Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, slawek74 napisał(a):

Dlaczego 🤔🤭😁

Bo owijarka szeregowa układa z belek rulon i się one stykają "do czoła", więc, jeśli w prasie były owijane folią to wystarczy tylko uszczelnić łączenia, więc wystarczy owinąć "na raz"....

I se nie śmiszkuj, bo pomyślałem, że nie wiesz co to owijarka szeregowa🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Mąka swoja, przepis to 12 lat eksperymentów, najpierw matki, potem moich.

Nie było tak od razu powiedzieć że to przepis rodzinny i dlatego nie dasz 

Opublikowano

To jeszcze masz młyn gdzie mielą ? U nas młyn stoi ale już nie używany. Nie ma zainteresowania. Ile taki chleb wytrzyma zanim zrobi się czerstwy ? 

Nie dziwię się, że nie chcesz zdradzić przepisu.

Opublikowano
8 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wiem gdzie ;) W Sochaczewie na stacji ON ponad 6zl, benzyna ponad 5.80 xD

U nas też on koło 6 się kręci. Jedna stacja z pół roku temu otwarta na niskie ceny pieprzyk chyba. Paliwo bez zarzutu 

7 godzin temu, kizak napisał(a):

🚜 kapeć :| , montażówki ,młotek murarski ,młotek 2 kilo w dłoń i  esa .

Wczoraj mobilny był. 150 za koło od siuntki wziął, dwie latki nakleił na dętkę z wycinakiem stała, dłużej bym pompował żeby odczepić i odjechać niż jemu zajęło zdjęcie koła i rozebranie. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, dsbh napisał(a):

Taniej niż pomidory u nas. Mandarynki w sklepie 12 zł. Nektarynki 17 zł :(. W skrócie drogo.

No chyba tu idzie tanio wyprodukować skoro warto to wozić tyle tys.km. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

skosiłem go dopiero po pszenicy 

No to mnie akurat nie dziwi xD 

W tym roku też będzie deska dla The Best Farmer'a ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Nie ważyłem nigdy belki słomy. W tym roku słoma jest lekka. Jedna na drugiej może spokojnie leżeć i się nie rozpadnie. Myślę, że może jakieś 120 maks 150 kg w belce jest. Sznurkiem na pewno są ściśnięte lepiej niż siatką. Ja osobiście nie lubię siatki i nie dlatego, że nie mam obwiązywacza siatki w prasie, tylko mi po prostu nie bardzo pasują belki w siatce. Folii się nie używa do ściskania bel tylko owija się nią na owijarce już sprasowane bele po to, żeby odciąć dopływ powietrza, na skutek czego materiał w beli zakiśnie...

Czyli reasumując jeśli chodzi o ten zakład jest możliwy pod tym względem że obciążenie musi być jednakowe na dwóch podspodem belkach. 

Nie jest aż to tak trudne w teorii ale może być w momencie samego podnoszenia jeśli masa ciężkości przechyli się to któraś z belek może się ,,obsunać" lub wszystko spaść 

Jestem w tym zielona dlatego tak dopytuje nie jestem pewna czy ma tu zasada równowagi. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
17 minut temu, 6465 napisał(a):

No chyba tu idzie tanio wyprodukować skoro warto to wozić tyle tys.km. 

to nie kwestia kosztów produkcji tylko klimatu pod konkretne rośliny i związanego z tym lepszego owocowania , arbuza to z turcji i bałkanów ciągną chyba tylko w sklepie na metce napiszą że POlski 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

W tym roku order orła białego 😛

W zeszłym roku też miały być ordery, a skończyło się na kawałku heblowanej deski xD 

Zresztą, Anżej już skończył rozdawanie orderów, nie załapałeś się xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał(a):

to nie kwestia kosztów produkcji tylko klimatu pod konkretne rośliny i związanego z tym lepszego owocowania , arbuza to z turcji i bałkanów ciągną chyba tylko w sklepie na metce napiszą że POlski 

Arbuza też dużo wozimy. Wozi się też pomidora i paprykę, a teraz to chyba w Polsce środek sezonu na te warzywa. 

