Skocz do zawartości

Wygięte mocowanie lemiesza

szybkirychu12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam stary zagonowy pług bez zabezpieczeń. Ostatnio podczas orki trochę za bardzo mu dałem, kamieni sporo i wydarzyła się awaria.

Wstawiam zdjęcie, tylko że nie ja je robiłem i słabo widać. Mianowicie część do której mocuje się lemiesz uległa wygięciu. Przy zamontowanym lemieszu jest on dosłownie, prostopadle, jak ściana skierowany w stronę oranej gleby, a część która wchodzi w ziemi jest pionowo skierowana w dół. 

Wygląda to tak że miejsce gdzie mocuje się pierwszą śrubę jako tako wygląda, natomiast dalej już po łuku ten metal jest wykrzywiony w dół w stronę ziemi. 

Moje pytanie czy ktoś spotkał się z czymś podobnym. Czy naprawa jest możliwa i w ogóle sensowna? Może podgrzać ogniem i próbować prostować. Tylko jak? 

Każda rada będzie cenna. 

Pozdrawiam

Messenger_creation_7D491147-3173-4520-AEB4-C7DFCBB9E167.jpeg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez strzymek
      Witam przymierzam się do kupna pługa drutowego wstępnie oferta wzięta na agristal PD 2.5m jakie macie doświadczenia z ty i innymi pługami może warto iść w coś zagranicznego typu maschio attila do lutego musze coś kupić 
    • Przez dokininik121
      Stoję przed zakupem nowego pługa.
      W grę wchodzi kuhn multimaster 123, lemken juwel oraz kverneland 150s.
      3 obrotowa przyszłościowo do rozbudowy, obowiązkowo hydrauliczna regulacja szerokości  roboczej.
      Jak sprawdza się zabezpieczenie sprężynowe w lemkenie?
      Pług będzie współpracował z Masseyem 95 koni.
      Ziemie klasa V i VI.
      Jakie odkładnie będą najlepsze?
      Który z tych pługów będzie "najsensowniejszy"?
    • Przez Nowy81
      Mam pytanie właśnie zainstalowałem zawór w pługu.
      I mam problem. W jedną stronę pług obraca i jest ok. w drugą stronę pług obraca ale nie zatrzymuje się do pozycji pracy (nie blokuje automatycznie ) tylko zaraz obraca w drugą stronę.
      By obracać trzymam dżwignię w ciągniku jak zablokuje to puszczam.
      Co jest nie tak?

• Przez Damianek20
      Wznawiam temat mam do kupna pług za 5 tys czy warto ? 

• Przez Dastan
      Jaka może być przyczyna, że czasem koło podporowe nie opadnie tylko zostanie podtrzymane na tej samej zapadce? Niby wszystko chodzi swobodnie, zapadki, koło 
  • Dodaj nową pozycję...
v