Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z zacielaniem krów . Stosowałem hormony ( acegony, dinolityki itp.) zacielałem pod zegarek i zero efektu . Krowy zacielane po 5-8 razy . Do tego często ruje są niewidoczne , bezobjawowe. Myślałem ,że może problem tkwi w stłuszczonej wątrobie , bo kiedyś było podobnie , ale dostępne preperaty też nic szczególnego nie zdziałały. Może ktoś  z Was coś mi podpowie . Może wiecie czym skutecznym zastąpić wcześniej dostępny EPATOLAC B+ , który w moim stadzie sprawdził się rewelacyjnie , coś skutecznego na pobudzenie do rui. 

Opublikowano

Pewnie nie dajesz witamin ,że ruji nie widać i trzeba ustawiać 🤔.  U mnie nie ma z tym problemu bo daje worek witamin na tydzień.

Opublikowano

Ale wg tłuszczu , białka , mocznika wszystko jest ok. Nawet brak wit . i innych dodatków raczej nie wchodzi w grę , bo dostają własnej roboty zbilansowaną paszę pełnoporcjową na bazie miesz. zb. , pszenżyta , otrąb , karotenu , innych dodatków  wit.- min. , do tego okołoporodowo dostają winiekcjiwit.AD3 i selen , wapno. Poza tym sierść jest zwiewna i baardzo lśniąca , także chyba wit. im nie brak .Poza tym dostają wysłodki buracane , kiszonkę z kukurydzy , rano sianokiszonkę z kopca, na wieczór siano (trawa z lucerną) ,albo suchą sianokiszonkę z beli.

Opublikowano

Te ustawianie to podobno nie za dobre ,bo jałówka może i się zacieki ,ale po 2 miesiącach porzuci.

Skład paszy dobry 👍 To masz rację problem musi być w czymś innym niż żywienie .🤔

Opublikowano

no właśnie , myślałem , że może nasienie lipa , ale korzystam z usług 2 osób ,inseminator i weteryniarz więc nie sposób ,żeby obaj mieli szmelc. Były robione wkładki i nic szczegółnego , brałem pod uwagę efekt, syndrom PIOTRUSIA PANA .....

Szcz. od BVD wykonuję co roku jako przypominające, także to chyba nie ma aż tak dużego wpływu.

Opublikowano

Mieszańce HF/HO, JERSEY/HF ,jest trochę krzyżówek z NRF -CZERWONY I CZARNY. Wydajność ogólna stada nieduża ok.7-8 tys. przy 10-11 mies. pełnej laktacji, bez okresu zasuszania.

Opublikowano

Miałem ten sam problem, teraz już nie mam bo krów też nie mam. Myślę, że w moim przypadku, problemem było to że krowy stały cały czas na uwięzi - ruch i naturalne światło mogłyby wiele pomóc...

Opublikowano
13 godzin temu, Podleś napisał:

Witam,

mam problem z zacielaniem krów . Stosowałem hormony ( acegony, dinolityki itp.) zacielałem pod zegarek i zero efektu . Krowy zacielane po 5-8 razy . Do tego często ruje są niewidoczne , bezobjawowe. Myślałem ,że może problem tkwi w stłuszczonej wątrobie , bo kiedyś było podobnie , ale dostępne preperaty też nic szczególnego nie zdziałały. Może ktoś  z Was coś mi podpowie . Może wiecie czym skutecznym zastąpić wcześniej dostępny EPATOLAC B+ , który w moim stadzie sprawdził się rewelacyjnie , coś skutecznego na pobudzenie do rui. 

Problemów może być wiele, począwszy od odżywiania, równowagi hormonalnej, aż po stan wątroby.

Opublikowano
Dnia 7.09.2024 o 10:26, Podleś napisał:

Ale wg tłuszczu , białka , mocznika wszystko jest ok. Nawet brak wit . i innych dodatków raczej nie wchodzi w grę , bo dostają własnej roboty zbilansowaną paszę pełnoporcjową na bazie miesz. zb. , pszenżyta , otrąb , karotenu , innych dodatków  wit.- min. , do tego okołoporodowo dostają winiekcjiwit.AD3 i selen , wapno. Poza tym sierść jest zwiewna i baardzo lśniąca , także chyba wit. im nie brak .Poza tym dostają wysłodki buracane , kiszonkę z kukurydzy , rano sianokiszonkę z kopca, na wieczór siano (trawa z lucerną) ,albo suchą sianokiszonkę z beli.

Wspomniałęm też o stosowanym wcześniej EPATOLACU B+ bo też myślę ,że to stłuszczenie wątroby może być problemem tylko czym zastąpić w/w preparat ?