Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym rozpocząć hodowle kur jakieś 200 sztuk i mam kilka pytan. Czy jest taka ilosć opłacalna, potrzeba jakieś zgody sąsiadów czy można sprzedawać gdzie się chce i ile potrzeba miejsca na 200 sztuk.

Opublikowano

Myślę że taka ilość jest opłacalna, Zgody sąsiadów nie potrzeba, a odnoąnie sprzedaży gdzie się chce to chyba można. A miejsca to chyba tyle potrzeba

Grupa ptaków Wiek Obsada

szt./m2

do 8 tygodni 8

Kury mięsna od 9 do 20 tygodni 7

powyżej 20 tygodni 5

Opublikowano

kolega ma 2200 i sie mu opłaca obrabia coś około 3 ha

tylko ze legalnie to od 80 kur trzeba podatek płącić ja tez neipłące a mam 150 a kumple trzxyma to w kurniku 4 na 3 ale z pietrem :blink:

Opublikowano

W drobiarstwie trzeba dużo cierpliwości no i musisz pamiętać, że nie tylko dasz jakąś paszę i będziesz miał dużo pięknych jajeczek, lata praktyki i cierpliwość zyski zostaw na koniec a będzie dobrze, raz zarobisz potem z 3 razy stracisz tak już jest wielka huśtawka, kolego próbuj jak się postarasz to Ci się uda. Polecam do hodowli przydomowej kurki Rosa 1.

Pozdrawiam :blink:

Sąsiadów się nic nie pytaj tylko działaj, podatek to już jak pamiętam a nie jestem pewny od 100szt kur się płaci, na początku kup kurki odchowane najlepiej 5 tygodniowe wylęgarnie przeważnie oferują odchowane kurki albo znają hodowców, już masz problem z głowy z dobrym dogrzaniem budynku itp. pamiętaj o szczepieniach bo jak powiatowy albo coś wyjdzie z salcią to już koniec...

Opublikowano

Witam Panowie

Szczepicie swoje kurki? Bo czytałem ze niektórzy szczepią. Tylko jakim lekiem i na co on jest.?

Macie jakieś sposoby do czyszczenia jajec? ja cały czas brałem pojedyńczo sciereczka i cheja ale mi sie tego odechciewa. Dzisiaj jak czysciłem to pomyślałem zeby wsadzic do wody odmoknie i wtedy fajnie sie bedzie czyściło i tak było. Tylko mamusia mi powiedziała ze jak jajko ma kontakt z wodą to sie szybciej starzeje. Jest to prawda? Macie jakieś sposoby na czyszczenie jajec? :rolleyes:

Opublikowano

a co z kurkami ogólno użytkowymi czy może wiecie jaka rasa najlepiej leghorny mi doradzają ale one nie zakwoczą a coś takiego żeby nie był jeden kolor to jaka rasa i ile można na ok 10m2 kurnika i 60m2 wybiegu?

Opublikowano

Przemko gdzie ty takie ceny dorwałeś? Ja sprzedaje po 75gr/szt. Po ile ty sprzedajesz i gdzie ja na Pomorzu. Słyszałem przed świętami że cena ok. 1zł za sztuke dochodziła. Chyba juz nie podnosic co?

Opublikowano

Witam! chciałbym odświeżyć temat. Jak sądzicie czy warto jest wejść w hodowle kur niosek?

Mam warunki do tego, jednak nie wiem czy będzie zbyt na jajka.

Wstępnie myślę o hodowli okolo 500 kur a z czasem chcielibyśmy dojść do poziomu 3 tys.

Co o tym myslicie ?

szwaja

Opublikowano

Dziękuje bardzo...

Jesteśmy początkującymi rolnikami dopiero zaczęliśmy nasza przygodę z rolnictwem... Mamy stare budynki gospodarcze oraz 10 hektarów ziemi. Niestety brak maszyn :( ... Wiec zastanawiamy się nad jakąś alternatywą, aby to wszystko jakoś ruszyć.

Pozdrawiam

Szwaja

aaa zapomniałem teraz mamy 20 kurek na próbę żeby poznać ich zwyczaje- są na wolnym wybiegu.

Opublikowano

@szwajaz5 kury nie muszą mieć wygód. Zawsze możesz kupić jakiś ciągniczek, porzyczać maszyny od sąsiadów i obrabiać tą ziemie. Ja też mam w tej chwili 20 kurek, ale więcej jak narazie nie mam gdzie trzymać. Zdjęcie kurek jakie ja mam możesz zobaczyć w mojej galeri. Pozdrawiam.

@mazurek1212No jak ma 10 hektarów to może mieć duży wybieg.

Opublikowano

Hej, dla tych 20 to zrobiłem wybieg 10mx7m, myślę, ze taki wystarczy dla tej ilości.

Głównie zastanawiam się nad tym czy przy większej ilości znajdzie się odbiorca. Teraz przeszukuje internet aby uzyskać jakieś informacje w temacie, mam nadzieje że na coś trafie. Zanim podejmiemy jakieś większe decyzje.

szwaja

Myślałem nad jakimś ciągnikiem - ,,ciapkiem,, bo mam ziemie słabej klasy większość to piach. Teraz jestem w ekologi i mam zgłoszone jako łąka.

Opublikowano

Moim zdaniem że narazie na 20 kur ci starczy taki wybieg. Życze powodzenia w znalezieniu odbiorcy. Jak mieszkasz blisko jakiegoś miasta to może na jakimś targowisku mógł sprzedawać. Na 10 hektarów słabej ziemi napewno ci ciapek wystarczy. :)