Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Qwazi napisał(a):

bo Sławek ma tajemnice prowadzonej działalności...

Zrozum...

Pieniądze lubi ciszę...

No i Sławek jakiś czas na rynku istnieje....

Sądzisz że by nadal trwał ...gdyby liczyc nie potrafił?

....jakoś ostatnio...trudno i Ciebie o zrozumienie...innego punktu widzenia ..posiadania...

....tak z pozycji obserwatora...

Opublikowano

Jak są pieniądze to trzeba myśleć co z nimi zrobić, na co wydać czy warto czy nie. A jak się ich nie ma to i zmartwień człowiek na głowie nie ma. Nie ma co myśleć czy na dofinansowanie czy za gotówkę. Ja tam nie mam takich zmartwień bo pieniędzy nie posiadam. 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

Jak są pieniądze to trzeba myśleć co z nimi zrobić, na co wydać czy warto czy nie. A jak się ich nie ma to i zmartwień człowiek na głowie nie ma. Nie ma co myśleć czy na dofinansowanie czy za gotówkę. Ja tam nie mam takich zmartwień bo pieniędzy nie posiadam. 

O tuż to 

Są to są, nie ma też dobrze 😉 

Grunt że na spokojne życie wystarcza 

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zrozum...

Pieniądze lubi ciszę...

....jakoś ostatnio...trudno i Ciebie o zrozumienie...innego punktu widzenia ..posiadania...

Tłumacze Ci tylko 🤷...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie ma co myśleć czy na dofinansowanie czy za gotówkę. Ja tam nie mam takich zmartwień bo pieniędzy nie posiadam. 

Jeśli masz pieniądze to rzadko kiedy myślisz o jakim kolwiek dofinansowaniu ja tak przynajmniej uważam. 

Wtedy nie martwisz się czy dadzą dofinansowanie czy nie po prostu kupujesz i po sprawie. 

Jeśli już korzystasz z jakiekolwiek dofinansowania to już masz to przekalkulować w taki sposób że wiesz że na tym nie stracisz tylko możesz zyskać 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
52 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Musisz wyjąć ośkę. Z doświadczenia wiem że często trzeba zębatki ciąć. Jak koło od posuwu zejdzie bez strat to już jesteś wygrany 

Nie wiem za bardzo jak wyjąć to ośkę 😣

Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Grunt że na spokojne życie wystarcza

Masz rację🤝 Grunt aby nie jepać na etacie lepiej na swoim robisz co chcesz i kiedy chcesz

Na spokojne życie starczy👍

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Zrozum...

Pieniądze lubi ciszę...

Pewnie z mcz czarną nie poszło jak sobie założył🙆‍♂️

Opublikowano
12 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Masz rację🤝 Grunt aby nie jepać na etacie lepiej na swoim robisz co chcesz i kiedy chcesz

Na spokojne życie starczy👍

Ja tam lubię etat. 

Co miesiąc ta najniższa krajowa jest i nie trzeba myśleć ile byk urośnie albo czy susza jest 🤷

19 minut temu, Michał18 napisał(a):

Jak tego nie wiesz to się nie bierz za to. Wsiadaj w case i jedź po nowego 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Pewnie z mcz czarną nie poszło jak sobie założył🙆‍♂️

Ech...widać że żeś stulejarz...

...udawaj czasami bardziej rozgarniętego...ale chyba już za późno z tego konta ..

21 minut temu, Michał18 napisał(a):

Nie w tę stronę co się da wyjąć...

A gardło cię nie boli?@salibuga?

Opublikowano
Qwazi napisał:

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No wiesz...zależy ile ton, i jak często...

Zawsze to taniej...więc nie rozumiem skąd większy koszt u dużego.

Tu 100, tam 100...Indie nazbiera kilka tysięcy...gdzie mały tyle weźmie samej wypłaty...

Dobra...nie mam krów i na zebrania nie chodzę....to co ja tam wiem..

Dobra, to łopatologicznie...bierzemy do porównania @Karol6130, bo Sławek ma tajemnice prowadzonej działalności... i bierzemy pod uwagę tylko pasze treściwe...statystyczna krowa w moim stadzie dostaje 4 kg paszy i daje 20l mleka na dobę....u Karola statystyczna krowa dostaje 10 kg paszy i daje 40l mleka na dobę...u kogo są większe koszty paszy treściwej w przeliczeniu na litr wyprodukowanego mleka🤔...

Zaznaczam, że pomijamy wszystko inne, co u Karola też zwiększa koszty względem mnie🤷...a krowy przyjmujemy ze średniej stada (i to będzie dla mnie wariant realny, bo te 20l będzie dawało wydajność na poziomie 6 tys, co mam a rzeczywistości, a u Karola by to musiało być 12 tys, a nie wiem czy ma taką średnią🤔...raczej ciężko żeby miał, ale ok niech będzie)...

