Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Poszukuję informacji, opinii, a także potwierdzenia (lub zanegowania) tego, co udało mi się znaleźć. Chodzi o przyczepę bliźniaczą do tej:
https://www.netbid.com/pl/aukcje/przeglad-szczegoly/17143738-15000943-BSS-Senice-BSS-PS-2-09-07-Agro-1-Wózek-ciągnika/

Wg, tego co znalazłem oraz informacji od sprzedawcy w dokumentach jest ładowność 7t. Gabaryt paki jest bardzo zbliżony do przyczepy d50/55. 
Jak taka przyczepa wypada w porównaniu z HL6011 lub THK5? Obecnie stoi na oponach od stara - jaki opór stawia na asfalcie (domyślam się, że większy od niemki)?
Rama główna jest z ceownika zimnogiętego (na 99proc). Jak to współgra z wywrotem na boki; wystarcza czy się wygina (nie przewiduje przeładowywania)? Jak się prowadzi za ciągnikiem (wydaje się być dość zwarta i przysadzista, więc teoretycznie powinna być stabilna)? Z tego co zauważyłem to one nie miały zaczepu do przyczepy z tyłu (ta, którą jestem zainteresowany ma dołożony), w związku z tym, czy można bezpiecznie zaczepić z tyłu przyczepę 4t, czy tylny wózek jest zbyt słaby i można go wyrwać? Ostatnie pytanie o całościową opinię nt takiej przyczepki, warta uwagi czy lepiej szukać jakiejś HLki?

Opublikowano

wszystkie czeskie są super od 6 do 11t stabilne i mocne kwestia zaczepu to cecha zapisów w czeskim prawie poruszania się w górach hl to miękka wywrotna krowa na czeską 6 t można sypać po 12 t i nic się nie dzieje lepsze ą 9 t z kołami wojskowymi -kiedyś takimi woziłem tysiące ton buraków 50 km ani jednej awarii przez lata do ciężkich prac tylko czeskie - zostawiłem sobie jedną tylko do gruzu i błota 

Opublikowano (edytowane)

To chyba jakaś starsza Czeszka, jutro podglądane u kuzyna bo ma bardzo podobną tylko po odbudowie, ma zaczep z tyłu. Tak z tego co wiem mają cienkie ramy i ludzie mówią że lubią się ugiąc, hl-ki to dobre przyczepy, popularne i drogie. Ja mam jedną z przyczep hk5 z burtami 1m.- taka śmieszna wysoka z obrotnicą na sprężynach. Rama gruba jeden siłownik, można dorobić wysyp na tył, wywraca w błocie spokojnie 7t piachu tyle że po nierównościach buja ale nigdy się nie przewróciła, dobra na budowę bo wysoko nasypie i w oryginalnych burtach "pływa" po dziurach że nawet ciągnika nie szarpie przez te sprężyny. Można takie znaleźć w dobrych pieniądzach, jak chcesz jutro mogę zrobić zdjęcie. Pytanie do czego potrzebujesz, jeśli tylko w pole to Czeszki szersze i stabilniejsze. 

2 minuty temu, Minkes napisał(a):

Edytowane przez Minkes
Opublikowano
12 minut temu, v11 napisał(a):

wszystkie czeskie są super od 6 do 11t stabilne i mocne kwestia zaczepu to cecha zapisów w czeskim prawie poruszania się w górach hl to miękka wywrotna krowa na czeską 6 t można sypać po 12 t i nic się nie dzieje lepsze ą 9 t z kołami wojskowymi -kiedyś takimi woziłem tysiące ton buraków 50 km ani jednej awarii przez lata do ciężkich prac tylko czeskie - zostawiłem sobie jedną tylko do gruzu i błota 

Nie potrzebuję jakiejś wielkiej. Już taka szóstka będzie dla mnie "duża". Nie zamierzam też jej przeładowywać (wolę pojechać 2x niż ma mi się coś urwać na drodze). Takie koła od stara 266 jak będą się sprawować - lżej idą od tych oryginalnych nazwijmy to "neptunowych"? Wyczytałem informacje o czeskim prawie nt. ciągania przyczep, natomiast czy można ją bezpiecznie ciągać drugą przyczepkę, czy lepiej wzmocnić ten tylny wózek - nie zauważyłem żadnych zastrzałów, a sama poprzeczna belka nie budzi zaufania. Czy dolna rama w nich jest idealnie prosta czy lekko wygięta (być może to złudzenie, ale na zdjęciach środek wydaje się być wyżej jak końce)?