Opublikowano
11 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czyli reasumując jeśli chodzi o ten zakład jest możliwy pod tym względem że obciążenie musi być jednakowe na dwóch podspodem belkach. 

Nie jest aż to tak trudne w teorii ale może być w momencie samego podnoszenia jeśli masa ciężkości przechyli się to któraś z belek może się ,,obsunać" lub wszystko spaść 

Jestem w tym zielona dlatego tak dopytuje nie jestem pewna czy ma tu zasada równowagi. 

Można to chyba tak ująć...ale powiem Ci inaczej, bez problemu wezmę 3 belki na raz, tylko muszę zmienić osprzęt na turze, ale ciiii🤫😉🤭...na rozwijarce górna belka będzie bardzo niestabilna i dlatego nie wiem, czy to się da zrobić ...

Jeśli ktoś ma taki osprzęt do ładowacza to zasada równowagi nie ma zastosowania bo każda z dolnych bel jest stabilnie trzymana przez dwie igły. Jeśli jest trzymana przez jedną to przy podnoszeniu ma tendencję do obracania wokół własnej osi i jest zagrożenie, że przy tym obracaniu górna belka spadnie...

images.jpeg

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Jeśli jest trzymana przez jedną to przy podnoszeniu ma tendencję do obracania wokół własnej osi i jest zagrożenie, że przy tym obracaniu górna belka spadnie...

Nic się nie dzieje, żadna belka nie spada. Jak robię stogi to 4-3-2-1, teraz sięgam bez problemu, ale jak miałem na 5314 to nie sięgałem aby położyć tą jedną na górze, to brałem po 3 i kładłem na górę ;) 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

To dużo? Czy mało? Jak uważacie 

Screenshot_20250819-124008.Chrome.png

nie masz ambicji , wstąp do ...

5 godzin temu, slawek74 napisał(a):

cześć deska 🙋‍♂️ gdzie byłeś 🤔🤭😁

heblował 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nic się nie dzieje, żadna belka nie spada. Jak robię stogi to 4-3-2-1, teraz sięgam bez problemu, ale jak miałem na 5314 to nie sięgałem aby położyć tą jedną na górze, to brałem po 3 i kładłem na górę ;) 

Tomek, to wszystko zależy od tego, jaki masz osprzęt na ładowaczu. Moja rozwijarka nie dość, że ma igły odsadzone od ramki, to jeszcze wąsko rozstawione i nie sztywne, bo na łańcuchu jest zawsze na tyle luzu, że mają możliwość samoczynnie się leciutko poruszyć ruchem obrotowym w jedną lub drugą stronę. Jak se założę widły od gnoju to też bez problemu będę targał po trzy na raz

A na 4-3-2-1 to ja ciapkiem sięgam na ostatnią bez problemu, i nawet ją włożę na zakładkę że 20-30 cm

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
3 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Dwie po bokach trzecia po środku. Tylko pytanie jak z tą po środku. Ręcznie czy drugim sprzętem. Do tej roboty są potrzebne dwie osoby lub chociaż jeden człowiek a dwa sprzęty🤣

https://vm.tiktok.com/ZNdCcvKQs/

Zobacz sobie. 

Stawiam dwie obok na górę trzecia i jadę. Mam dwa zęby przy widłach, ale długie i szeroko rozstawione i bez problemu nawet 140 baloty idzie tak załapać. A z przyczepy jak ściągam to zależy z jakiej bo nieraz szybciej po dwa z góry i dwa z dołu wziąć niż po jednej wyciągać co druga z góry i potem trzy na raz. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

A na 4-3-2-1 to ja ciapkiem sięgam na ostatnią bez problemu, i nawet ją włożę na zakładkę że 20-30 cm

140-tki ?? Bo takie kładę zazwyczaj ?? Większych na kurnik nie chcą, bo bym robił 150 albo i 160.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v