🤣🤣🤣🤣🙆‍♂️ dobrze Karol doi 👍

6465 napisał:

sle za autem się rozglądasz 🤭

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ja tam lubię etat. 

Co miesiąc ta najniższa krajowa jest i nie trzeba myśleć ile byk urośnie albo czy susza jest 🤷

O to to. Mądrego to i warto poczytać. 

Ja to nawet pieniędzy z etatu nie widzę. Moja kobieta się zajmuje rozdysponowaniem środków i chyba nie źle jej to idzie bo starcza od pierwszego do pierwszego na skromne życie.

• Thanks 1
  • Confused 3
Opublikowano
Bezduszna napisał:

9 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie ma co myśleć czy na dofinansowanie czy za gotówkę. Ja tam nie mam takich zmartwień bo pieniędzy nie posiadam. 

Jeśli masz pieniądze to rzadko kiedy myślisz o jakim kolwiek dofinansowaniu ja tak przynajmniej uważam. 

Wtedy nie martwisz się czy dadzą dofinansowanie czy nie po prostu kupujesz i po sprawie. 

Jeśli już korzystasz z jakiekolwiek dofinansowania to już masz to przekalkulować w taki sposób że wiesz że na tym nie stracisz tylko możesz zyskać 

dvpa psia 🤭 jak są pieniądze i dofinansowanie to możemy dwa razy więcej 😁

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Jak tego nie wiesz to się nie bierz za to. Wsiadaj w case i jedź po nowego 

Jednak będe się brał nie mam wyjścia. A nowy to może dopiero na wiosnę też jakiś najmniejszy

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

dvpa psia 🤭 jak są pieniądze i dofinansowanie to możemy dwa razy więcej 😁

Myśl jak chcesz dla mnie dofinansowania mogą prawie nie istnieć. Jeśli już biorę jakieś to muszę dobrze mieć to przemyślane aby na tym nie stracić. 

Opublikowano
malaczarna napisał:

3 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Taka co do wszystkiego zakłada gumowe rękawiczki też by nie miała czego szukać u mnie. Babka by ją zjadła

Nie wyobrażam sobie grzebania w ziemi itp bez rekawic. 

5 minut temu, 6465 napisał(a):

Stach oddać bezcenny interes w takie ręce🙆 ale sita w bizonie wyczyści bez pogrzebacza 😃

Toż wy tak lubicie te pazurki wypchane usta i metrowe rzęsy 

To chyba Ci miastowi tak lubią 😀😀😀😀 My chłopaki że wsi lubimy naturalne kobiety 😉

6465 napisał:

2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Toż wy tak lubicie te pazurki wypchane usta i metrowe rzęsy 

Ja to z pokolenia ładnych, naturalnych , dbających o siebie dziewczyn. Mi się glonojady nie podobają. 

✋️🤝

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Michał18 napisał(a):

Podszywa sie pode mnie. 

No nic mus jakoś zareagować 🤔

Każdy....by ty się podszywał...pod tak intrygująco postać...

Życie pełne wrażeń...

Zjeść, wysrać się...i pójść spać ..każdy by tak ..

Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał(a):

🤣🤣🤣🤣🙆‍♂️ dobrze Karol doi 👍

Nie wiem jak Karol doi...zrobiłem założenie które, jeśli się okaże, że jest przerysowane na plus wydajności i Karola, jeszcze bardziej uprawdopodobni moją tezę 🤷

45 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale czy właściwie?

Czy Twój punkt widzenia ... dobry, bezbolesny?

Ludzie też potrafią liczyć ...się mi wydaje...

A co tam było niewłaściwego?

Opublikowano
18 minut temu, wojtal24 napisał(a):

To chyba Ci miastowi tak lubią 😀😀😀😀 My chłopaki że wsi lubimy naturalne kobiety 😉

🤝

Mój miastowy woli też bez upiększeń. Wszystkie moje koleżanki w pracy mają brwi, rzęsy usta i pazurki zrobione bo tak musi być.

2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie lubimy...wiadomo kobiece kształty to tak😊 ale sztuczne napompowane powywijane to nie😝 

Czemu ich tyle samo w błąka po świecie teraz zrobionych na bóstwo?

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kto lubi to lubi ... Paznokcie pomalowane jak najbardziej. Ale nie szpony jak u jastrzębia ...

Mi trochę dłuższe to sprawiają problemy. Zaczepiam o klawiaturę. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Mój miastowy woli też bez upiększeń. Wszystkie moje koleżanki w pracy mają brwi, rzęsy usta i pazurki zrobione bo tak musi być.

Kto na was w tej firmie pracuje fizycznie jak piszesz, że wy wszystkie umysłowo? A tak się nie da. U nas na jednego umysłowego robi dwudziestu fizycznych albo więcej

Edytowane przez Kowalsky30
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v