11 minut temu, Minkes napisał(a):

To chyba jakaś starsza Czeszka, jutro podglądane u kuzyna bo ma bardzo podobną tylko po odbudowie, ma zaczep z tyłu. Tak z tego co wiem mają cienkie ramy i ludzie mówią że lubią się ugiąc, hl-ki to dobre przyczepy, popularne i drogie. Ja mam jedną z przyczep hk5 z burtami 1m.- taka śmieszna wysoka z obrotnicą na sprężynach. Rama gruba jeden siłownik, można dorobić wysyp na tył, wywraca w błocie spokojnie 7t piachu tyle że po nierównościach buja ale nigdy się nie przewróciła, dobra na budowę bo wysoko nasypie i w oryginalnych burtach "pływa" po dziurach że nawet ciągnika nie szarpie przez te sprężyny. Można takie znaleźć w dobrych pieniądzach, jak chcesz jutro mogę zrobić zdjęcie. Pytanie do czego potrzebujesz, jeśli tylko w pole to Czeszki szersze i stabilniejsze. 

Wiem o jakiej mówisz, ale przyczep HK nie chcę. Nie neguję tego, że są dobre natomiast jak patrzę się na tą konstrukcję to mnie obrzydzenie bierze ( tak samo jak d47).  Potrzebuję przyczepy wmiarę uniwersalnej. Kiedyś oglądałem THK5 to rama w niej wyglądała bardzo wiotko, natomiast zgięta, ani połamana nie była (a sam właściciel mówił, że woził 8-9t). Bardzo mi się spodobało, jak ona lekko się toczyła - stąd też pytanie jak te czeszki ciężko chodzą.

Opublikowano
9 godzin temu, jarek555 napisał(a):

Nie potrzebuję jakiejś wielkiej. Już taka szóstka będzie dla mnie "duża". Nie zamierzam też jej przeładowywać (wolę pojechać 2x niż ma mi się coś urwać na drodze). Takie koła od stara 266 jak będą się sprawować - lżej idą od tych oryginalnych nazwijmy to "neptunowych"? Wyczytałem informacje o czeskim prawie nt. ciągania przyczep, natomiast czy można ją bezpiecznie ciągać drugą przyczepkę, czy lepiej wzmocnić ten tylny wózek - nie zauważyłem żadnych zastrzałów, a sama poprzeczna belka nie budzi zaufania. Czy dolna rama w nich jest idealnie prosta czy lekko wygięta (być może to złudzenie, ale na zdjęciach środek wydaje się być wyżej jak końce)?

Wiem o jakiej mówisz, ale przyczep HK nie chcę. Nie neguję tego, że są dobre natomiast jak patrzę się na tą konstrukcję to mnie obrzydzenie bierze ( tak samo jak d47).  Potrzebuję przyczepy wmiarę uniwersalnej. Kiedyś oglądałem THK5 to rama w niej wyglądała bardzo wiotko, natomiast zgięta, ani połamana nie była (a sam właściciel mówił, że woził 8-9t). Bardzo mi się spodobało, jak ona lekko się toczyła - stąd też pytanie jak te czeszki ciężko chodzą.

nie założysz do niej opon od stara 266 próbowałem z tyłu będą się tarły o belkę od świateł a z przodu przy skręcie o rame 

zakładając felgi przespawane i opony jakieś od ciężarówek naczep czy tym podobne 

Opublikowano

266 tylko do 9t i to z odbojem albo klocki pod resory ale jak 6-8 t to spokojnie 18 będą wytrzymywać  belka z tyłu chyba wstawiałem ceownik -ale uniweraslniejsza jest polska 6t d 55 rama solidniejsza i koła 22 cale pasują 

Opublikowano
22 godziny temu, jarek555 napisał(a):

nie zauważyłem żadnych zastrzałów, a sama poprzeczna belka nie budzi zaufania

U mnie jest pęknięta (belka) i jest przyspawany jeden zastrzał (taką kupiłem) ale przyczepa "po-skr-owska" więc rózne cuda mogły się z nią stać. Skrzynia ładunkowa w oryginale dość wąska (2,2 m z burtami) a koła mają szeroki rozstaw więc stabilność jest. Na oryginalnych oponach lekko idzie nawet w polu i pomimo leciwych opon wytrzymuje bez problemu ładunki ponad 8ton. Według dowodu rejestracyjnego ma 2200 kg masy własnej i 5800 kg ładowności. Jeśli nie zamierzasz przeładowywać to każda przyczepa będzie dobra - nawet D47, byle by była w sensownym stanie...