Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie jako laika w sprawach elektryki po przeczytaniu wątku nic mi się nie rozjaśniło. Czy w takim przypadku ruskie dali drugi akumulator który w ogóle nie jest potrzebny ani nie jest ładowany przez alternator? Po co podłączać prostownik do rozruszników/alternatorów i martwić się czy zadziała ładowanie jeśli mam klemy na akumulatorze? Dalej nic nie wiem w temacie  jak podłączyć prostownik by ładowało na raz oba akumulatory (chociaż jeśli jeden tylko tak sobie tam leży nieużywany byle by tam leżał )chyba że tak nie da rady i trzeba każdy osobno podpinać do ładowarki. W moim logicznym rozumieniu ciągnik w trakcie rozruchu powinien korzystać z obu akumulatorów równocześnie i tak samo oba powinny być równo ładowane przez alternator w trakcie pracy ciągnika.

Edytowane przez rbit
Opublikowano

Drugi do wspomagania rozruchu, oba są ładowane ale z jednego zasilana jest instalacja 12v a drugi do wspomagania rozruchu 24v (łączny w szereg za pomocą specjalnego przełącznika )

Opublikowano (edytowane)

Pomierzyłem napięcia w stanie spoczynku i jeden akumulator ma 12,72V (tu ładowarka od razu przeskakuje na zielone) a drugi 12,66V (tutaj ładuje) - to chyba jest prawidłowo? Gdzie dokładnie można jeszcze zmierzyć miernikiem żeby dowiedzieć się czegoś np. przy rozruszniku lub alternatorze? Mogę mierzyć miernikiem w tym samym czasie gdy prostownik podpięty do akumulatora lub gdy ciągnik jest uruchomiony?

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)

Prostownik doładował ten drugi do pełna i teraz na obydwu pokazuje 12,83V - czyli wynikałoby że podłączony do jednego ładuje obydwa ? - bo 2h przed podłączeniem prostownika były wartości napięć jak pisałem post wyżej. A da się sprawdzić gdzieś indziej napięcia  np. przy rozruszniku czy alternatorze żeby tej pokrywy cały czas nie odkręcać?

Edytowane przez rbit