniższa krajowa 😣⚒️

A ty nie pisałeś że ci dniówka 500 wychodzi 🤔

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Przecież zawsze powtarzałeś że lepiej na swoim niż na etacie xD

Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał(a):

Tusk babce trzynastkę i czternastkę zabierze to przestanie kupować. 

To wtedy wystarczy mi sama minimalna. W życiu nie chciałbym się tak tułać po świecie. Raz na tydzień lub dwa w domu . Co to za życie 🫣

1 minutę temu, 6465 napisał(a):

A ty nie pisałeś że ci dniówka 500 wychodzi 🤔

Brutto a po odliczeniu to około 200 czyli minimalna 

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

A gdzie tam, pokraka bez ręki. 

Opona szeroka trochę pomaga, bo seryjne 16.9 czy 18.4 to się nadaje w kartofle 

Źle zrobiłem bo mogłem kupić MTZ 82 w tych pieniądzach ale to już było kilka lat temu. Po nowym roku planowałem coś kupić ale zobaczymy jak to będzie, zresztą nawet nie wiem co, ale coś koło 100 koni.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Michał18 napisał(a):

To wtedy wystarczy mi sama minimalna. W życiu nie chciałbym się tak tułać po świecie. Raz na tydzień lub dwa w domu . Co to za życie 🫣

Ja się nie pytam ciebie czy ty chcesz się tuląc po świecie czy nie chcesz, tylko pytam się ciebie kiedy pisałeś prawdę wtedy o tym 500 czy teraz.

Opublikowano
2 minuty temu, Wełpa napisał(a):

Źle zrobiłem bo mogłem kupić MTZ 82 w tych pieniądzach ale to już było kilka lat temu. Po nowym roku planowałem coś kupić ale zobaczymy jak to będzie, zresztą nawet nie wiem co, ale coś koło 100 koni.

No coś sensownego na moje potrzeby to 100-150 trzeba szykować 

Trupa jakiegoś kupować nie wiem czy jest sens. Lepiej wtedy chyba po prostu dołożyc 10-15 i kupić 1224 

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał(a):

Ja się nie pytam ciebie czy ty chcesz się tuląc po świecie czy nie chcesz, tylko pytam się ciebie kiedy pisałeś prawdę wtedy o tym 500 czy teraz.

Ciężko to określić . Ja nie to co ty że wszystko co wezmę to na czysto 

Minimalna zostanie więcej raczej nie przy tych obniżkach w rolnictwie 

Opublikowano

Ale tak tułać się po świecie za żadne pieniądze nie chce

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale to przed czy po doliczeniu renty babki ??

Bez doliczenia jakbym doliczył rentę to 6K

Opublikowano
18 minut temu, malaczarna napisał(a):

Jakas dobra dusza uratowała mi pomnik przed opaleniem

Messenger_creation_6ECC78E7-2F56-4F9F-A628-0E7B4001C15D.jpeg

Polecam....solarne...🙋

6 minut temu, Michał18 napisał(a):

Ciężko to określić . Ja nie to co ty że wszystko co wezmę to na czysto 

Minimalna zostanie więcej raczej nie przy tych obniżkach w rolnictwie 

Czyli jednak...możliwe że minimalna na etacie lepsza?🤔

Opublikowano
9 godzin temu, marulekk napisał(a):

No może być już kilka wiosek dalej. 

Identyczną sytuację mieliśmy rok temu tylko u nas trzy psy na raz uciekły w nocy , pierwszego to moment złapałem bo to tłusty jak właściciel  pół labrador który po 50 metrach nie dał rady biec . Dwa pozostałe to już wysokie duże  suki (matka z córką) który poszły jak przecinak, oczywiście ogłoszenia na Facebooku gdzie się dało, objeździliśmy codziennie wszystkie wioski po okolicy i nic,  jedna wróciła po trzech dniach sama I se nawet furtkę otworzyła nie wiem jak a ta największa to znajomy zadzwonił że widział po tygodniu kilka wiosek dalej znaleźliśmy ale już nieufna była zapomniała nie chciała podejść do nas zbytnio ale jak już powąchała tak już się pilnowała przy nodze do samego samochodu. 

Dodam że moje psy nie łażą same , cały czas na podwórku ogrodzonym biegają ewentualnie z nami na smyczy na spacer tylko idą więc one się pogubiły w terenie 

A jeszcze dodam że jak jakiś rasowy ładny to może ktoś go przygarnąć

Ale ci opowiadanie napisałem ale z happy endem trochę dramaturgii trochę niepewności A na koniec wszystko dobrze się skończyło 😁😁

Dziad pewnie nie wróci. Jak go tyle nie ma czasu. On w dzień w kojcu siedział a na noc na duże podwórko. Ostatnio mąż widział że przez panel 1.5 m przeskoczył z zapasem. Komplet szczepień miał od majówki u mnie. Skąd wziasc psa kolejnego. Nie ma psa nie ma gospodarki

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v